Solbakken beskyttes av livvakter i Köln

- Det brenner skikkelig nå.

ALVOR: Ståle Solbakken ble flankert av to muskelbunter i går. Foto: Eduard Bopp
ALVOR: Ståle Solbakken ble flankert av to muskelbunter i går. Foto: Eduard BoppVis mer

• I går: Rasende supportere tagget Kölns treningsfelt

To sikkerhetsvakter fulgte Ståle Solbakken (44) til og fra jobb i går.

- Folk er hissige her nå, sier Köln-treneren.

«Hvis dere rykker ned, slår vi dere i hjel.»

Ordene sto sprayet på en mur da Köln entret sitt treningsfelt for et år siden. Også da befant laget seg i nedrykksstriden i Bundesliga.

LES MER: I dagens Dagbladet kan du lese om supporterne som ventet på Solbakken og spillerne, omringet av politistyrker, natt til i går. Faksimile: Dagbladet
LES MER: I dagens Dagbladet kan du lese om supporterne som ventet på Solbakken og spillerne, omringet av politistyrker, natt til i går. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Men under Ståle Solbakkens ledelse er det enda verre stilt:

Mens de i fjor var nummer 14 da trusselen ble tagget, ligger Köln nå to hakk lenger ned — på 16.-plassen som betyr kvalifisering. Fire runder gjenstår.

- Det brenner skikkelig nå, sier trener Solbakken.

Hærverk Da han ankom treningsanlegget i går, en dårlig natts søvn etter 0-4-tapet for Mainz, ble han eskortert av to schæferhunder av noen sikkerhetsvakter. Noen dødstrussel er ikke blitt framsatt i 2012, ifølge Solbakken.

Men også i år var spraybokser blitt tømt på treningsfortet Geissbockheim:

«Ingen ære», «forrædere» og «horesønner » var blant ordene som prydet reklameskiltene i går morges. Over klubblogoen var det malt et svart kors.

HÆRVERK: Köln-spillerne ble møtt av slagord som «forrædere» og «horesønner» i går. Ingen tvil om hva fansen mener om innsatsen. Foto: Eduard Bopp
HÆRVERK: Köln-spillerne ble møtt av slagord som «forrædere» og «horesønner» i går. Ingen tvil om hva fansen mener om innsatsen. Foto: Eduard Bopp Vis mer

- Det er ikke annet enn en normalt unormal dag her. Det er ikke første gang vi har hatt vakter, men det var litt ekstra nå. De fulgte meg til og fra treningsfeltet, sier nordmannen.

- Har vært ynkelige Som vanlig hadde supportere møtt opp i hopetall. Stemningen tydet ikke på at noen av dem var der for å sende jubelrop i retning av Solbakken, eller gi ham en hjerteformet sjokolade til kaffekoppen.

Og om så var: De ble overdøvet.

- Folk er hissige her nå. I dag hadde jeg ingen dialog med supporterne. Jeg ble bare geleidet forbi dem.

- Ubehagelig å måtte ha sikkerhetsvakter til og fra jobb?

- Du må huske at dette er en by som lever, puster og peser fotball. Det er bare ett lag her, og byen er stor. Det bærer engasjementet preg av. Og vi har vært ynkelige, sier Solbakken.

Kollapsene ødelegger Samtidig legger han til:

INGEN ÆRE? Dette møtte FC Köln-spillerne da de ankom treningsfeltet i går. Foto: Eduard Bopp
INGEN ÆRE? Dette møtte FC Köln-spillerne da de ankom treningsfeltet i går. Foto: Eduard Bopp Vis mer

- Men vi har heller ikke hatt den nødvendige turen når vi har trengt det, sier hedmarkingen.

- Min faglige stolthet ivaretas av at vi har holdt nullen i seks kamper denne sesongen, mens vi har sluppet inn ett mål i sju andre. Problemet er alle de kollapsene vi har hatt innimellom.

Fire runder før slutt ligger Köln ett poeng bak Augsburg på trygg plass, og to poeng foran Hertha Berlin på direkte nedrykk. Av disse tre er det Köln som på papiret har den tøffeste motstanden i innspurten.

Berlin-laget har den letteste.

Avslutter mot Bayern - Vinner vi to av de fire siste kampene, får vi minimum kvalifiseringsplass. Det er jeg sikker på, sier Solbakken, som til helga møter tabellfirer Borussia Mönchengladbach borte.

Deretter venter femteplasserte Stuttgart (hjemme) og middelhavsfarer Freiburg (borte), før toppklubben Bayern München er
gjester på Rhein Energie Stadion i siste serierunde.

- Det er ingenting som tilsier at vi skal få de seks poengene. Men vi kan ikke legge oss ned heller, sier Solbakken.
Skjør tillit Etter tirsdagens Mainz-tap kom Kölns daglige leder Claus Horstmann med en tillitserklæring av det mer vaklevorne slaget:

Vis mer

- Jeg kan ikke utelukke at Ståle Solbakken sitter på benken også i neste kamp, sa han til tyske journalister.

Da Dagbladet i går spurte Solbakken om han selv tror han sitter der, svarte han med omtrent samme grad av entydighet:

- Ja. Ut fra det jeg vet, så.