Soloseier for Gilbert i De Panne

Etter to strake andreplasser kunne den belgiske mesteren omsider juble for seier.

ENDELIG: Philippe GIlbert vant sesongens første ritt etter to strake andreplasser. FOTO: TDWSport
ENDELIG: Philippe GIlbert vant sesongens første ritt etter to strake andreplasser. FOTO: TDWSport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Etter å ha blitt nummer to i både Dwars Door Vlaandern og E3 Harelbeke, kunne Philippe Gilbert omsider jubler for en seier tirsdag. Alle gode ting er jo tre, tross alt.

På den første etappen av Driedaagse De Panne lurte den belgiske mesteren seg igjen med i det avgjørende bruddet, og da han tråkket til opp De Muur i Geraardsbergen klarte ingen å holde følge.

Quick Step-Floors-rytteren ble jaktet av tempohesten Luke Durbridge på de siste kilometerne, men klarte på mesterlig vis å holde unna.

I ensom majestet trillet Gilbert over målstreken i Zottegem og jublet for årets første triumf.

Alexander Kristoff ble beste norske på en syvendeplass.

Slik gikk det til:

Kristoff (Katusha-Alpecin), Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) og Kristoffer Halvorsen (for et helnorsk Joker Icopal) var det norske innslagene under åpningen av tredagersrittet i De Panne.

Sven Erik Bystrøm måtte melde avbud etter skaden han pådro seg i Gent-Wevelgem. Andre navn som stakk seg fram på startlistene var Philippe Gilbert (Quick Step-Floors), Luke Durbridge (Orica-Scott), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Sascha Modolo (UAE Team Emirates), Marcel Kittel (Quick Step-Floors), Tony Gallopin og Jens Debusschere (begge Lotto-Soudal) og Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe).

Åpningsetappen ble vunnet av Kristoff i fjor etter at han, Aleksei Lutsenko og Lieuwe Westra ankom målområdet alene etter å ha rykket seg fri over toppen av De Muur van Geraardsbergen. En rendyrket klassikerprofil og det som må ses på som rittets dronningetappe.

Høyt tempo fra start

Det skulle sykles i nesten to hele timer før dagens brudd fikk lov til å danne seg.

Her fikk Joker Icopal plassert Kristoffer Skjerping. Han hadde opprinnelig med seg Connor Dunne (Team Aqua Blue), Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Brice Feillu (Fortuneo Vital Concept), Aviv Yechezkel (Israel Cycling Academy), Jimmy Duquennoy (Veranclassic Aqua Protect) og Matthias Vandewalle.

Vandewalle og Yechezkel ble skrelt av tidlig, så Skjerping befant seg i en femmannsgruppe da bruddet tok fatt på Edelare, Leberg og Berendries etter litt over åtte mils sykling.

Feltet gjorde unna 51,5 kilometer i løpet av åpningstimen. I løpet av time to var snitthastigheten på pene 48 kilometer i timen.

Skjerping plukket klatrepoeng underveis da han var andremann over Edelare og førstemann over Leberg.

Breen punkterte

Deretter ventet Berendries - som feltet skulle passere ved tre anledninger. Det var her Gilbert fant det for godt å sprenge feltet under Dwars door Vlaanderen. Lagkompis Yves Lampaert vant rittet, mens Gilbert ble to og en annen De Panne-starter; Luke Durbridge tok tredjeplassen.

Den første passeringen forløp uten annen dramatikk enn at Vegard Breen punkterte.

Felte svingte innom målbyen Zottegem og tok fatt på to runder á 46,9 kilometer. På disse rundene ventet en ny tur over Berendries, Ten Bosse, De Muur og Kelmhoutstraat.

De Muur i Geraardsbergen mest kjent av disse, naturlig nok. Litt over én kilometer lang, snitt på 9,1 prosent og partier á 20 prosent på det mest utfordrende.

Halvorsen brøt

Dessverre fikk Kristoffer Halvorsen aldri bryne seg på disse partiene. U23-verdensmesteren er blitt syk, og da rytterne passerte Zottegem for første gang kom beskjeden om at han hadde stått av.

Etter andre passering av Berendries ble det satt et voldsomt tempo i front av feltet. Hele feltet ble strukket ut på en lang rekke, og foran seg begynte man å se utbryterne, som ble hentet inn kort etterpå.

Med 75 kilometer igjen til mål, gikk det en velt i feltet. Jack Bauer kjørte rett inn i midtrabatt og ble liggende nede. Også et par andre mann gikk ned i den samme velten.

Nytt brudd - Gilbert angrep

Hardkjøret i forkant av Ten Bosse slukte bruddet og sendte en ny stor gruppe avgårde.

Trek Segafredo var aktive og fikk blant annet med Mathias Brändle. Katusha plasserte både Marco Haller og Mads Würtz-Schmidt der framme. Dries Devenyns (Quick Step-Floors), Jasper De Buyst (Lotto-Soudal), Boy Van Poppel og Ole Forfang var også med i gruppa som talte rundt 15 mann.

Det nydannete bruddet dundret rett inn i første passering av De Muur. Etter 14 mil på sykkelen allerede, kjente nok Forfang det godt i leggene - men han klarte å mobilisere greit over toppen og hadde fortsatt kontakt med gruppa nede på flaten.

Hovedfeltet inntok samme bakke halvminuttet senere og ble raskt kjørt fullstendig i stykker. Som ventet var Gilbert og Durbridge aktive - da de hadde som mål å ta igjen gruppa der framme.

Det maktet de også.

Kristoff i gruppe to

Alexander Kristoff hang ikke helt med i svingene, og ble sittende i gruppe to sammen med flere lagkamerater, deriblant Reto Hollenstein og Mads Würtz-Schmidt, som måtte slippe bruddet. Nordmannen skulle så gjerne også hatt med seg Viacheslav Kuznetsov, men russeren veltet inn en hekk og ble liggende langs gjerdet like bak.

Foran satt Haller, Gilbert, Devenyns, De Buyst, Edmonson, Durbride, Brändle, Van Poppel, Pfingsten, Consonni, Backaert, Perichon, Pichot, Forfang og Ruijgh.

Etter å ha holdt en stabil avstand på rundt halvminuttet, begynte frontgruppen etter hvert å øke forspranget ned til Kristoffs gruppe. Nils Politt og de andre Katusha-rytterne gjorde en iherdig innsats for å dra kapteinen nærmere teten, men uten hjelp fra andre lag så oppgaven ut til å være håpløs.

34 kilometer før mål var avstanden mellom gruppene på rundt 45 sekunder.

Angrep fra Gilbert

Da rytterne tok fatt på Berendries for siste gang, støtet Wanty-rytter Frederik Backaert fra frontgruppen. Belgieren fikk raskt en ganske så stor luke, men ble hentet inn etter noen få kilometer alene i front.

31 kilometer før mål skjønte Kristoff at det ville bli vanskelig for Katusha å taue inn tetgruppen, og Stavanger-karen bestemte seg derfor for å rykke fra sin gruppe. Kristoff fikk med seg fem andre ryttere, deriblant Sacha Modolo og Guillaume van Keirsbulck, som startet jakten på den fremste gruppen.

Da tetgruppen dundret inn i De Muur i Geraardsbergen, var avstanden ned til Kristoffs gruppe på rundt 25 sekunder. Philippe Gilbert økte tempoet opp den knallharde bakken, og sprengte den første gruppen i fillebiter. Forfang var blant de første som måtte slippe.

Luke Durbridge var den som klarte å henge med den belgiske mesteren lengst opp i bakken, men like før toppen måtte også han slippe. 16 kilometer før mål lå Gilbert alene i front, med Orica-Scott-rytteren noen sekunder bak.

Solo-Gilbert

Bak dem klarte Forfang å bite seg fast i en mindre gruppe, og pallplassen var dermed fortsatt innenfor rekkevidde for nordmannen. Men Jasper de Buyst (Lotto-Soudal) og Matthias Brändle (Trek-Segafredo) rykket i fra gruppen, og fikk med seg Simone Consonni (UAE Team Emirates) på kjøret.

Foran dem økte Gilbert avstanden ned til Durbridge, og avgjorde kampen om etappeseieren. Belgieren trillet over målstreken 17 sekunder foran Durbridge, som ble nummer to.

Simone Consonni vant spurten om tredjeplassen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer