SISTE RUNDE: Petter Solberg kjører i helga siste VM-runde. Her sammen med sønnen på fartsprøver i svenske Tierp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SISTE RUNDE: Petter Solberg kjører i helga siste VM-runde. Her sammen med sønnen på fartsprøver i svenske Tierp. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Petter Solberg kjemper for VM-medalje

Solbergs «umulige» oppgave: Kjemper for VM-sølv

Tross motorhavariet i Tyskland sist nekter Petter Solberg å gi opp medaljehåpet foran VM-avslutningen i rallycross i Sør-Afrika.

Lørdag og søndag runder rallycrosseliten av årets VM-sesong i Cape Town. All den tid Solbergs lagkamerat Johan Kristoffersson for lengst er verdensmester for andre sesongen på rad, står spenningen om hvem som skal følge nærmest den suverene svensken.

Fire førere har alle sølv- og bronsemedaljen innenfor rekkevidde foran sesongavslutningen: Mattias Ekström, Andreas Bakkerud, Solberg og Sebastien Loeb.

Ekström er i øyeblikket nummer to og har Bakkerud og Solberg kun fire og sju poeng bak seg. Det er imidlertid før poengstraffen Solberg pådro seg i Buxtehude sist er medregnet.

Motorhavariet i Tyskland gjør at Solberg må bytte motor for andre gang denne sesongen foran avslutningen i Sør-Afrika. Det gir 15 poengs trekk i sammendraget, all den tid VM-reglementet tillater kun ett «gratis» motorskifte per sesong.

Fokuserer på seg selv

Teoretisk sett er Solberg fortsatt ikke ute av medaljekampen, men poengstraffen gjør oppgaven i Cape Town nær umulig. Andreas Bakkerud synes i stedet å bli det norske håpet i kampen om en pallplass.

- Det blir overhodet ikke enkelt. Det er kort og godt sånn at hvis en av de øvrige tre førerne kommer til finalen, kan jeg ikke gjøre noe, sier Solberg i en uttalelse om sjansen for å ta VM-sølvet.

Han akter samtidig ikke å gi seg uten kamp.

- Jeg skal bare fokusere på å kjøre mitt eget løp og gjøre alt jeg kan, så får vi se hva som skjer søndag ettermiddag, sier østfoldingen.

Solbergs lag har for lengst sikret seg seieren i lagmesterskapet i årets rallycross-VM.

Tøff sesong

Til tross for lagets suksess vedgår Solberg at 2018-sesongen har vært krevende. For en tid tilbake fikk han konstatert sykdommen Sarkoidose, som blant annet påvirker lungene og synet.

Østfoldingen fryktet på et tidspunkt at karrieren kunne være over, men har fått god helsehjelp og slått hardt tilbake.

- Dette har vært en tøff sesong for meg, både på innsiden og utsiden av bilen. Halvveis ut i året var bare det å tenke på å kjempe om VM-sølv nesten som en drøm for meg. Jeg er glad for å kunne konkurrere, sier rallycrossprofilen.

Nylig gjorde han comeback i rally-VM under Rally Catalonia og ble like godt nummer tre i WRC2-klassen. Det ble solid opptur i et begivenhetsrikt år.