München-ulykken

Solskjær deltok på emosjonell markering av München-ulykken

Ofrene etter den tragiske flyulykken ble hedret på Old Trafford i dag, 61 år etter hendelsen. Ole Gunnar Solskjær var blant dem som var på plass.

HEDRET DE OMKOMNE: Ole Gunnar Solskjær (i midten), her med pressetalskvinne Karen Shotbolt, Michel Carrick og Bryan Robson (fra venstre). Foto: Christian Monge Hugsted
HEDRET DE OMKOMNE: Ole Gunnar Solskjær (i midten), her med pressetalskvinne Karen Shotbolt, Michel Carrick og Bryan Robson (fra venstre). Foto: Christian Monge HugstedVis mer

MANCHESTER (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær (45) var i dag på plass utenfor Old Trafford for å hedre de omkomne etter München-ulykken 6. februar 1958.

Nordmannen la blant annet ned en stor blomsterkrans sammen med fotballegenden Bryan Robson, som selv spilte 13 sesonger i klubben fra 1981. United-trenerne Michael Carrick, Kieran McKenna og keepertrener Emilio Alvarez var også på plass for å ta del i markeringen.

- Tusen takk for at dere kom, vi vet hvor opptatte dere er, sa pastor John Boyers til Solskjær og co. fra scenen.

Det var en emsjonell seremoni som varte i underkant av en halvtime. Du kunne høre snufsing blant tilskuerne på plassen, og Solskjær kikket ofte ned i bakken underveis.

Det ble holdt taler, dikt og bønn for de som mistet livet i tragedien. Markeringen ble avsluttet med to minutters stillhet nøyaktig 15.04 lokal tid, tidspunktet da ulykken i tyske München skjedde for 61 år siden.

STORT OPPMØTE: Manchester United-supportere samlet seg utenfor Old Trafford. Foto: Christian Monge Hugsted
STORT OPPMØTE: Manchester United-supportere samlet seg utenfor Old Trafford. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer
HEDRET DE OMKOMNE: Manchester United og Ole Gunnar Solskjær. Foto: Christian Monge Hugsted
HEDRET DE OMKOMNE: Manchester United og Ole Gunnar Solskjær. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Tragedien

Manchester United var på vei tilbake til England fra Beograd, i det som da het Jugoslavia, etter en kamp mot Røde Stjerne Europa-cupen.

Flyet med 44 passasjerer om bord krasjet under take off i München. De hadde landet i Tyskland for å fylle bensin, før flyet etter planen skulle videre til Manchester.

To ganger gjorde flyet seg klart til å ta av fra rullebanen, men begge gangene ble forsøkene i snøstormen avbrutt. Den tredje gangen gikk det fryktelig galt.

Det hadde samlet seg smeltende snø på rullebanen i løpet av timene, og dette gjorde at flyet ikke kom opp i hastigheten som kreves for å ta av. I stedet krasjet flyet inn i et gjerde ved enden av rullebanen, før det traff et hus med den ene vingen.

20 personer omkom på stedet, mens tre personer seinere døde av skadene de pådro seg. Åtte spillere fra det berømte laget «Busby Babes», etter manager Sir Matt Busby, mistet livet. Det samme gjorde åtte journalister, tre medlemmer av klubbens støtteapparat og to øvrige passasjerer.

Legendariske Sir Bobby Charlton var blant de ni spillerne som overlevde krasjet.

LA NED KRANS: Manchester United kom med en egen hilsen. Foto: Christian Monge Hugsted
LA NED KRANS: Manchester United kom med en egen hilsen. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer
HILSEN: Manchester United kom med en egen hilsen. Foto: Christian Monge Hugsted
HILSEN: Manchester United kom med en egen hilsen. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

- Fint

Det har blitt en tradisjon å holde en årlig minnesmarkering utenfor Manchester Uniteds stadion, hvor mer enn 1000 mennesker samlet seg i dag. Selv om det var i regi av en supportergruppe, viste Manchester United og Ole Gunnar Solskjær sammen med støtteapparatet sin støtte.

- Det er fantastisk at de kommer hit. Det er ingen som tvinger dem til å komme hit. Jeg er sikker på at de kommer hit av egen fri vilje. Det er fantastisk at representater for klubben, trenere, er her, for det er en del av klubben og de er en del av den, sier Mike Thomas, som er grunnlegger av Münich58.co.uk, som ble grunnlagt for 20 år siden.

- Det er for fansen av fansen, men det er veldig fint at klubben involverer seg. Det er veldig fint å se, sier Thomas videre.

I fjor ble München-ulykken markert på en ekstra måte siden det var 60 år siden hendelsen. Da ble det holdt en spesiell seremoni inne på Old Trafford, hvor manager José Mourinho, Sir Alex Ferguson og spillerne var på plass.

Det er ikke normalen at managere er tilstede på markeringen når det ikke er en spesiell anledning, men tidligere United-manager Louis van Gaal har også vært på plass tidligere.

OLD TRAFFORD: Disse henger til minne om Busby Babes på veggen på Old Trafford i nærheten av hovedinngangen. Foto: Christian Monge Hugsted
OLD TRAFFORD: Disse henger til minne om Busby Babes på veggen på Old Trafford i nærheten av hovedinngangen. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Vil aldri glemme

I dag sang blant annet Pete Martin den berømte sangen Flowers of Manchester, og navnene til alle de omkomne ble lest opp. Folk i alle aldre hadde møtt opp for å markere årsdagen for tragedien, blant annet Ray Southam og Mike O'Boyle, som var i tiårsalderen da ulykken skjedde.

- Vi kommer aldri til å glemme det. Det er essensen til denne klubben. De guttene var i ferd med å oppnå noe stort og ingen vil vite hvor langt de ville nådd, men klubben har gått videre og det er en del av historien vår, sier Southam.

- Det er integrert inn i oss. Denne datoen, 6. februar 1958. Det laget og hva som kunne vært. Det er en forferdelig tragedie, sier O'Boyle.

Det som slår deg når du står ved minnesmarkeringen, er at det er folk i alle aldre rundt deg. Generasjoner med mennesker som ikke var født eller har foreldre som ikke var født da München-ulykken fant sted.

- Det har gått videre fra generasjon til generasjon. Det definerer oss som United-supportere. For dette er en familie, det er en familieklubb, sier O'Boyle.

SUPPORTERE: Ray Southam (t.v.) og Mike O'Boyle har fulgt Manchester United i over 60 år. Foto: Christian Monge Hugsted
SUPPORTERE: Ray Southam (t.v.) og Mike O'Boyle har fulgt Manchester United i over 60 år. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Selv om tidspunktet ikke passer med arbeidsdagen for mange, var det altså et stort antall som møtte opp.

- Det er ekste støtte til Manchester United. Mange kan ikke komme hit i dag fordi de må jobbe, og det forstår vi. I fjor var det en stor markering, og det var det samme da det var 50 år siden ulykken. Men det er disse årene innimellom som viser klubbens virkelige ånd, sier Southam.

Like før seremonien startet, dukket altså Ole Gunnar Solskjær opp for å ta del i markeringen. De som fikk med seg at han kom, ga nordmannen applaus. Han fikk også skikkelig applaus fra de frammøtte da klubben til slutt ble takket for oppmøtet.

- Vi forventet det ikke, men det er fint å se Ole. DNA-et i denne klubben går gjennom årene hans, sier O'Boyle om Solskjær.