Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakten på Rosenborg-trener

- Solbakken rett mann for RBK

Tidligere Rosenborg-spiller Vidar Riseth (46) mener Ståle Solbakken er den perfekte etterfølgeren til Kåre Ingebrigtsen i Rosenborg.

HAR ENORM RESPEKT: Ståle Solbakken nyter stor tillit i F.C. København. Men er han moden for et jobbskifte? Foto: NTB scanpix
HAR ENORM RESPEKT: Ståle Solbakken nyter stor tillit i F.C. København. Men er han moden for et jobbskifte? Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Shkëndija – Rosenborg, klokka 20.15

En annen tidligere Rosenborg-spiller, Bent Skammelsrud, sier det er fullt mulig å gjenskape glansdagene med deltakelse i Champions League. Han har ikke et konkret trenernavn på blokka, men det har Riseth:

- Rosenborg har sagt at klubben vil ha skandinaviske trenere og spillere. Fotballen skal være offensiv, helst i et 4-3-3-system. Når jeg sitter og kikker på kandidater - som har internasjonal erfaring - faller jeg ned på Ståle Solbakken.

Bombe

Det slo ned som ei bombe da Ingebrigtsen fikk sparken i Rosenborg 19. juli. Styreleder Ivar Koteng slo fast at laget hadde beveget seg i negativ retning.

HAR RBK-HJERTE: Vidar Riseth.
Foto: NTB scanpix
HAR RBK-HJERTE: Vidar Riseth. Foto: NTB scanpix Vis mer

Eller enda mer klartekst: Rosenborg har som mål å spille i Champions League. Dit mente styret at Ingebrigtsen ikke kunne ta laget.

Rini Coolen fra Rosenborg-akademiet er plassert inn midlertidig. Til Dagbladet opplyser Koteng at ny trener skal være på plass innen 1. desember.

- Vi har laget en bruttoliste som skal ned til en nettoliste. Coolen står selvfølgelig på lista, sier Koteng.

Returkamp

Rosenborg dro i går til Skopje i Makedonia. Klokka 20.15 i kveld venter returoppgjøret mot Shkëndija i kvalifiseringen til Europa League. Trønderne leder 3–1. Mye skal gå galt om det ikke blir gruppespill.

De sist åra har det vært en rådende oppfatning om at det er dette som er nivået til Rosenborg: Europa League.

Blant argumentene har vært at internasjonal fotball har tatt store steg. Rosenborg, med sine begrensede ressurser, har ganske enkelt ikke hatt muligheter til å henge med, lyder omkvedet.

Dette får den tidligere midtbanegeneralen Bent Skammelsrud til å reagere:

- Bare tull. Klart det er mulig å gjenskape tidene med spill i Champions League. Se på Malmö og F.C. København. De har fått det til de seinere åra. Tirsdag gikk Young Boys fra Sveits til gruppespillet. Dette er lag det er mulig å sammenlikne seg med.

Fullt mulig

Skammelsrud understreker at han ikke snakker om å konkurrere med klubber som Real Madrid, Barcelona, Liverpool og Manchester City.

HAR RBK-HJERTE: Bent Skammelsrud. Foto: NTB scanpix
HAR RBK-HJERTE: Bent Skammelsrud. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Å nå en kvartfinale er vanskelig. Men å komme inn i Champions League er fullt mulig. Det er defensivt å tenke at sjansene ikke er der når du ser hvilke lag som klarer det.

Da Ingebrigtsen kom inn i 2014, var han umiddelbart en suksess. Han tok tre seriegull med klubben. I tillegg vant han cupen to ganger og var i to gruppespill i Europa League.

I samtaler med Dagbladet la Ingebrigtsen aldri skjul på at han var desperat etter spill i Champions League. Det klarte han aldri. Dette, sammen med manglende utvikling av spillet, sendte ham vekk fra Lerkendal.

Tøft? Ja, uten tvil. Men ikke verre enn det Ronny Deila opplevde i Celtic. Han klarte aldri å få den skotske giganten til gruppespillet der de virkelig store pengene er.

Riseth forstår prosessen bak Ingebrigtsens avgang. Han ble imidlertid overrasket da klubben ikke umiddelbart presenterte den permanente etterfølgeren. Nå mener han Rosenborg bør sikte seg inn mot Solbakken, alternativt Åge Hareide. Internasjonal suksess må veie blytungt i ansettelsen, synes han.

HISTORIE: Et av de mest klassiske bildene fra Rosenborg i Champions League. Året er 1997 og klubben har slått Real Madrid 2-0. Nils Arne Eggen bæres på gullstol. Lerkendal-matta er fylt med rim. Foto: NTB scanpix
HISTORIE: Et av de mest klassiske bildene fra Rosenborg i Champions League. Året er 1997 og klubben har slått Real Madrid 2-0. Nils Arne Eggen bæres på gullstol. Lerkendal-matta er fylt med rim. Foto: NTB scanpix Vis mer

Solbakken har kontrakt med F.C. København fram til sommeren 2021, ifølge danske Tipsbladet. Han må i så fall kjøpes ut av kontrakten.

Parken-bossen besvarte ikke Dagbladets henvendelser i går.

Konkrete svakheter

- Det var to konkrete ting å ta Kåre på, påpeker Skammelsrud.

- Laget lå sju poeng bak Brann og tapte borte for Valur i Champions League-kvalifiseringen. Du så at pila pekte nedover. Men så tettet de igjen forspranget til Brann og slo Valur på hjemmebane. Jeg reagerer på tidspunktet for sparkingen. Og måten det skjedde på, står til stryk.

Skammelsrud fortsetter:

- Men ja, laget så litt energiløst ut. Rini Coolen har kommet inn med den samme energien som Kåre hadde i starten. Kanskje hadde alle parter slurvet litt. Rosenborg skal være en offensiv klubb. Å si at det er for langt opp til Champions League, klarer jeg ikke å forstå. Den sjansen er der fortsatt!

Hele Norges coronakart