Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Molde i ny 4-2-4-formasjon

Solskjær advarer RBK. Varsler Brasil-taktikk fra 70-tallet:
- Vi har ligaens beste spisser

Ole Gunnar Solskjær slår tilbake mot Muhamed Keita og Pål André Helland og vil vise at Molde har Eliteseriens beste spisser med å bruke fire samtidig i 4-2-4. Inspirasjonen hentes fra både Alex Ferguson og Brasil.

NY TAKTIKK: 4-2-4-formasjonen hører sjeldenhetene til i moderne fotball, men Ole Gunnar Solskjær forteller Dagbladet at han vil praktisere den offensive taktikken i en del kamper i årets Eliteserie. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NY TAKTIKK: 4-2-4-formasjonen hører sjeldenhetene til i moderne fotball, men Ole Gunnar Solskjær forteller Dagbladet at han vil praktisere den offensive taktikken i en del kamper i årets Eliteserie. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

MOLDE ((Dagbladet): Da Brasil banket all motstand i VM i 1958 og 1970 var det med en banebrytende 4-2-4-formasjon. Pelé var den største stjernen i spisskvartetten sammen med Jairzinho, Tostao og Rivelino under Mario Zagallos ledelse da Brasil ble verdensmestere i 1970.

Barcelona ga formasjonen et nytt lys da de periodevis opptrådde i en slags 4-2-4 under Pep Guardiolas ledelse, for eksempel da Stuttgart ble utklasset 4-0 i Champions League i 2010. Da var kantene Pedro og Andrés Iniesta som spisser å regne ved siden av angriperne Thierry Henry og Lionel Messi.

Antonio Conte brukte formasjonen med hell i Juventus. Italieneren testet ut 4-2-4 også i Chelsea, før italieneren la om til 3-5-2 litt ut i årets sesong, med stor suksess. Nå er det Ole Gunnar Solskjær og Molde som skal forsøke seg med fire spisser samtidig på banen.

Lover fire spisser

Óttar Magnús Karlsson, Sander Svendsen, Fredrik Brustad, Thomas Amang og Björn Bergmann Sigurdarson gir Solskjær fem gode angrepsspillere å velge mellom.

- Vi får spisspar, trioer og noen ganger kvartetter som vil bli vanskelig å slå. På hjemmebane er jeg sikker på at vi får se fire spisser og en slags 4-2-4-formasjon. I noen treningskamper har vi vært innom det når vi trenger mål, avslører Solskjær til Dagbladet.

INSPIRERT: Ole Gunnar Solskjær anvender lærdom fra sin tidligere manager Sir Alex Ferguson. Foto: NTB Scanpix
INSPIRERT: Ole Gunnar Solskjær anvender lærdom fra sin tidligere manager Sir Alex Ferguson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvor kommer inspirasjonen fra?

- Jeg har selv blitt plassert på kanten, men figurert som spiss i Manchester United. Hvis jeg var på den ene kanten og Wayne Rooney på den andre, spilte vi en slags 4-2-4-formasjon i enkelte kamper i Manchester United, mener 44-åringen.

Inspirert av Ferguson

Sir Alex Ferguson hadde ofte veldig mange spisser å velge mellom. I 2006/07 var Solskjær, Rooney, Henrik Larsson, Louis Saha og Cristiano Ronaldo alternativene. I sesongen før var det Ruud van Nistelrooy i stedet for svensken. Giuseppe Rossi var også i stallen.

Solskjær varsler at han kommer til å bruke fire spisser samtidig, trolig først og fremst i hjemmekamper mot presumptivt svakere motstand.

- Vi får nok se det i en del hjemmekamper, for eksempel med Svendsen og Brustad på kantene, eller Sigurdarson og Amang. Hvis vi må og kan, får du nok se 4-2-4. Vi kan også starte med formasjonen i flere kamper. Samtidig skal vi ikke ha alle mann i angrep, men balanse, forteller han.

- Det er ofte glidende overganger mellom 4-4-2 og 4-2-4. Hva betyr det faktiske formasjonstallet?

OFFENSIV: Ole Gunnar Solskjær er offensiv i hodet og vil også se et offensivt Molde-lag.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OFFENSIV: Ole Gunnar Solskjær er offensiv i hodet og vil også se et offensivt Molde-lag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Tall er ikke så viktig, men spillemåten er det. Vi må være fremoverrettet og ta sjanser og kontringer. Det har vi alltid vært gode til. Noen av de beste kampene vi har hatt, er når vi har ligget lavt og kontret. I kamper hvor vi har styrt spillet, har vi en del ganger blitt for balltrillende. Jeg vil at vi skal være mer gjennomsbruddshissige, sier Solskjær.

- Jeg har jobbet under den beste av alle til å være fremoverrettet, Drillo. Det handler om å innprente budskapet til spillerne og vite når man skal gripe muligheten. Jeg føler de mer og mer gjør det.

- Vi har de beste spissene i Eliteserien

Vålerengas Muhamed Keita og Rosenborgs Pål André Helland var begge klare på at de har Eliteseriens beste offensive arsenal overfor VG i går. Til Dagbladet slår Solskjær tilbake og mener det er Molde som har ligaens beste spisser.

