«SOLGT»

Engelske aviser flommer over av beskyldninger om urent spill etter VM-fadesen.

«SOLGT»: Engelske aviser er lite fornøyde med at Russlands visestatsminister Igor Sjuvalov fikk med seg VM-trofeet fra Sepp Blatter i går ettermiddag.Foto: SCANPIX/AFP/SEBASTIAN DERUNGS
«SOLGT»: Engelske aviser er lite fornøyde med at Russlands visestatsminister Igor Sjuvalov fikk med seg VM-trofeet fra Sepp Blatter i går ettermiddag.Foto: SCANPIX/AFP/SEBASTIAN DERUNGSVis mer

ZÜRICH/OSLO (Dagbladet): Britene raser etter gårsdagens ydmykende nederlag i kampen om VM i 2018.

England gikk til avstemningen i Zürich med økende optimisme, men statsminister David Cameron, prins William og fotballprins David Beckham satt lamslåtte tilbake da det ble klart at Russland vant 2018-mesterskapet med overveldende støtte.

Kun to av 22 stemmeberettigede medlemmer av Fifas eksekutivkomité valgte å gi sin stemme til England i første avstemningsrunde. Til sammenligning fikk konkurrentene Russland ni, Portugal/Spania sju og Belgia/Nederland fire.

I dag flommer engelske aviser over av beskyldninger og antydninger om urent Fifa-spill.

«SOLGT» lyser forsida til Daily Mirror. The Sun mer enn antyder at bestikkelser har vært inne i bildet med sin «FIFA bungs Russia the World Cup». «Var det svindel?», spør Daily Mail.

Blant journalistene i Sveits er mange overbevist om at penger spilte en stor rolle i tildelingen av mesterskapene, spesielt i forbindelse med at Qatar fikk VM i 2022. Ingen har bevis nok til å skrive det.

Samtidig er skuffelsen stor blant de høyprofilerte engelskmennene som reiste til Sveits for å dra VM «hjem» til England.

Nekter å gratulere
Ifølge Daily Mail nektet statsminister David Camerons kontor i går å gratulere sin kollega Vladimir Putin med valgseieren, og uttalte at det ikke er aktuelt «på det nåværende tidspunkt».

SOLGT: Daily Mirror.
SOLGT: Daily Mirror. Vis mer

Cameron mener England hadde den beste søknaden av alle landene.

- Men det ser ikke ut som det er nok, sier statsministeren - som på spørsmål om hva britene kunne gjort annerledes for å vinne fram svarer enkelt:

- Det tror jeg andre har svaret på.

Prins William er også skuffet over hvordan avstemningen forløp.

- Vi er selvfølgelig uhyre skuffet, og det er hele teamet. Vi hadde en veldig god søknad, men dessverre holdt det ikke. Alle er langt nede, for de hadde lagt så mye i dette. Det er veldig trist. Vi ga alt, sier prinsen.

David Beckham beskriver gårsdagen som en av de verste i hans karriere.

- Jeg hadde det på følelsen da jeg satt der, jeg visste ikke resultatet, men jeg følte det, sier han, ifølge Independent.

Kastet bort 30 millioner
Administrerende direktør for Englands VM-søknad, Andy Anson, var en av dem som i går gjorde det klart at «ingen liker England».

«BUNG»: The Sun.
«BUNG»: The Sun. Vis mer

Anson stiller også spørsmål ved hvordan landet kunne bli komme best ut av Fifas vurdering av både infrastruktur og økonomi, men likevel motta så få stemmer. Han mener de 30 millionene England brukte på disse rapportene er bortkastet, ettersom «de to søknadene med dårligste rapporter vant».

- For meg er den største skuffelsen at vi åpenbart hadde den beste søknaden, teknisk og økonomisk. Alle forteller meg at vi hadde den beste presentasjonen. David Dein (internasjonal direktør for søknaden), David Cameron, David Beckham og Prins William så folk i øynene og ba dem om deres stemme. «Ja», var svaret. Jeg vet ikke hva mer vi kunne gjort, sier han.

- Det er klart jeg føler at noen sviktet oss. Noe annet vil være å lyve. Det er helt klart at folk som lovet å stemme på oss, ikke gjorde det, sier Andy Anson.

En annen årsak til raseriet kan spores tilbake til avsløringer fra Sunday Times og BBCs Panorama, som begge har satt søkelyset på korrupsjon i Fifas innerste kretser.

Mange synes å mene at dette kostet England mesterskapet.

Skittent spill
Andre briter med mindre direkte tilknytning til Englands søknad gikk i går lenger i å antyde skittent spill.

- Jeg tror ikke de tok denne avgjørelsen basert på innholdet i søknadene, for søknaden vår var helt fantastisk, sier London-ordfører Boris Johnson.

Tidligere landslagssjef Graham Taylor ber om at Fifa nå blir etterforsket grundig.

«SVINDEL»: Daily Mail.
«SVINDEL»: Daily Mail. Vis mer

- Hva hadde vi regnet med? Fifa er etter mitt syn fullt av folk som sier «ja» når de møter deg ansikt til ansikt, og så «nei» bak ryggen din, sier Taylor.

- Jeg syns det er på tide at Fifa blir gått grundig i sømmene, sier han.

Ikke juks
Russlands statsminister Vladimir Putin holdt seg etter manges mening overraskende hjemme fra den profiltunge avstemningen i går, men det viste seg snart at Putin hadde grunn til å ta det hele med ro.

Den triumferende statslederen avviser at England er utsatt for noen konspirasjon.

- Nei, jeg tror ikke England ble utsatt for juks. Som dere vet, er England en fotballstormakt, og i Russland er det mange tilhengere av fotballen deres generelt, og spillerne deres spesielt. England tapte, men vi ser fram til å være vertsskapet deres i 2018, og vil gjøre vårt beste for at de engelske spillerne skal ha muligheten til å realisere seg selv, sa Putin i går kveld.

2018-0: Metro.
2018-0: Metro. Vis mer