LÅ BRA AN: Petter Solberg kunne kapret viktige VM-poeng, men endte i stedet med å kjøre ut. Foto: EPA
LÅ BRA AN: Petter Solberg kunne kapret viktige VM-poeng, men endte i stedet med å kjøre ut. Foto: EPAVis mer

Solbergs seiersdrøm knust av lyktestolpe i 140 km/t

Krasjet ut av VM-runden.

|||- Ingen skal komme og si at jeg ikke prøver, sa Petter Solberg (35) etter å ha krasjet ut av seierskampen i Rally New Zealand på siste fartsprøve.

Nordmannen kjørte alt hva remmer og tøy kunne holde i jakten på sin første seier på nesten fire år og åtte måneder i rally-VM. Men 5,5 kilometer inn på siste fartsprøve endte eventyret i en lyktestolpe.

- Jeg visste at det var risikofylt å holde sjette gir gjennom svingen, men valgte bevisst å prøve. 170 km/t ble i drøyeste laget. Jeg bremset ned til 140, men også det ble for mye, og vi slo borti en lyktestolpe, sa Petter Solberg til NTB.

- Det ble være eller ikke være. Jeg ville ikke «safe» inn til tredjeplass, men kjørte for seier. Jeg tok en «Marcus Grönholm». Vanligvis tar jeg i 110 prosent og får holde meg til det framover også. Nå ble det 111.

VanvittigTo prøver før, på nøyaktig samme veier som den siste, hadde østfoldingen kjørt fra regjerende verdensmester Sebastien Loeb (36) med vanvittige 48,3 sekunder.

Bare 16,7 skilte opp til leder Sebastien Ogier.

- Da uhellet var ute, ledet jeg med 5,5 sekunder på Ogier og 4 på Latvala. Jeg hadde vunnet dette rallyet uten avkjøringen. Jeg vet det, og alle de andre førerne og teamene vet det. Citroën-sjefene kom bort til meg etterpå og gratulerte med fantastisk kjøring. De var sikre på at jeg ville ha vunnet uten uhell, fortalte lillebror Solberg.

Men selv om Ogier feilet med å vinne sitt første VM-rally på en avkjøring, ble det til slutt finnen Jari-Matti Latvala (25) som vant den dramatiske VM-runden med bare 2,4 sekunder.

Ogier ble toer og Sebastien Loeb treer, 15,2 sekunder bak.

Seieren var Latvalas tredje etter triumfer på Sardinia (i fjor) og Sverige (2008). Seksdobbelt og regjerende mester Loeb leder VM klart med 36 poeng ned til Latvala.

Har lærtPetter Solbergs privatteam mister dog annenplassen i VM etter å ha tapt poeng nok til bare å være femteplassert etter fem av 13 VM-runder. Loeb leder fortsatt klart etter tre seirer, en annen- og en tredjeplass.

Nordmannen ledet VM-runden etter første dag, men kjørte «sopebil» for rivalene og tapte svært mye tid dagen derpå. Etter at det samme skjedde også i Mexico i mars, mener Solberg han har lært.

- Heretter handler alt om strategi. Jeg tar ikke over teten i et grusrally mer etter første dag. Det var en glipp jeg angrer bittert på.

Petter Solberg brøt rekken av plasseringer på seierspallen etter 2-3-2 i de foregående rundene.

Storebror Henning Solberg (37) endte på sjuendeplass og klatret til samme plassering sammenlagt.

Neste VM-runde finner sted i Portugal 28.- 30. mai.

(NTB)