Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjær, Carew, Iversen og Flo - EM-spiss på skift

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge- Slovakia 2- 0. Ole Gunnar Solskjær vil at han, Tore André Flo, John Carew og Steffen Iversen skal dele på spissplassen alene på topp for Norge under EM. - Jeg tror rullering er det beste, sier han. Og får støtte av sjef Semb.

I går spilte Flo på topp fra start. Men både Solskjær og Carew spilte i perioder på den gjeveste plassen. Helt etter landslagssjef Nils Johan Sembs ønske:

- Han snakket med oss om dette før kampen. Kanskje mer enn vanlig, sier Ole Gunnar.

For det er ikke første gang Semb har ønsket at spissen og flankespillerne skal bytte på rollene. Men det er første gang gutta på banen omsetter ønsket i handling.

- Ja, det er første gang vi har gjort det så mye, sier Solskjær.

Landslagssjef Nils Johan Semb mener spissrulleringen gjør at Norge kan overraske motstanderne i EM-sluttspillet.

- Vi kommer til å kjøre posisjonsbytte hele veien, og det er ikke viktig hvem som spiller på topp, sier Semb.

Hviler på topp

Hos arbeidsgiverne spiller - og trives - både Flo, Carew, Solskjær og Iversen best som reine spisser. I går scoret de to sistnevnte målene. Men Carew hadde også to feite muligheter til å putte. Flo kom ikke til avslutninger, men tok imot mye juling og la ned mye grovarbeid som frigjorde de andre. Tidligere har Ole Gunnar krystallklart fastslått at han foretrekker spissrollen foran flankerollen. Etter gårsdagens match er han mer lysten på å dele.

- Det avhenger selvsagt av kampforløpet, men jeg tror det, ja, sier Solskjær.

Han mener flankerollen i Norges 4-5-1-system er så arbeidskrevende defensivt at det går på bekostning av tyngden framover på banen.

- Derfor er rulleringen en fin måte å gjøre det på. Som spiss er det ikke så mye løping, sier han.

Ekstra EM-våpen

Solskjær tror posisjonsskiftene kan løfte spillerne også mentalt.

- Enkelte ganger kan det hende man sliter, og ikke får det til. Da kan man spille fem minutter et annet sted.

Sett i lys av kvartettens individuelle kvaliteter er det dessuten åpenbart at rullering på spissplass gir Norge uforutsigbarhet i forhold til et spillemønster motstanderne etter hvert kjenner ut og inn. Slike marginer må Semb utnytte for å lykkes i EM.

I går syntes Solskjær det gikk greit den første halvtimen.

- Vi hadde trøkk og sjanser de første 30 minuttene. Etter hvert fikk de ballen mer. Da ble vi springende imellom, sier han.

Tok straffe

Den første halvtimen utnyttet imidlertid Norge til ledelse 1- 0. Solskjær satte inn straffesparket - hans 14. scoring på 30 landskamper - da Eirik Bakke ble felt etter 20 minutter. Med Kjetil Rekdal på benken ble det bestemt på forhånd at Solskjær skulle fyre av fra 11-meteren.

- Den gikk i mål, den. Jeg meldte meg frivillig da han (Semb) spurte hvem som ville skyte, sier Solskjær.

Det torde Solskjær - til tross for vissheten om sist han tok straffe: Solskjær bommet mot Slovenia (3-0) i fjor høst. Han «stjal» et straffespark fra Bent Skammelsrud. Skuddet gikk rett på keeper.

- Blir du fast straffeeksekutør i EM om Rekdal ikke spiller?

- Det vet jeg ikke.

Sier Solskjær.

Både Skammelsrud og Rekdal vil nok ha den oppgaven. Svaret får vi kommende lørdag. Mot Italia sender Semb førsteelleveren som skal møte Spania på banen.

Solskjær er selvskreven på laget.

Og heretter spiller det ingen rolle om han spiller spiss eller flanke.

Det går det nemlig an å bytte på.

<B>STRAFFEMÅL: Ole Gunnar Solskjær meldte seg frivillig til å ta straffespark. Og var sikkerheten sjøl.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media