HAR GJORT 50 000 BYTTER: Arsene Wenger stilte seg uforstående til kritikken han fikk for et spilerbytte i går. Foto: AP/Sang Tan
HAR GJORT 50 000 BYTTER: Arsene Wenger stilte seg uforstående til kritikken han fikk for et spilerbytte i går. Foto: AP/Sang TanVis mer

Solheim tror Wenger har mistet grepet

Spår ny Arsenal-sjef til sommeren.

(Dagbladet): Arsenal - Manchester U 1-2.

«Du aner ikke hva du driver med».

Det var ordene Arsene Wenger fikk i fleisen fra publikum på Emirates da han byttet inn Andrej Arsjavin for Alex Oxlade-Chamberlain i går.

Samtidig måpte Arsenal-kaptein Robin van Persie åpenlyst ute på banen. Sju minutter seinere scoret Manchester United seiersmålet.

Bjørn Furuheim er leder i Arsenals norske supporterklubb. Han satt bak United-målet da Arsjavin kom inn etter 74 minutter i går, og opplevde på tett hold sinnet hos supporterne.

- Ingen skjønte hvorfor Chamberlain ble tatt av. Også jeg var veldig uenig, Jeg kan ikke fatte at han tok ut Chamberlain. Han skapte ting, har fart og er en spiller som publikum liker, sier Furuheim til Dagbladet.

«Hva i helvete skjer nå?» Han beskriver Arsjavins innsats som «halvslapp», akkurat som forventet av en spiller som har «mistet lidenskapen» i Arsenal.

-  Det var en taktisk bommert av Wenger, det er kritikkverdig. Jeg ble overrasket og forbanna, folk sa «hva i helvete skjer nå?». Og hvis Tottenham klarer Champions League-plass og vi er utenfor topp 4, da blir det et voldsomt krav i England om at Arsenal må gjøre noe.

Utenfor stadion i går ble det ropt «Wenger out», enkelte supportere vil kvitte seg med manageren klubben har hatt siden 1996. Franskmannen som har hentet inn tre ligatitler, fire FA-cuper, to ganger «The Double» - men ingenting siden 2005.

FIKSET MÅL: Robin van Persie (t.v) utvliknet for Arsenal, på pasning fra nettopp Alex Oxlade-Chamberlain. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
FIKSET MÅL: Robin van Persie (t.v) utvliknet for Arsenal, på pasning fra nettopp Alex Oxlade-Chamberlain. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

- Jeg er ikke blant dem som skriker mot Wenger, det er ikke min måte å støtte laget på, sier Furuheim.

- Du vil ikke ha Wenger ut?

- Nei, nå får vi se hva som skjer når de skadde spillerne kommer tilbake. Men vi har ikke vært gode nok. Det er manglende kjøp før sesongstart jeg er mest kritisk til, vi visste at Cesc Fabregas og Samir Nasri ville bort. De ble ikke erstattet og jo lenger vi går uten et trofé, jo mer utålmodige blir supporterne.

Eurosport-kommentator og Arsenal-supporter Dag Solheim er blant supporterne som ikke lenger har troen på Wenger.

- Wenger har mistet grepet her, det kan hende tiden er moden for å finne på noe annet. Men det vil ikke skje noe før til sommeren, og jeg tror ikke Arsenal sparker Wenger. Jeg tror de kommer til enighet om ny stilling, eller så slutter han. Noe må skje. Det blir ikke topp 4 nå, det handler om å kvalifisere seg til noe. Og det skal handle om å vinne noe, sier Solheim.

Den tidligere Premier League-verten hos Canal+ har flere innsigelser mot et Arsenal styrt av 62-åringen. Først og fremst at han ikke lenger sørger for gode nok spillere på A-laget.

Dessuten mener Solheim at franskmannen ikke evner å organisere et forsvar, og klarer knapt kjøpe en god forsvarsspiller.

