Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solberg besøkte Berg og Legia

Legia Warszawas ledere håper klubbens arbeid mot rasisme og fotballpøbler kan danne skole for andre.

PÅ BESØK: Legia Warszawas ledere håper klubbens arbeid mot rasisme og fotballpøbler kan danne skole for andre. Mandag fikk statsminister Erna Solberg høre om klubbens arbeid.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ BESØK: Legia Warszawas ledere håper klubbens arbeid mot rasisme og fotballpøbler kan danne skole for andre. Mandag fikk statsminister Erna Solberg høre om klubbens arbeid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Legia Warszawas ledere håper klubbens arbeid mot rasisme og fotballpøbler kan danne skole for andre. Mandag fikk statsminister Erna Solberg høre om klubbens arbeid.

Under sitt besøk i den polske hovedstaden fikk Solberg høre både fra Legias klubbledelse og den norske suksesstreneren Henning Berg hvordan klubben arbeider for å gjøre det trygt å gå på fotballkamp.

Solberg har inntrykk av en klubb som jobber systematisk med problemområdene.

- Samtidig er de ganske realistiske på at det kan være vanskelig å få bort alt sammen, sier Solberg til NTB.

- Det er utrolig viktig at fotball blir en del av gleden og ikke et sted hvor man kommer og er redd. Jeg synes fotball skal være en familieidrett, sier statsministeren.

Dårlig rykte Polen har et frynsete rykte og en historie med trøbbelsupportere på fotballbaner rundt om i landet.

Organisasjonen Never Again fulgte polsk fotball fra september 2009 til mars 2011 og dokumenterte 133 «rasistiske hendelser» i denne perioden.

BBC-dokumentaren «Stadiums of Hate», som ble vist rett før fotball-EM i 2012, tegnet et dystert bilde av tilstanden i Polen. Høyreekstreme hilsener og rasistiske symboler og tilrop forkom ofte i enkelte polske supportergrupper. Både polske myndigheter, fotballklubber og kilder i dokumentaren mente imidlertid at det ble tegnet et for negativt bilde.

- Jeg tror det var et mye større problem for sju-åtte år siden. Det er fortsatt utfordringer, men som trener merker jeg lite. Jeg har ingen spillere som klager på det eller føler seg utsatt, sier Henning Berg til NTB.

Tar tak i problemer Noe av årsaken kan være at klubben tar tak i problemtilhengere. Ærlighet, dialog og samarbeid er blitt Legias mantra i kampen mot pøbler og rasister på tribunene. Likevel erkjenner klubbledelsen at dette ikke er et arbeid man blir ferdig med, men som må pågå kontinuerlig.

- Det viktigste er at klubben har en god dialog, sier Berg, og understreker at Legia på dette punktet skiller seg fra andre klubber han har vært i.

- De jobber bra med supporterne og tar dem på alvor i stedet for bare å sette opp reglene på egen hånd. Det er en generell forståelse i klubben og blant supporterne for hvor vi vil, hvordan vi vil ha det og hvilke verdier klubben skal stå for. Der føler jeg vi er på rett vei, sier Berg.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling