Solbakken reagerer

Alexander Sørloth (25) blir beskyldt for ikke å ta nivået i England og Tyskland. Landslagstrener Ståle Solbakken er ikke enig i denne framstillingen, og tror spissen ville fått sjansen i RB Leipzig.

VM-KVALIK: Alexander Sørloth og Norge møter Latvia i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VM-KVALIK: Alexander Sørloth og Norge møter Latvia i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Latvia - Norge, kl. 18.00 på TV 2

RIGA (Dagbladet): Først måtte han gi opp Crystal Palace i Premier League. Nå har han også satt RB Leipzig og Bundesliga på vent - og er lånt ut til Real Sociedad i Spania.

Dette får flere til å stille spørsmål ved Alexander Sørloth.

Samtidig som han ikke har lyktes i England og Tyskland, har han tidvis vært knallgod for landslaget. Han var også en braksuksess i Trabzonspor i Tyrkia og Midtjylland i Danmark.

Kan det være at Premier League og Bundesliga er et altfor høyt nivå for trønderen?

SPISSKAMERATER: Alexander Sørloth og Joshua King jogget side om side på landslagets trening i Riga i går kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPISSKAMERATER: Alexander Sørloth og Joshua King jogget side om side på landslagets trening i Riga i går kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladet stilte spørsmålet til landslagstrener Ståle Solbakken her i Riga i går kveld. Norge forbereder kamp i VM-kvaliken mot Latvia lørdag.

- Overhodet ikke, svarer han på spørsmålet om han opplever at Sørloth er langt unna nivået i England og Tyskland.

- Jeg synes han tok nivået veldig fint i Tyskland. Han gjorde mange bra prestasjoner, så jeg vet ikke helt om jeg er enig.

SMIL FØR ALVORET: Ståle Solbakken godprater med spillerne under treninga i Riga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbadet
SMIL FØR ALVORET: Ståle Solbakken godprater med spillerne under treninga i Riga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbadet Vis mer

Solbakken påpeker at det ble tidlig klart i sommer hva som ville skje med Sørloth på grunn av innkjøpene Leipzig gjorde.

- Jeg tror han ville fått spille der også. Men for ham var det viktigere ikke å ha så mange konkurrenter, selv om de sannsynligvis kommer til å spre spilletida bra med Champions League og tysk cup, påpeker landslagstreneren.

Forrige sesong scoret Sørloth seks mål på 37 kamper. Tradisjonelt regnes du ikke som en vellykket spiss før du er oppe i et tosifret antall mål.

- Vi har snakket med hverandre, og orientert hverandre, om hvor vi er i løypa. Så gikk det nok litt lengre tid enn det han hadde håpet, sier Solbakken og sikter til klubbskiftet.

KAMPARENA: Landslaget trente på Daugava Stadium i går kveld. Arenaen har kapasitet til 10.000 tilskuere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAMPARENA: Landslaget trente på Daugava Stadium i går kveld. Arenaen har kapasitet til 10.000 tilskuere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I Real Sociedad får Sørloth en tredje mulighet til å vise at han kan lykkes i en av de fire store ligaene. England, Tyskland, Spania og Italia rangeres som de beste ligaene.

Å lykkes her er noe helt annet enn å gjøre det i for eksempel Nederland. Solbakken sier dette om Sørloths periode i Crystal Palace i 2018:

- Når du spiller for et lag som kjemper for å skape sjanser - som kjemper for å score mål - så er du avhengig av stolpe inn. Hvis du ser andre som har vært spisser i Crystal Palace, så scorer de ikke mange mål. Han har alle forutsetninger for å klare seg. Det synes jeg han har vist i Tyskland i perioder.

HÅP: VM-drømmen lever fortsatt for det norske fotballandslaget. Vis mer

Solbakken mener det er et kvalitetstegn når du blir kjøpt av en av de store i Tyskland.

- Når du går til den tredje beste klubben i Tyskland, blir konkurransen deretter. Presset blir enda større for å score og spille bra. Det er lettere for treneren å skalte og valte, påpeker han.

- Spiller du for en klubb som er nummer sju eller åtte, vil du få sjansen hver eneste gang. Da er det lettere. Det er helt kanon når du blir kjøpt av en av de store i Tyskland.

Sist lørdag kom Sørloth innpå og fikk sine første La Liga-minutter for Real Sociedad. Laget vant 1-0 hjemme mot Levante.

Han mangler matchtrening. Men trolig slipper han til mot Latvia i kveld, på et merkelig skue av en stadion. Daugava Stadium er åpen på den ene langsida, du ser at det blåser friskt i trærne. Tribunene bak mål står en smule malplassert.

Mot Nederland onsdag hadde Sørloth karantene som følge av kort.

STRÅLER: Erling Braut Haaland har på ingen måte mistet humøret i Riga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRÅLER: Erling Braut Haaland har på ingen måte mistet humøret i Riga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
GOD STEMNING: Martin Ødegaard og Stefan Strandberg kostet på seg et smil på gårsdagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD STEMNING: Martin Ødegaard og Stefan Strandberg kostet på seg et smil på gårsdagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
BLE VRAKET: Kristoffer Ajer (i midten) fikk ikke spille mot Nederland onsdag. Slipper han til med et annet kampbilde i kveld? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE VRAKET: Kristoffer Ajer (i midten) fikk ikke spille mot Nederland onsdag. Slipper han til med et annet kampbilde i kveld? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

PS: Bare seier er godt nok mot Latvia. Gruppevinneren går direkte til Qatar-VM neste år. Lag nummer to får sjansen til playoff.

VM-KVALIK

Tyrkia422012-78
Nederland421112-57
Montenegro42118-57
Norge42115-47
Latvia41127-84
Gibraltar40042-170
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer