Homofobi i dansk fotball

Solbakken tordner: - Kan man si sånt i 2019?

Ståle Solbakken reagerer sterkt på uttalelser fra Det danske fotballforbundet etter at Viktor Fischer ble utsatt for homofobiske tilrop av motstanderfans.

IKKE FORNØYD: - Spørsmålet er hvem som skal granske disiplinærinstansen? Kan man si noe sånt i 2019? spør Solbakken. Foto: Claus Bech / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: - Spørsmålet er hvem som skal granske disiplinærinstansen? Kan man si noe sånt i 2019? spør Solbakken. Foto: Claus Bech / NTB scanpixVis mer

For litt over ei uke siden vant F.C. København 1-0 borte mot OB på Fionia Park, men under kampen ble profilen Viktor Fischer utsatt for gjentatte homofiendtlige tilrop fra hjemmefansen.

Saken har fått mye fokus i danske medier i etterkant, og på fredag ble det klart at OB får en formildende straff da Fodboldens Disciplinærinstans i Det danske fotballforbundet (DBU) mener Fischer medvirket til at ropene eskalerte.

Det får FCK-manager Ståle Solbakken til å reagere.

- Spørsmålet er hvem som skal granske disiplinærinstansen? Kan man si noe sånt i 2019? spør Solbakken i et intervju med Ekstra Bladet.

- Kan ikke leve med det

Nordmannen er rasende etter at DBU vurderte at Fischer «på en uhensiktsmessig måte kan ha medvirket til å eskalere sakens omfang».

OB fikk en straff på 25000 danske kroner.

- DBU kan ikke leve med det. Det går ikke. Det må Jesper Møller (formann i DBU) finne ut av. Viktor adresserte et stort samfunnsproblem og fikk støtte hele veien. Alle fulgte riktig opp, så kommer den instansen …, sier Solbakken oppgitt.

- I min bok sier de at hvis en spiller gjør noe, så kan du rope enda mer. Homofobi skal ligge helt dødt, og hvordan skal vi fortelle den nye generasjonen det hvis vi har en instans som sier noe sånt. Det er alvorlig, konstaterer nordmannen.

Saken fortsetter under videoen.

USPORTSLIG: Det oppstod fullstendig kaos mot slutten av kampen mellom Viking og Brann. Plutselig var det flere baller, og påskeegg på banen. - Usportslig av Viking-supporterne, sier TVNorge-kommentator Kenneth Fredheim. Video: Eurosport / TV Norge Vis mer

Ga fansen slengkyss

Fischer hevdet selv etter kampen at dette ikke var første gangen det kom slike rop mot fra OB-fansen

- Sist vi spilte i Odense var det homofobiske tilrop fra OB-fansen, og det var det også flere ganger i dag. I etterkant var det deilig å stå igjen med seieren, sa Fischer til danske TV3.

Den tidligere Ajax-spilleren svarte på hetsen ved å tildele fansen slengkyss, noe som så ut til å provosere tilskuerne ytterligere.

- Homofobi skal ikke aksepteres, og det skal sees på linje med rasisme. Jeg håper at hvis ikke superligaen gjør noe med det, så gjør OB selv noe med dette med hensyn til deres egne fans, sa Fischer og fortsatte:

- Noen vil kanskje mene at man skal holde seg for god til å rope tilbake til fansen, men jeg valgte å gjøre det. Nå håper jeg at det blir belyst at OBs fans synger homofobiske sanger mot spillerne.

Skrøt av Brøndby-fansen

Deler av Brøndby-fansen sang også homofiendtlige sanger om Fischer da de spilte mot Nordsjælland dagen etter.

FCK-rivalen bøtelegges også 25000 kr.

I går tok Fischer hevn da han ble matchvinner i FCKs 1-0-seier mot Brøndby. I forkant hadde dommeren varslet at han var klar for å stanse kampen.

24-åringen ble gjenstand for flere tilrop under oppvarmingen, men da dansken avgjorde kampen foran den harde kjernen av Brøndby-fans, var det stille.

- Det er først og fremst flott av Brøndbys fanklubb at det ikke eskalerte. Det er bra, og jeg håper at det blir fulgt opp i en evighet, sa Fischer etter kampen.

F.C. København leder Superligaen fem poeng foran Midtjylland.