COMEBACK: Synnøve Solemdal meldte om god treningsperiode i sommer. Nå tok hun en sterk 2. plass i verdenscupåpningen onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
COMEBACK: Synnøve Solemdal meldte om god treningsperiode i sommer. Nå tok hun en sterk 2. plass i verdenscupåpningen onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Verdenscupen Östersund: Synnøve Solemdal

Solemdal fikk Hanevold til å måpe: - Har ikke sett noe liknende

Synnøve Solemdal er tilbake i konkurranse og presterte sterkt i verdenscupåpningen onsdag. Fredag er det sprint for kvinnene i Östersund.

(Dagbladet): Synnøve Solemdal sjokkerte i verdenscupåpningen i skiskyting onsdag. Etter flere års motgang med sjukdom av de større, kyssesjuke og borreliose, var det få som trodde sine øyne da hun sprintet i mål 2,7 sekunder bak Nadezjda Skardino på førsteplass.

Solemdal ga denne kommentaren etter endt renn:

- Det her var en skikkelig, skikkelig overraskelse. Dette er kjempestort. Jeg hadde troa på at jeg skulle komme tilbake, men at det skjedde så fort er digg, sa Solemdal til NRK.

- Helt rått

Borreliose er en infeksjonssykdom som skyldes flåttbitt. Selve infeksjonen kan påvirke hud, nervesystem, hjerte og ledd og det har forekommet skrekkhistorier der infeksjonen i verste fall har ført til nevrologisk og kognitiv svikt, melder Folkehelseinstituttet.

Kyssesyke, også kallet mononukleose, er en infeksjon som arter seg som kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Som regel medfører sykdommen også infeksjon utenfor halsen, blant annet i lever og milt. Det kan ta flere måneder før infeksjonen går ut av kroppen, informerer Norsk Helseinformatikk.

NRK-ekspert Halvard Hanevold var mildt sagt imponert over skiskytteren.

- Det var helt rått. Hun grep muligheten og gjorde alt riktig, sier Hanevold til Dagbladet.

- Hvor stor prestasjon er dette ut fra sykdomshistorikken hennes?

- Det er en kjempeprestasjon. Hun leverte helt fantastisk skyting og et brukbart langrenn. Jeg har ikke sett noe liknende. Det nærmeste må være Tarjei Bø i Kontiolahti, da han nesten ikke hadde gått renn og tok fire medaljer. Men det har vært enda verre for Synnøve, sier Hanevold.

Fredag står sprint 7,5 km for kvinner på menyen i verdenscupen i Östersund, Sverige.

- Tror du vi får se det samme av Synnøve?

- Nja. Nei er svaret. Jeg gjør ikke det. Hun hadde full klaff med fullt hus denne gangen, men jeg tror det blir litt for tidlig. Vi må være tålmodige, jeg tror ikke vi skal forvente det helt ennå. Hun har fortsatt en del å gå på langrennsformen, sier Hanevold.

OL-medaljekandidat

Synnøve Solemdal sa tidligere til Dagbladet at hun sikter mot OL.

- OL er hovedmålet selvfølgelig. Planen er å gå seg gradvis i form nå til litt over jul og sette inn støtet inn mot OL. Jeg har ikke noe bestemt mål om plassering, men jeg går for å være i bra form, så får resultatene bli som det blir, sa skiskytteren tidligere i høst.

Skiskyting-eksperten mener det lover godt.

- Dette ser veldig bra ut. Hun hadde fin fellesstart på onsdag, skytingen sitter, men langrennsformen har hun litt å gå på. Hun bør endelig være i posisjon for medalje i OL i Pyeongchang, dersom alt går veien.

- Solemdal har vist potensial før, med blant annet gode stafetter. Det er veldig viktig for damestafetten at hun er tilbake så vi får oppreisning for stafetten i fjor, kommenterer Hanevold.

Kvinnene endte på 11. plass i fjorårets VM-stafett.

- Smi mens jernet er varmt

Etter infeksjonssjukdommer som kyssesjuke og borreliose er det viktig å ta pause lenge nok fra treningen. Det forteller Baard I. Freberg, landslagslege for junior- og senior utviklingslandslagene i skiskyting.

- Min erfaring er at mange på juniornivå begynner for tidlig med trening, da spesielt etter kyssesyke. De kommer da aldri tilbake, sier Freberg til Dagbladet.

Solemdal oppdaget borreliose-infeksjonen i desember i fjor. Da fikk hun antibiotikakur og begynte å trene seg sakte opp igjen.

- Solemdal var veldig flink. Hun kutta ut trening helt, sier Freberg.

- Hvor vanlig er det å levere så sterkt etter et så langt sykdomsavbrekk?

- En slik langvarig sykdom tvinger utøveren til å hvile. De blir satt på antibiotikakur, og denne «tvangshvilen» fungerer ofte positivt på formen. Det gjør at mange ofte kommer sterkt tilbake etter en sånn periode, forteller Freberg.

Til tross for det gode resultatet, mener Freberg at Solemdal må være bevisst på baksiden. 20 til 30 prosent av borreliose-syke får tilbakefall, påpeker han.

- Det sier jeg ikke for å være negativ, men hun bør ha i bakhodet at hun kan få et tilbakefall. Derfor er det lurt å legge inn ekstra hvile spesielt de første månedene etter behandling.

- Solemdal er en veldig positiv utøver og jeg unner henne dette her. Hun må smi nå mens jernet er varmt, sier Freberg.

- Hvordan vurderer du formen hennes inn mot resten av konkurransene?

- Det virker veldig bra, hun er jo gjennomgående godt trent og veldig stabil. Hun kommer garantert til å kjempe om gull hvis hun holder formen, sier Freberg.

  • Verdenscup (1 av 9) i Östersund, Sverige. sprint: 7,5 km kvinner 17.45.