- Vi har de beste spissene i Eliteserien og vi har også den beste enkeltspilleren. Björn Bergmann Sigurdarsson i form er den beste spissen i Eliteserien. Det er jeg ikke redd for å si. Han er nesten ustoppelig, sier Solskjær og tenker tilbake på islendingens gjennombrudd på Åråsen.

- Da han var i Lillestrøm og jeg var trener for motstanderlaget, visste du at man måtte ta hensyn til Björn. Man kan aldri ta en pause. Han og Anthony Ujah var et fantastisk spisspar.

- Den beste gruppa jeg har hatt

I sin første periode som Molde-trener fikk Solskjær lokket de største talentene til Aker Stadion.

Daværende stortalenter som Mats Møller Dæhli, Mohamed Elyounoussi, Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Ørjan Håskjold Nyland, Martin Linnes, Per Egil Flo, Ruben Gabrielsen og Fredrik Gulbrandsen signerte alle for Molde og utviklet seg til å bli A-landslagsspillere.

- Kan de nye talentene du satser på ta de samme stegene?

- Jeg mener disse ungguttene er like bra som i første periode. Petter Strand, Fredrik Aursnes, Ottar Magnus Karlsson og Thomas Amang har alle en stor framtid foran seg. Vi har et ungt lag som er veldig gode på vårt beste. Jeg vil ikke sette noen grense på hvor langt dette laget kan nå, sier Solskjær.

Han hyller årets Molde-lag.

- Samlet sett, med tanke på fysikk, teknikk og talent, er det nok den beste gruppa jeg har hatt. Jeg tror vi kan hamle opp med Rosenborg og få betalt for de tøffe valgene vi gjorde i fjor, med å skifte ut store deler av laget og få inn unge og sultne spillere. Vi er veldig godt rustet til å ta opp kampen, mener Molde-treneren.

Før Molde gikk på et sjokkerende 1-5-tap borte mot nabo Aalesunds Fotballklubb i generalprøven forrige helg, hadde romsdalingene hatt en strålende sesongoppkjøring. Før AaFK-smellen sa Solskjær:

- Vi har hatt den beste pre-season under meg i Molde. Seks seirer, to uavgjort – mot FC København og Malmö – og ett tap hjemme mot Bodø/Glimt, som var en kamp langt under pari og minnet litt om det vi så en del i fjor. Etter det har vi tatt oss sammen. I fjor slapp vi inn for mange mål, 42 på 30 seriekamper. Vi må ned på rundt 30, sier Solskjær.

Derfor blir Molde farlige

Han advarer Rosenborg mot at hans unge mannskap vil ta store steg denne sesongen. Det er én av flere årsaker som gjør at Molde trolig vil vise seg fra en bedre side denne sesongen. En annen årsak er at Solskjær og spillerne fremstår mer sultne og motiverte nå.

- Mange av de som tok the double i 2014 og europasuskess i 2015, ble for mette. Her i Molde skal vi være sultne, som ikke stopper andres utvikling. Vi har lyst til å vinne Eliteserien, slik vi får muligheten til å kvalifisere oss for Champions League.

Viktig er det også at Mark Dempsey er tilbake som Solskjærs assistent.

- Dempsey betyr mye for energien på feltet. Han, Erling Moe og jeg utfyller hverandre. Vi har fått gutta i gang og tror på det vi holder på med. Det er fotball og energi døgnet rundt. Han trives veldig godt med å konsentrere seg om det som skjer på feltet, forteller Manchester United-legenden.

Han varsler mindre rotering og mer kontinuitet i Moldes ellever denne sesonegn.

- Vi har mye mindre stall i år. Vi har fem færre etablerte spillere å etablere på. Vi har tre stoppere og tre midtbanespillere på to plasser. Spisser har vi mange av og etter min mening de beste i eliteserien, sier Solskjær

- . Vi har det beste arsenalet og mange å velge om. Det er spisser med selvtillit, og jeg elsker å jobbe med spisser, sier Solskjær. Jeg får hovedfokuset på det. Erling tar mye av det defensive, mens Mark var midtbanespillere og trives der.

Svarer til Bergdølmo

Forrige uke fortalte Solskjær om erfaringene fra Cardiff-perioden som han har lært av.

- I 2011 og 2012 roterte vi mye. Et lag som vinner mye, er det lett å rotere. Et lag som trenger selvtillit, bør man rotere mindre på det. Det merket jeg da jeg kom til Cardiff og nedrykksstrid.

Overfor Dagbladet kom i Bergdølmo med kritikk til norsk fotball for manglende fotballforståelse og at pasningslærdommen som for eksempel Ajax har hatt stor suksess med, ikke blir brukt i norske klubber.

- Ja, jeg leste det. Det handler om detaljer man kan gi til spillerne. Jeg har spilt med noen av de beste spillerne. Jeg føler vi har kompetanse i trenerappratet til at mine spillere vet forskjellen på en god og dårlig pasning og budskapet i den. Jeg kan ikke si noe hva som er tilfellet i andre klubber, men i Molde har vi det, sier Solskjær.