GOD START: Den tidligere rallystjernen Petter Solberg gjør det også bra i rallycross. I dag vant han sine to heat i første EM-runde.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
GOD START: Den tidligere rallystjernen Petter Solberg gjør det også bra i rallycross. I dag vant han sine to heat i første EM-runde. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Solberg vant to heat i første EM-runde i rallycross

«Dette har du fortjent, pappa!»

To ganger forsøkte rivalene å tukte Petter Solberg. Begge ganger spant den ferske rallycrosstjernen av gårde og så seg aldri tilbake under første dag av EM-runden i Portugal lørdag.

Bestetidene og heatseirene var av beste merke. I første heat var den tidligere rallyverdensmesteren knusende overlegne 4 sekunder foran nærmeste utfordrer. Han var også bare 2/10 sekund for sent ute til å stjele banerekorden (rundetid) fra svenske Michael Jernberg (2010) på Montalegre-banen.

- Helt utrolig godt var det å vinne begge heatene. Rett og slett kult og ekstremt gledelig. Det var ikke småtterier vi drev og byttet ut etter første løp. Alt som kunne gå galt, gikk galt på Lydden Hill forrige måned, men vi fyrte på og bygde om bilen imot alle odds, sa Petter Solberg.

Tre uker med fullstendig utskiftning av all innmat i Citroën DS3-en har tæret på Solberg og hans team.

- Jeg ante ikke hvor god eller dårlig bilen var før vi kom hit. Jeg hadde ikke kjørt noen ting etter ombyggingen og før løpet.

Bilen var heller aldri blitt testet på vått underlag før snøfallet i Portugal.

Herlig Etter en problemfylt rallycrosstart i England for en snau måned siden, viste den tidligere rallyverdensmesteren helt andre takter i Portugal.

- Deilig endelig å vise litt av det jeg egentlig kan. Det føles herlig å få til en slik start på EM-runden.

Østfoldingen var raskest i starten første heat, og mens bilene bak trøblet med hverandre i første sving, seilte Solberg fra og fikk en ensom reise i tet gjennom samtlige fire runder. I annet heat var underlaget vått etter overraskende snøbyger i fjellandskapet. Selv en halvveis snurr på tredje runde og et løst bakhjul som til slutt falt av noen meter etter målstreken, hindret ikke Solberg-suksess.

- Noen bolter hadde løsnet, og det var vanskelig å kjøre siste heatet. Jeg kjente at hjulet ble stadig løsere utover i heatet. Det var et helvete å kjøre slik. At hjulet falt av først etter målstreken var ren flaks.

Gratulasjon Første gratulant etter suksesslørdagen var sønnen Oliver (11), som fulgte farens ferd via internett hjemmefra.

- Jeg fikk en melding fra Oliver med en gang jeg kom inn på service: «Dette har du fortjent, pappa!». Det var stort for meg, sa Petter Solberg.

Solberg leder soleklart sammenlagt før siste dag. Fjerde beste er Mats Lysen, mens Andreas Bakkerud er nummer sju, Knut Ove Børseth nummer ni og Alexander Hvaal nummer ti.

Det skal kjøres to nye heat søndag formiddag. Deretter blir det semifinaler og finale.

Det er nærmere ett år og sju måneder siden Sverre Isachsen var forrige norske EM-rundevinner i største rallycrossklasse. (©NTB)