Fotball-EM:

Solbakken advarer mot tyrkisk ess

I Tyrkia kalles han bare «Kral» (Konge), men det har tatt lang tid før Burak Yilmaz (35) har blitt kongen av tyrkisk fotball.

Tyrkia møter Italia i EMs åpningskamp, og denne snakkisen Vis mer
Publisert

Fotball-EM 2021

EM-program

Da Lille spilte 0-0 mot Saint-Étienne i den nest siste runden av årets Ligue 1-sesong var det flere som trodde at sensasjonslaget kunne miste ligatittelen mot slutten.

Bak dem pusta superklubben PSG dem i nakken, og en bortekamp i siste serierunde mot Angers kunne fort ha tippet begge veier.

Det var nok grunn for flere å henge med hodet i Lille-garderoben, men én mann sørget egenhendig for at det ikke skjedde, nemlig tyrkeren Burak Yilmaz.

- Vi kommer til å bli mestre!

Den franske TV-kanalen Canal + hadde nemlig fanget den 35 år gamle angriperen kjøre en tordentale på vei inn i garderoben til sine lagkamerater.

«Ikke bekymre dere, vi kommer til å bli mestre. Vi kommer til å bli mestre! Dere er hundene i denne krigen, ikke bekymre dere! Ikke bekymre, for neste uke er vi mestre! Vi skal bli mestre, dere skal se! Mot alle, vi blir mestre!»

Uka etter ble Angers slått 2-1 på bortebane og Lille ble kronet seriemestre. Vinnermålet ble selvsagt scoret av Burak Yilmaz. Det var hans seriemål nummer 16.

Det er uansett en kontroversiell karakter som kommer til å stå i garderoben og mane laget til kamp når Tyrkia mesterskapsåpner mot Italia.

Han er nemlig én av veldig få som har spilt for samtlige av de store klubbene i Tyrkia. Yilmaz har vært innom Besiktas, Fenerbahçe, Galatasaray og Trabzonspor.

- Motstanderne synes han er irriterende fordi han har en form for selvtillit som tidvis virker arrogant. Og han har spilt for alle de fire store i Tyrkia, hvilket betyr at han på et tidspunkt har gjort alle forbanna, sier fotballjournalist Emre Sarigul, som blant annet driver nettstedet Turkish-Football.com, til Dagbladet.

Det har uansett vært en lang vei til toppen for Yilmaz, som har vunnet den tyrkiske toppdivisjonen med Galatasaray og den tyrkiske cupen med Besiktas og Trabzonspor.

Seint moden

Blant annet var han en tur innom Kina i 2016/2017-sesongen etter å ha blitt anerkjent som kanskje den viktigste spissen i et Galatasaray-lag som jevnlig var innom og snusa på Champions League-spill.

- Jeg mente alltid at Burak var god nok for å spille i en av de største europeiske toppdivisjonene, men da han dro til Kina trodde jeg han hadde gått glipp av muligheten sin, sier Sarigul.

HJERTET UTENPÅ DRAKTA: Tyrkernes store håp formes av Burak Yilmaz på topp. FOTO: LOIC VENANCE / AFP
HJERTET UTENPÅ DRAKTA: Tyrkernes store håp formes av Burak Yilmaz på topp. FOTO: LOIC VENANCE / AFP Vis mer

- Jeg er overrasket over at han har gjort det så bra så seint i karrieren. Men i hans tilfelle er 35 det nye 25.

En som har trent mot Yilmaz både i sine yngre dager, men også så seint som i mars 2021 er Norge-trener Ståle Solbakken. Allerede i 2013/2014-sesongen trente han F.C. København mot Galatasaray.

- Han har mistet litt fart, men han har en voldsom timing, han har godt skudd og bra bevegelse. Han er en typisk måljeger, sier Solbakken til Dagbladet.

- Det virker som han har blitt litt seint moden. Han bruker smartness for laget og for sin egen del. Da vi møtte ham og Galatasaray i 2013/2014-sesongen falt han ut av kampene, og det har han ikke gjort for Lille eller landslaget. Nå virker han som en lederfigur, det var han ikke da.

