GAMMEL KJÆRLIGHET RUSTER IKKE: Cesc Fabregas kunne i dag tre på seg Barcelona-drakt som Barcelona-spiller for første gang siden han forlot moderklubben 16 år gammel i 2003.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LLUIS GENE
GAMMEL KJÆRLIGHET RUSTER IKKE: Cesc Fabregas kunne i dag tre på seg Barcelona-drakt som Barcelona-spiller for første gang siden han forlot moderklubben 16 år gammel i 2003.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LLUIS GENEVis mer

- «Solkongen» Wenger er på ville veier

Frykter spillerflukt fra Arsenal etter Fabregas-exit.

(Dagbladet): Cesc Fabregas er formelt Barcelona-spiller etter at han skrev under en femårskontrakt med den katalanske storklubben mandag ettermiddag, skriver fcbarcelona.cat i en artikkel som har fått tittelen «hjemme igjen».

Det opplyses samtidig om at han har fått en utkjøpsklausul pålydende 200 millioner euro (1,6 milliarder kroner), noe som er fem ganger ganger så mye som Barcelona har betalt for ham (cirka 315 millioner kroner).

- Vi har mistet en verdensklassespiller og er lei oss for det. Vi forsøkte å holde på ham, men til slutt måtte vi respektere spillerens ønsker også. Skal man få det beste ut av en spiller, må han være toppmotivert der han er, sa Arsenal-manager Arsene Wenger på pressekonferansen før Champions League-kvalifiseringen mot Udinese.

- Denne klubben er 125 år gammel denne sesongen, og selv om mange store spillere har reist fra oss, har klubben likevel bestått. Det vil vi vise nå også; at vi har styrken og samholdet til å kjempe som aldri før, fortsatte Wenger.

- Ingen kollaps 24-åringen vil uansett etterlate et stort tomrom på Arsenals midtbane, og selv om ingen er uerstattelig frykter Gunners-supporter og sportssjef i Canal+, Kenneth Fredheim, signalene det sender ut at London-klubben nå tar avskjed med sin kaptein og lederstjerne.

HYLLET PÅ CAMP NOU: Ifølge Sky Sports News hadde 30 000 mennesker møtt opp på Camp Nou for å se Cesc Fabregas trikse litt for fotografene ikledd Barcelona-drakt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Siu Wu
HYLLET PÅ CAMP NOU: Ifølge Sky Sports News hadde 30 000 mennesker møtt opp på Camp Nou for å se Cesc Fabregas trikse litt for fotografene ikledd Barcelona-drakt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Siu Wu Vis mer

- En Fabregas på sitt beste vil ethvert fotballag i verden savne. Han var hjernen i Arsenal-laget, og har de totale kvalitetene man ser etter hos en midtbanespiller. Han er en leder og kreatør - selve skaperen i det offensive spillet til Arsenal. Han er i stand til å roe ned og gå foran når det koker. I perioder har han også vært en bra leverandør av mål.

- Jeg tror ikke Arsenal vil kollapse uten Fabregas. Det kommer ikke til å skje. Men det er signaleffekten som dette sender ut som jeg er redd for: At Arsenal blir en klubb som spillere ikke vil til, fordi de framstår uten ambisjoner. Det er ikke så mange stjerner igjen i klubben, og jeg frykter at også de vil forsvinne, sier Fredheim til Dagbladet, og tenker da først og fremst på Robin van Persie.

Frykter spillerflukt Han mener at Wenger har seg selv å takke for å ha havnet i en situasjon der Fabregas har forsvunnet og hans opplagte erstatter, Samir Nasri, er i ferd med å forsvinne. Riktignok har ikke Wenger hatt like mye å rutte med som sine rivaler i Manchester-klubbene og i Chelsea, men pengene har vært der hele tiden, noe Wenger selv sier i et intervju med arsenal.com.

- Vi er ikke redde for å bruke penger dersom vi skulle finne den riktige spilleren. Men det er ikke noe mål i seg selv å bruke mye penger. Vi ønsker først og fremst å identifisere de riktige spillerne, og om de koster to millioner pund eller 20 millioner pund, slår vi til, sier franskmannen.

- Jeg har sagt i flere år at Wenger har gått seg vill i sine egne prinsipper, sier en oppgitt Fredheim, som mener Arsenal har spart seg til fant.

HJEMME IGJEN:  Her ønskes Cesc Fabregas velkommen hjem av Barcelona-president etter overgangen fra Arsenal. 24-åringen har skrevet under en femårskontrakt med katalanerne.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LLUIS GENE
HJEMME IGJEN: Her ønskes Cesc Fabregas velkommen hjem av Barcelona-president etter overgangen fra Arsenal. 24-åringen har skrevet under en femårskontrakt med katalanerne.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LLUIS GENE Vis mer

- Han hadde ikke trengt å sprenge banken for å få på plass en god midtstopper, en keeper og kanskje en defensiv midtbanespiller, som de har manglet. For meg er det totalt uforståelig at Wenger ikke har villet sette kronen på sitt fantastiske fotballverk ved å kjøpe de rutinerete spillerne som skal til for å vinne noe, i stedet for å bli nummer tre og fire år etter år.

