BISTAND PÅ HODET: Erik Solheim er vår mann. Han tok opp telefonen på trappa til Kristin Clemet i går kveld og sørget for 25 kroner via telefonnummer 820 40 040. Bakrommet takker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DAGBLADET.
BISTAND PÅ HODET: Erik Solheim er vår mann. Han tok opp telefonen på trappa til Kristin Clemet i går kveld og sørget for 25 kroner via telefonnummer 820 40 040. Bakrommet takker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DAGBLADET.Vis mer

Solheim støttet Dagbladets kaffekoppkampanje

Nå utfordrer bistandsministeren Jens, Jonas og Kristin.

||| Johannesburg, Dagbladet, Bakrommet og Morten Pedersens VM-blogg /dagbladet.no klarte i går å få stablet et telefonnummer, 820 40 040, på beina takket være prima jobbing av Tone i Telenor.

GI MEG DIN KAFFEKOPP til en verdi av 25 kroner ruller for å støtte Soweto Kliptown Youth- senter. Bakrommet (Irumi) tok seg den frihet å ringe til bistandsminister Erik Solheim:

— Jeg skulle jo gjerne heller ha vært i Sør-Afrika akkurat nå enn å sitte på et fly i Norge, men jeg følger med det jeg kan av VM på tv.
Jeg var i Soweto for tre uker siden og så jeg hva som mangler. Og det å bygge en fotballbinge, og sørge for at unger kan holde seg
i form og leke, la seg underholde av fotball, det er viktig. Veldig viktig. Det gir selvtillit og underholdningsaspektet er ofte undervurdert
når ting er vanskelige og folk er deprimerte. Det er mye som mangler i Soweto, og andre steder. Det er stor arbeidsløshet og mange foreldreløse barn, det erviktig at det mange som engasjerer seg, sier Solheim rett etter at England har gått videre.

BISTANDSMINISTER SOLHEIM var i går på reise. Vi fikk tak i ham om bord på flyet som straks skulle lette fra Værnes i retning Norge, unnskyld Gardermoen. Vi utfordret ham til å ringe vårt 820 40 040-telefonnummer. Han var ikke uvillig, men selvsagt ville han høre om dette fotballprosjektet i Kliptown, adresse Soweto. Han fikk forsikringer om at det kaffekoppsalæret vi får inn skal forankres trygt.
Pengene vil stå på konto fram til VM er over og vi skal be Kjetil Siem, sjefen for det hele innenfor sørafrikansk ligafotball, om å sørge
for at pengene ikke blir brukt på annet enn SKY (Soweto Kliptown Youth) — og det de trenger av nesten alt: strøm, mat, klær, trommer, bøker og fotballer. Vi skal også bidra til at den nye fotballbingen som bygges av fire norske ildsjeler i Soweto skal få et solcellepanel satt opp slik at det blir lys så ungene i området kan sparke fotball og holde seg i aktivitet. Også på kveldstid. Det er ikke leggetid klokka 19.30 for femåringer i Soweto.

SEAN, SOM VI har skrevet om et par ganger, legger seg når han er trøtt, rundt midnatt.

— Når jeg hører hvordan dere har tenkt å bruke pengene, og at Kjetil Siem har prosjekter i samme senter, er jeg trygg på at dette
blir veldig fint. Et godt tiltak. Jeg har ingen problemer med å bruke mobilen og ringe 820 40 040. Fotball er samlende, det er de
svartes idrett i hele Afrika. Det samler og det gleder, sier Solheim og legger til:

— Jeg har veldig sans for det Siem gjør i Sør-Afrika, sier Solheim på vår telefon fra Jo'Burg til Nidaros.

Og da var det straks take off i Trondheim, men Bakrommet må spørre påtrengende:

— Utfordrer du dine venner og kolleger i regjeringen, sånne som Kristin Halvorsen, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg — de har vel alle sammen mobiltelefoner?

SOLHEIM TENKER SEG ikke lenge om.

— Utfordre dem? Absolutt.

Takk for praten. Lykke til, sier Solheim, som ikke rakk kampen mellom Tyskland og Ghana. Han skulle rett i middag hos Kristin Clemet på Slemdal i Oslo. Det kan vel tenkes at hun har en storskjerm. Med fotball?

BAKROMMET SKAL ikke mase mye på sine lesere: men det er fint om dere tar en kaffekopptelefon. Det har sjefen med stemmen i
D.D.E., Bjarne Brøndbo, gjort. Han sendte oss en sms der det står: det er i orden, ringt. Takk, Bjarne. Bakrommet roper rai, rai og vet at forfatter Lars Saabye Christensen, forfatter Tom Egeland, forfatter Levi Henriksen og forfatter Jo Nesbø alle sammen har et forhold til fotball og samvittighet. De er herved utfordret, hele gjengen. Det samme er alle norske tippeligaspillere. Ta fem sekunder pause og plukk opp mobilen.

TO GRÅTASSER fra Norge, sikkert naive, takker — uansett om dere drikker te, melk eller kaffe. Det gjør garantert Sean i Soweto også.