Soldaten skjøt til sølv

Kinesiske Shumei Yu (22) tok en svært overraskende sølvmedalje på 15 km.

Den kinesiske jenta er soldat av yrke. Kanskje ikke så rart at hun skjøt fullt hus fire ganger på standplass og sikret seg sølvet foran verdenscupleder Magdalena Forsberg.

- Dette må feires med vin og øl og alt annet som smaker godt. Jeg har aldri gjort det så bra i et løp før, sier den kinesiske skiskytter-soldaten som har strikking og matlaging som sine hobbyer ved siden av skiskytingen.

- Jeg skjøt godt i dag, men løpet mitt var ikke noe særlig bra, sier Shumei Yu som ikke overrasket seg selv med sølvet i Kollen.

- Jeg har gått flere bra løp tidligere, sier hun.

På pressekonferansen fortalte hun at det bare er 36 kinesere som driver aktivt med skiskyting. Alle trener sammen i det nord-østlige Kina, og alle er «sponset» av den kinesiske staten og militæret.

Shumei Yu sjokkerte hele verden da hun som 18-åring tok to andreplasser i verdenscuprenn. I OL i Nagano i 1998 ble hun nummer fem på sprinten.

22-åringen var nummer 24 i verdenscupen sammenlagt før dagens 15 km. En fjerdeplass på jaktstarten i Østersund rett før VM var årsbeste til hun havnet på VM-pallen i Kollen.

SØLV-VINNER: Kinesiske Shumei Yu strålte med sølv-medaljen fra 15 km.