TYRKISK NEDERLAG: Ståle Solbakken og det norske landslaget måtte se seg slått av et effektivt tyrkisk lag i VM-kvalifiseringen. FOTO: AP Photo/Fermin Rodriguez
TYRKISK NEDERLAG: Ståle Solbakken og det norske landslaget måtte se seg slått av et effektivt tyrkisk lag i VM-kvalifiseringen. FOTO: AP Photo/Fermin Rodriguez Vis mer

Det har også ledet til at han nå leder tyrkerne med kapteinsbindet. Med tanke på 3-0-seieren mot Norge, og 4-2-seieren over Nederland, der Yilmaz scora hat trick, har man fint kunnet se gjennom fingrene etter den smått bisarre 3-3-kampen mot Latvia i VM-kvalifiseringen.

Med Yilmaz i front vet nemlig tyrkerne at de får en spiller som kommer til å jage ned enhver motstander, enten det er verdens beste midtstopper eller mannen i gata.

Åpningskampen i EM

Tyrkia - Italia

Fredag 11. juni, kl 21:00

Vises på NRK1

- Burak er en hyper-aggressiv spiss, han gir virkelig alt. Han blir emosjonelt involvert, og er den som leder an troppene. Han jager ned hver ball og plager motstanderen, sier Sarigul.

- Han kriger med hjertet utenpå drakta, så vi forventer en masse brøling, vifting med fingeren og masse følelser i sving, sier Sarigul.

Kan bli tidenes beste

Det er flere som har tyrkerne som en slags outsider til å vinne hele mesterskapet. Solbakken forstår hvorfor det er mange som mener tyrkerne kan overraske i sommer.

- Dersom du tar vekk Yilmaz, så er de et jevnt besatt lag uten de store stjernene, men alle ligger på drøyt det samme nivået i alle posisjonene, de har ulike typer på midtbanen. De er blitt et lag, sier Solbakken.

Men med Yilmaz på topp mener Solbakken at tyrkerne fort har et lite ess i ermet.

- Du kan ikke slippe ham ut av synet. Han er flink til å unytte rom og inne i seksmeteren er han god på å komme til avslutninger med innsida av foten, sier den norske landslagstreneren.

Selv virker det som tyrkerne er forsiktige med å hausse seg selv opp som potensielle utfordrere til en tittel. Til tross for at de denne sommeren ledes av Senol Gunes, som var mannen som tok dem til VM-bronse i 2002.

TIDENES STØRSTE: Hakan Sükür. Foto: AP Photo/Amel Emric, FILE
TIDENES STØRSTE: Hakan Sükür. Foto: AP Photo/Amel Emric, FILE Vis mer

- Jeg synes det er skummelt å skulle kalle Tyrkia en outsider, fordi er man outsider så ender det aldri bra. Men jeg er virkelig entusiastisk for dette laget, dette er det sterkeste laget siden VM i 2002, sier Sarigul.

Det er uansett grunnlag for å tro at et av de stedene de virkelig mangler bredde, slik Solbakken også poengterer, er helt fremme. Derfor virker det som at 35-åringen blir livsviktig.

- Tyrkia har en enormt godt forsvar, en god midtbane, men mangler bredde på topp. Det er virkelig «Burak eller ingenting» nå, sier Sarigul, som også tror sommeren 2021 gir Yilmaz en sjanse til å krone seg selv til den sanne konge av landslagsfotball.

Yilmaz står med 24 mål for Tyrkia, og det er langt opp til legenden Hakan Sükür på 51. Sükür spilte i tillegg mesterskapet i 2002. Men skulle Tyrkia gå enda lenger i 2021, så kan posisjonene i det tyrkiske fotball-monarki fått få seg en endring.

- Dersom han gjør det bra under EM, så blir han husket som kanskje tidenes beste tyrkiske spiss. Hakan Sükür ligger nok foran grunnet det han vant i europacupen (vant UEFA-cupen i 2000 med Galatasaray, jour.anm), men Burak kan forbigå ham. Men det vil avhenge av hvordan det ender i EM, sier Sarigul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer