Solskjær ber Norge glemme andreplassen

- Nå må vi gå for gruppeseier.

SMELL TIL: Ole Gunnar Solskjær holder skuddfoten varm på Molde-feltet. Han mener Norge må satse alt på å ta gruppeseieren fra Sveits. Foto: Oddbjørn Vistnes
SMELL TIL: Ole Gunnar Solskjær holder skuddfoten varm på Molde-feltet. Han mener Norge må satse alt på å ta gruppeseieren fra Sveits. Foto: Oddbjørn VistnesVis mer

Fotballstudio kl. 19: Norge - Sveits

MOLDE (Dagbladet): Veien til Brasil så ikke veldig lys ut før Norge skulle møte Kypros fredag kveld. Men i fotball snur det fort, og da Sveits kollapset mot Island, Slovenia slo Albania og Norge sikret tre poeng mot Kypros, ble muligheten til å nå VM i Brasil plutselig betraktelig større.

I kveld møter Norge Sveits hjemme på Ullevaal, i den tredje siste kvalifiseringskampen før verdensmesterskapet neste år.

Alt kan skje
Og da Tarik Elyounoussi og Joshua King sørget for 2-0-seier fredag, satt Molde-sjef Ole Gunnar Solskjær hjemme i Kristiansund og fulgte de norske gutta. Med seieren gikk Norge opp på en andreplass, fire poeng bak gruppeleder Sveits. Og slår Norge Ottmar Hitzfeldts gutter i kveld, vil det dermed bare skille ett lite poeng. 

- Nå er gruppa åpen. Noen sier at det blir vanskelig å ta andreplassen, men nå må vi bare gå for førsteplassen. Alt kan skje i gruppa, alle slår alle nesten. Og med seier er vi ett poeng bak Sveits, sier Solskjær til Dagbladet.

- Vi gjorde det vi skulle - vi vant. Vi var jo klart mye bedre enn dem, og det var liksom bare et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli. Det var betryggende, fortsetter Molde-treneren. 

Litt tulling
Forrige mandag gikk Kjetil Rekdal ut i Dagbladet og etterlyste flere «gærninger» på landslaget. Vålerenga-treneren mener det er for få ledertyper av den sorten som preget landslaget på 90-tallet - typer som blant andre Fjørtoft, Bohinen, Solbakken, Mykland og seg selv. Det er Solskjær enig i. 

- Jeg tror det var flere personligheter da. Det var en litt annen type aldersgruppe og, tror jeg. Du er nødt til å vokse inn i rollen som tulling. Men ofte er det personligheten som skiller spillere fra en ok spiller, til en toppspiller. Er du tøff nok med deg sjøl? 

Molde-treneren trekker fram Marcus Pedersen som eksempel på en type som har personligheten Rekdal etterlyser. 

- Han har det i seg. Han får maks ut av talentet sitt. Han går ut på banen og springer til krampa tar han. Han er litt tulling, som han sier sjøl. Det trengs i en gruppe. Mini kan vel skrive under på at han var med i landslaget på grunn av personligheten sin en lang stund på slutten der, sier Solskjær og ler. 

Misoppfattet
Solskjær påpeker at det er riktig å jobbe for og dyrke fram «gærningene». Og at de selvfølgelig også må få lov til å være annerledes. 

- Det er ofte de største talentene er litt annerledes. Da må de få være det óg. "Du er for god, så du skal ha to touch, du får ikke drible lenger", det er litt mistoppfattet innstilling. De må få lov til å være annerledes, for det er det som har gjort dem til det de er.