KJEMPER I TOPPEN: Petter Solberg (t.h.) og kartleser Chris Patterson ligger på en foreløpig førsteplass i Rally Frankrike. Godt nytt er det også at VM-leder Sebastien Loeb og -toer Mikko Hirvonen er ute av seierskampen.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
KJEMPER I TOPPEN: Petter Solberg (t.h.) og kartleser Chris Patterson ligger på en foreløpig førsteplass i Rally Frankrike. Godt nytt er det også at VM-leder Sebastien Loeb og -toer Mikko Hirvonen er ute av seierskampen.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / FREDERICK FLORINVis mer

Solberg på andre etter første dag i Frankrike

Favorittene Loeb og Hirvonen ute av seierskampen.

2,8 sekunder skiller tettrioen med Petter Solberg (36) i hovedrollen i Rally Frankrike etter 150 kilometer med råkjøring i dag.

Nordmannen måtte gi fra seg ledelsen i rallyet på siste fartsprøve. Spanjolen Daniel Sordo, som aldri har vunnet en VM-runde, styrte overraskende Mini-laget til ledelse i en VM-runde for første gang i nyere tid.

Petter Solberg er bare ett sekund bak etter første dag. Den norske stjerneføreren vant to fartsprøver fredag og later til å stortrives på fransk asfalt. Sjansen byr seg for alvor til å bli tidenes første privatfører som vinner en VM-runde. Asfalten gir ikke den ulempen det fører med seg å ligge først på løst underlag.

Det er gått over seks år siden forrige VM-rundeseier. Verdensmesteren fra 2003 har vunnet 13 VM-runder i karrieren, sist i 2005.

Treer er franskmannen Sebastien Ogier, som er fabrikkfører for Citroën. De øvrige rivalene er kjørt av med godt over minuttet.

Mads Østberg holder åttendeplassen, drøyt to og et halvt minutt bak Petter Solberg. Storebror Henning Solberg er nummer ti.

Petter Solberg ledet også grusløpet i Hellas i juni, men moroa varte bare i ni fartsprøver.

Bråstopp For annen VM-runde på rad gikk det galt for regjerende verdensmester Sebastien Loeb. Franskmannens bråstopp sendte ham rett ut av seierskampen på hjemmebane.

På tredje fartsprøve skjedde dramatikken som åpner kampen om VM-tittelen på vidt gap.
Både VM-leder Loeb og — toer Mikko Hirvonen fikk store problemer. Loeb måtte stoppe på prøven med teknisk svikt, mens Hirvonen kjørte ut og tapte dyrebar tid.

Finnen fullførte prøven, men la igjen 50 sekunder. Også stallkamerat Jari-Matti Latvala kjørte av og tapte nesten halvannet minutt.

Også i Australia sist bar det til skogs med Loeb. Kjørte ut «Down Under» gjorde også Ogier, og Citroën-duoen serverte dobbeltseier til Ford-finnene Hirvonen og Latvala.

Da endte Petter Solberg på tredjeplass, som var sesongens annet besøk på podiet.

Hjemmebane Det er annet år på rad at den franske VM-runden avvikles i Alsace-regionen, som ligger helt nordøst i bagettlandet. Tidligere ble det råkjørt på den franske middelhavsøya Korsika, der lillebror Solberg vant karrierens eneste asfaltrally i verdensmesteråret 2003.

Rallyet er definitivt hjemmebane for sjudobbelt verdensmester Sebastien Loeb, som i fjor avgjorde tittelkampen nærmest i egen bakgård i traktene rundt hjembyen Haguenau.

Rally Frankrike avsluttes etter totalt 23 fartsprøver søndag ettermiddag.

(NTB)