- Dette har skjedd over mange år, de gamle storespillerne som Thierry Henry, Robert Pires og Dennis Bergkamp er ikke erstattet. Alle som har kommet inn, med unntak av kanskje van Persie, Cesc Fabregas og Nasri, er hakket dårligere. Verdensklassespillere er byttet ut med dårligere mannskap.

TROR IKKE WENGER SPARKES: Dag Solheim har en mistanke om at Arsenal-sjefen selv sier opp eller går over i en ny Arsenal-rolle til sommeren. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TROR IKKE WENGER SPARKES: Dag Solheim har en mistanke om at Arsenal-sjefen selv sier opp eller går over i en ny Arsenal-rolle til sommeren. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Solheim er på vei hjem fra Tyskland fra bundesligakommentering i helgen og så ikke gårsdagens match. Men han er blitt oppdatert via sms og har selv lest referater på nett.

- Det er ikke krise med mesterskapstørke, men Arsenal må ha et mål om å vinne noe. Og nå er det ikke realistisk, sier Solheim.

- Hva synes du om byttet av Chamberlain?

- En ting er å miste grepet på overgangsmarkedet, men å miste det under kampen? Det er som du ser Van Persie sier det ute på banen: «Hva i alle verden gjør du nå, Wenger»?.

Han tror ikke på Wengers snakk om at Chamberlain var sliten.

- Det er verdens dårligste unnskyldning og det er skremmende. Vi har sett tendenden, og du kan ikke sette spørsmålstegn ved det Wenger har gjort for Arsenal. Det er fenomenalt. Men han har kanskje avslørt at han ikke er den fotballprofessoren folk trodde han var.

På to kamper mot United har Wengers menn sluppet inn ti baklengs.

Kjempeproblem - Det er nesten verre å slippe inn sju mål totalt mot Swansea og Blackburn, da har du et kjempeproblem defensivt. Wenger klarer ikke å organisere defensivt, det er tragisk å se på.

Nå frykter Solheim for Wengers ettermæle i både klubb og fotballen.

OPPGITT: TV-bildene viste at Robin van Persie likte dårlig Alex Oxlade-Chamberlain ble byttet ut. Foto: AP/Sang Tan
OPPGITT: TV-bildene viste at Robin van Persie likte dårlig Alex Oxlade-Chamberlain ble byttet ut. Foto: AP/Sang Tan Vis mer

- Det er trist at det går så langt at det blir sånn, Wenger burde blitt båret på gullstol og fått statue ved siden av Henry. Det skal ikke være demonstrasjoner utenfor Emirates, klubben og han burde vært smartere. Dette er unødvendig.

Det supporterleder Furuheim lurer aller mest på er om Arsenal egentlig har penger til spillere i verdensklasse,

- Hva som skjer i kulissene vil vi gjerne ha svar på. Er det styret eller Wenger som sier nei. Er det penger til kjøp? Det er uvant å oppleve tre tap på rad. Det er ikke spesielt gøy, sier Furuheim.

Hylekor Og på lik linje med Solheim tror han Wenger får ut sesongen på å redde stumpene. Selv om det skiller 18 poeng opp til ligalederen er klubben fortsatt med i Champions League og FA-cupen.

- Wenger blir aldri kastet nå, vi får oppsummere når sesongen er over. Vi må prestere bedre, og Wenger har bommet mye mer taktisk nå enn tidligere. Men jeg er ikke med i hylekoret, vi må vente og se. Du får ikke meg til å si at jeg vil ha Wenger kastet, sier supporterlederen.

MATHVINNERNE: Her scorer Danny Welbeck etter at Antonio Valencia dro fra innbytter Arsjavin og sentret til spissen. Foto: EPA/KERIM OKTEN
MATHVINNERNE: Her scorer Danny Welbeck etter at Antonio Valencia dro fra innbytter Arsjavin og sentret til spissen. Foto: EPA/KERIM OKTEN Vis mer