Oliver Solberg (17) vant i EM-debuten

Solberg vant i EM: - Mitt livs løp

Oliver Solberg (17) vant i EM-debuten i latviske Rally Liepaja.

DRØMMEDEBUT: For Oliver Solberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRØMMEDEBUT: For Oliver Solberg. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

17-åringen dominerte EM-runden fullstendig med seier på hele 10 av 13 fartsprøver.

Toer ble regjerende europamester Aleksej Lukjanuk fra Russland. Han var til slutt slått med 22,7 sekunder bak. Lukjanuk er en svært rutinert 38-åring med åtte EM-rundeseirer i protokollen.

Solberg hadde problemer med å sette ord på det han hadde vært med på etter triumfen.

- Det er helt utrolig og nesten ikke til å forstå. Vi kom til løpet uten spesielle forventninger og for å lære. Da vi vant første fartsprøve med seks sekunder, var det uforståelig. Men derfra holdt vi tempoet oppe, kjørte på flyt og uten risiko, og det endte med mitt livs løp. Seieren her er det største jeg har oppnådd, sa Solberg.

Petter Solbergs sønn ble i fjor nordisk mester i rallycross, og tidligere i år har han vunnet både Rally Aluksne og Rally Sarma på snødekkede veier.

Helgens løp er det første noensinne på grus for unge Solberg i R5-klassen (firehjulstrekk).

- Løpet var veldig vanskelig, motstanden var sterk, været og underlaget forandret seg mot slutten, men teamet og mekanikerne våre var hele tiden i forkant og hjalp oss på beste vis. Jeg forsøkte å «safe» mer mot slutten, men følte det ble ukomfortabelt, og jeg bestemte meg for å slippe løs igjen på siste fartsprøve, sa seierherren i Latvia.

Rally Liepaja er et av de mest prestisjefylte løpene i EM. Med sine 17 år og 245 dager er Oliver Solberg den yngste vinneren av rallyet noensinne.

Det norsksvenske stortalentet kjører på latvisk bilsportslisens på grunn av sin unge alder.

Neste rally for Oliver Solberg blir Oregon Trail Rally i USA kommende uke.