- Som en direkte konsekvens vil to av de beste yngre spillerne i verden, Fabregas og Nasri, spille i klubber som er i stand til å vinne ting, når Arsenal ikke er i stand til å vinne noe ting som helst. Kvartfinaler i Champions League og fjerdeplasser i ligaen virker å være maksimal uttelling, og det er frustrerende.

- Å kalle det en tragedie er håpløs ordbruk, men i fotballsammenheng er det veldig dramatisk. Hva nå med en van Persie? Er dette starten på en form for flukt? Fabregas er i en alder hvor han er så ung at han ikke ønsker å være oldermann i det som har blitt et talentutviklingsprosjekt. Det har Arsenal blitt, men som en av Englands desidert største klubber, er de altfor store til å være det, fortsetter Fredheim.

Solkonge - Hvor skal så dette ende for Arsenal?

- Det er det store spørsmålet. Det er svært smertefullt å si at Arsenal kanskje trenger en ny manager. Det er ingen - kanskje med unntak av Pep Guardiola - som har en like flott estetisk fotballfilosofi som det Wenger har. Han vil bli stående igjen som den største Arsenal-manageren noensinne sammen med Herbert Chapman. Men alt tar på en måte slutt. Som jeg har sagt mange ganger tidligere: Nedturen henger sammen med at David Dein (tidligere klubbdirektør) forsvant. Han var åpenbart en mann som Wenger hørte på, en som var sentral å hente inn spillere og en som fungerte som et korrektiv.

BEHOLDER DRAKTNUMMERET: Cesc Fabregas kommer til å bruke samme draktnummer - fire - i Barcelona som i Arsenal.Foto: SCANPIX/AP Photo/Siu Wu)
BEHOLDER DRAKTNUMMERET: Cesc Fabregas kommer til å bruke samme draktnummer - fire - i Barcelona som i Arsenal.Foto: SCANPIX/AP Photo/Siu Wu) Vis mer

- Nå omgir Wenger seg bare med kjegleflyttere. Det er ingen korrektiver, ingen «second opinion». Han framstår som selveste «solkongen», og da vil det skjære på et eller annet tidspunkt, svarer Fredheim, som lurer på hvor lenge Wenger får lov til å fortsette i samme spor, hvor pragmatikk er et fremmedord:

- Når andre klubber ikke lykkes, tas det affære. Jeg har aldri hørt Arsenal utad definere seg som klubb som er fornøyd med kvartfinaler i Champions League og fjerdeplasser i Premier League. Man må kunne tillate at et generasjonsskifte hvor man er i ferd med å bygge opp ting fører til to-tre mellomsesonger, men man er på villspor når man går seks-sju sesonger uten å vinne noe.

- Se bare på Alex Ferguson som har bygd opp fire United-lag, og det med maksimalt en mellomsesong. Han gjør det Wenger ikke gjør: Han kjøper også unge spillere, men sørger for å ha en miks av rutinerte spillere som har «been there done that» og unge talenter. Det er slikt som vinner titler. Man går dessverre ikke hen og vinner Premier League med en gjennomsnittsalder på 21-22 år, sier Fredheim.

Klandrer ikke Fabregas Når det er sagt, tror han Fabregas uansett var tapt for Arsenal i sommer, men tillater seg likevel å stille spørsmål ved timingen for overgangen og at ingen erstatter er hentet inn med drøyt to uker igjen av overgangsvinduet.

- Jeg tror ikke det nyttet en sesong til. Jeg tror det ble gjort en eller annen form for avtale allerede i fjor sommer, hvor man ble enige om at han tok en sesong til i Arsenal, slik at Wenger kunne få tid på seg på seg til å identifisere en erstatter. Det har ikke gjort.

RYKKER TILBAKE TIL START: Arsene Wenger mister sin kanskje viktigste mann i Cesc Fabregas til Barcelona. Sportssjef i Canal+, Kenneth Fredheim, mener franskmannen har havnet på ville veier.Foto: SCANPIX/REUTERS/Gustau Nacarino
RYKKER TILBAKE TIL START: Arsene Wenger mister sin kanskje viktigste mann i Cesc Fabregas til Barcelona. Sportssjef i Canal+, Kenneth Fredheim, mener franskmannen har havnet på ville veier.Foto: SCANPIX/REUTERS/Gustau Nacarino Vis mer

- Det gjør det spesielt at det var Barcelona. Det er klubben i hans hjerte, og et sted der enhver spiller fra den delen av Spania drømmer om å spille. Det er ikke mulig å klandre Fabregas. Han har gitt Arsenal åtte fantastiske år hvor han har levert tidvis lysende fotball, sier Fredheim.

UNDRENDE: Kenneth Fredheim mener Arsene Wenger er i ferd med å spare seg til fant.Foto: Erlend Aas / Scanpix
UNDRENDE: Kenneth Fredheim mener Arsene Wenger er i ferd med å spare seg til fant.Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer