OBSKUR REFERANSE: Danske journalister forsto lite da Ståle Solbakken dro en skøytereferanse fra 70-tallet.
 Foto: AFP / NTB Scanpix<div><br></div>
OBSKUR REFERANSE: Danske journalister forsto lite da Ståle Solbakken dro en skøytereferanse fra 70-tallet. Foto: AFP / NTB Scanpix

Vis mer

Ståle Solbakken før returkampen mot Ajax:

Solbakken fikk danske journalister til å undre med obskur skøytereferanse

Da danske journalister spurte om 2-1 var nok før returkampen i Amsterdam sa Ståle Solbakken at dette er et langdistanseløp. Og brukte en metafor ingen skjønte noe av.

2-1 TIL FC KØBENHAVN over Ajax i Parken er greit for danske fotballskribenter. Og akkurat som det skal være. Det er fotball, det er hjemmeseier og det setter døra på gløtt for flere store kvelder i Europa.

PIET KLEINE DERIMOT, sammen med Sten Stensen og hurtigløp på skøyter er det verre med - det får ingen klokker til å ringe. Det er gresk. Hva er det mannen snakker om? Men det var det mine danske kollegaer fikk da FCKs norske trener fikk spørsmål om hvordan han så på mulighetene før returkampen i Amsterdam Arena torsdag kveld.

- Dette er ikke sprint, forklarte Ståle Solbakken - dette er langdistanse.

- Det er som et langdistanseløp mellom Piet Kleine og Sten Stensen der nordmannen vinner til slutt.

- ????

- Dere får google det, svarte Ståle Solbakken.

- Det er (norsk) historie.

STEN STENSEN VANT OL-gull på 5000 meter i Innsbruck 1976. Sølv: Piet Kleine, Nederland. Da hele Norge trodde Stensen hadde 10 000-meter gullet også kom Piet Kleine i et sent par og slo både ham og verdensrekorden. Sølv: Sten Stensen. Men da løperne møttes i samme par på Medeo-banen i Alma-Ata i gamle Sovjetunionen (nå Almaty, Kasakhstan) etter OL, vant nordmannen og tok tilbake verdensrekorden han mistet i Innsbruck.

Det er den klassikeren Ståle Solbakken sikter til.

Det er derfor han tror nordmannen kommer ut på topp i Amsterdam Arena.

FC KØBENHAVN MÅ klare seg uten lagkaptein Mathias Zanka Jørgensen som fikk gult kort og karantene i en av situasjonene han ikke klarte å håndtere den danske 19-åringen Kasper Dolberg på topp for Ajax. Det er en svekkelse selv om Zanka hadde overraskende store problemer med sin landsmann i Parken.

AJAX MÅ KLARE seg uten sin kaptein Davy Klaassen av de samme gule årsaker. Det er en betydelig svekkelse for hjemmelaget. For det er Klaassen som tar de dype løpene og stadig tar seg inn i motstanderens straffefelt på de mange gode pasningene fra Ajax-danske ummer to, Lasse Schöne, og det var Klaassen som var assistent da Kasper Dolberg scoret nederlendernes mål i Parken.

- De to karantenene utlikner hverandre, sier Ståle Solbakken. - Vi savner Zanka, de savner Klaassen - ingen har noen fordel. Og jeg står fast ved det jeg sa før kampen i Parken. Avgjørelsen kommer sent.

FCK SCORET TIDLIG i hjemmekampen (28 sekunder), mistet grepet, slapp inn en mental nesestyvr av et mål som gjorde Ståle Solbakken meget irritert og gamblet til slutt for seier. Det lykkes de med. Og fordi FCK stort sett alltid scorer mål, og begge spissene Federico Santander og Andreas Cornelius gjorde det igjen i søndagens seriekamp mot Esbjerg (2-0), er Ståle Solbakken optimist.

Det har han grunn til.

SIST FCK VAR i Amsterdam - det var kvalifiseringen til Champions League 2006/2207 - lå de under 1-2 fra Parken, vant sensasjonelt 2-0 og om ut på topp. Nå leder de 2-1 før returkampen. Men selv om historie bare er historie, og det som skjedde for ti og et halvt år siden ikke betyr filla i Amsterdam, liker Ståle Solbakken tanken.

Fordi det forteller at klubben FCK har gjort det før.

- VI KAN STENGE igjen kampen og gå for 0-0, det er fullt mulig. Men vi gjør ikke det, inngangen vår blir at vi skal score mål. Det handler om balanse i en kamp som blir jevn, hard, tett og spennende.

- Akkurat som fotball skal være, sier Ståle Solbakken.

  • Ajax–FCK spilles kl. 21.05 i kveld og sendes på Eurosport Norge.