Solberg må jage på Sardinia

Loeb raskest på rallyets første dag.

(Dagbladet.no): Petter Solberg hadde muligheten til å ta inn på Sebastien Loeb på den sjette fartsprøven, men klarte ikke å holde tempoet mot slutten.

Loeb kjørte til slutt inn seks sekunder foran nordmannen.

Dermed har franskmannen en sammenlagtledelse på 31,7 sekunder etter Rally Sardinias første dag.

Forholdende har vært vanskelige på de smale veiene i Italia i dag. Petter Solberg hadde problemer med glatt grus i morges, mens steiner i veien førte til at Gianluigi Galli og Chris Atkinson måtte gi seg mot slutten. 

Marcus Grönholm hadde en ulykke på tredje fartsprøve, men kjørte seg opp på resultatlistene igjen på de tre siste.

Henning Solberg har hatt en variabel dag, og ligger på 16. plass - 3:04.7 bak Loeb.

Etter SS5:
Sebastien Loeb økte forspranget på femte fartsprøve. Franskmannen kjørte knallsterkt og økte forspranget med 14 sekunder - til 25,7 sekunder - på andremann Petter Solberg.

Også på denne etappen ble det dramatisk. Francois Duval måtte bryte etter å ha rullet rundt, ifølge WRC.com. Det er ikke meldt om personskader.

I TETKAMPEN: Men Petter Solberg ligger 31,7 sekunder etter Sebastien Loeb i sammendraget etter Rally Sardinias første dag. FOTO: SCANPIX
I TETKAMPEN: Men Petter Solberg ligger 31,7 sekunder etter Sebastien Loeb i sammendraget etter Rally Sardinias første dag. FOTO: SCANPIX Vis mer

Også Gianluigi Galli (Mitsubishi) og Chris Atkinson (Subaru) har hatt problemer.

Atkinson kjørte på en stein, og starter ikke den sjette fartsprøven.

Etter SS4:

(Dagbladet.no): Marcus Grönholms bil så hardt skadd ut da han kjørte inn etter tredje fartsprøve.

Men i den fjerde fartsetappen slo finnen tilbake, og endte 2.8 sekunder foran Duval og Loeb.

Petter Solberg kjørte inn til fjerdeplass, og tapte dermed ytterligere til Loeb i sammendraget. 30-åringen fra Spydeberg ligger imidlertid bare 11.7 sekunder bak.

• Offisielle resultater på WRCs hjemmeside

Etter SS3:

(Dagbladet.no): Petter Solberg er absolutt med i tetkampen i VM-runden på Sardinia. Men de tre første fartsetappene har vært preget av dramatikk.

På andre fartsetappe holdt det på å gå riktig galt.

- Etter at jeg hadde bråbremset, var jeg to meter fra et stup. Jeg måtte rygge tilbake, og det tapte jeg noen sekunder på, sier Solberg til Aftenposten.no.

Spant i grusen

Solberg startet dagen knallhardt, men tapte tid mot slutten av den første fartsprøven.

Heller ikke andre fartsprøve gikk så fort som nordmannen ønsket, og da startet spekulasjonene om at han hadde fått trøbbel med bilen.

- Det er ingen problemer med bilen, hevdet imidlertid Subarus pressetalsmann Stephen Webb overfor Dagbladet.no. 

Senere viste det seg at 30-åringen hadde snurret rundt, og dermed tapt verdifulle sekunder.

- Forholdene er vanskelige, men totalt sett er ikke dette dårlig. Vi spant et par ganger. Jeg bremset litt for sent, for det er vanskelig å finne riktig bremsepunkt. Men her er alt mulig, sier Petter til WRC.com.

Kartleser Phil Mills opplyser at han og Petter ble noe overrasket over forholdene.

- Det var overraskende dyp og løs grus, sier han .

Den løse grusen betyr at nordmannen har tapt mye tid på å feie for andre. Det har nemlig vært en fordel å starte seint, noe Mikko Hirvonens 2. plass i sammendraget (startet som nummer 19) er et eksempel på, mener Mills.

- I dag handler det om å ikke tape til teten, så får vi kjøre hardere i morgen. Det er varmt og støvete i bilen, opplyser han.

På den tredje fartsprøven fikk Petter opp dampen, og nordmannen ble bare slått av Sebastien Loeb - med 1,5 sekund.

Henning skuffet

Solberg ligger nå 8,7 sekunder bak Loeb etter at tre fartsprøver er kjørt, og dermed er det ingen som har maktet å tilrive seg noe stort forsprang foreløpig.

Marcus Grönholm, som hadde ledet fram til tredje fartsprøven, er trolig ute av tetkampen. Finnen ledet etter de to første fartsprøvene, men kjørte ut på den tredje. 

Det er foreløpig ikke klart hvor store skader bilen hans har fått, men det er uansett et stort tilbakeslag for Grönholm, som tidligere har fått kritikk fra Peugeot-ledelsen for å kjøre for aggressivt.

Henning Solberg har ikke hatt noen god start, og ligger foreløpig på 21. plass i sammendraget. 

- Jeg finner ikke følelsen, men det handler om meg og ikke bilen. Det er fint å kjøre her, og det er ikke så mange steiner i veien som jeg hadde trodd, sier Henning til WRC.com.

Treg start til tross, Henning tror han kommer til å klatre i løpet av helga.

- Å ende blant de seks beste hadde vært fint, sier han.

GODT HUMØR: Til tross for dagens uhell tok Marcus Grönholm seg tid til å fleipe litt med Petter Solberg etter den tredje fartsprøven.
HARD SMELL: Grönholms bil bar tydelig preg av uhellet. Det måtte hard jobbing til fra Peugeot-teamet for å få bilen i stand igjen.