SECOND IN COMMAND: Mark Dempsey er den som ofte leder arbeidet på treningsfeltet Langs sidelinja står Solskjær og observerer at hans planer blir realitet. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
SECOND IN COMMAND: Mark Dempsey er den som ofte leder arbeidet på treningsfeltet Langs sidelinja står Solskjær og observerer at hans planer blir realitet. FOTO: Erik Hattrem/DagbladetVis mer

Solskjær-direktivet

Bak Solskjærs suksess med Molde står krystallklare regler og streng ansvarsfordeling.

MOLDE (Dagbladet):
For å si det på Solskjær-måten:

«I dag reiser Molde til nabobyen Ålesund for å spille neste kamp».

Det handler om tre poeng og avstand til lagene bak på tabellen. En avstand mange nå tror vil holde helt inn.

Åpenhet Alle kan vandre inn og kjøpe seg den samme maten som Molde-spillerene får servert daglig i klubbens kafé. Inn døra kommer Ole Gunnar Solskjær, henter seg drikke og en matbit fra kjøledisken. Køen han står i består av en salig blanding av journalister, pensjonister, supportere og fotballspillere. Ikke én eneste Molde-spiller unnlater å hilse på personer de møter på en naturlig måte under måltidet. Det er slik Soslkjær vil ha det.

For spillerne er det obligatorisk frokost klokka halv ni hver treningsdag.

COMMANDER IN CHIEF: Solskjær er sjefen på toppen av pyramiden. Tar alle besluttninger og stiller bastante krav. Til nå har han fått oppfylt alle sine ønsker. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
COMMANDER IN CHIEF: Solskjær er sjefen på toppen av pyramiden. Tar alle besluttninger og stiller bastante krav. Til nå har han fått oppfylt alle sine ønsker. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

Klubbens kokk, Stian Andre Sandnes, serverer en meny etter retningslinjer fra klubbens fysiologiske apparat.

- Menyen veksler mellom fisk og kjøtt annenhver dag. Før og etter kamp er det pastaretter rikelig på karbohydrater, forteller Sandnes.

Fra hans kjøkken serveres også spillernes lunsj. Annenhver dag står fisk på menyen. Kostholdsregimet er noe Solskjær har tatt med seg fra Manchester United.

- Jeg kom til England med en oppfatning av at mors kjøttkaker var sunt. I United fikk vi en meny vi måtte følge, sa Solskjær under et foredrag for noen uker siden.

Mark Dempsey Når spillere og de som er tett på serielederen blir spurt om hva det beste Solskjær har tatt med seg fra tiden i England, svarer så å si samtlige: Mark Dempsey.

THE CHEF: Hver dag serverer kokken Stian Andre Sandnes Molde-spillerne frokost og lunch etter en meny klubbens fysikalske avdeling har godkjent. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet
THE CHEF: Hver dag serverer kokken Stian Andre Sandnes Molde-spillerne frokost og lunch etter en meny klubbens fysikalske avdeling har godkjent. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

Dempsey har en høy stjerne hos Alex Ferguson, lang fartstid som hovedtrener for Uniteds ungdomsakademi og ville vært tilbake der om ikke Solskjær hadde tatt ham med til Molde.

- Allerede før jeg ble med Per Mathias Høgmo til Tromsø, var det bestemt at jeg skulle bli med Ole Gunnar den dagen han skulle tilbake til Molde, forteller han.

Han og Solskjær snakker det samme fotballspråket og vet nøyaktig hvordan de skal jobbe fram et lag som én vakker dag vinner serien i Norge.

- Det overordnede målet er å bli landets beste lag med ballen. Vi er ikke best ennå, men nærmer oss. Det handler om å jobbe med enkeltspillere. Styrke både spillernes svake og sterke sider, sier Dempsey.

Han forteller at en systematisert hverdag innad i klubben, et medisinsk apparat av toppklasse og fotballfaglig sterke personligheter som bidrar med innspill, er viktige verktøy å ha på jobb.

Rudi and «The gaffer» - Alle lag på øverste driver med analyse. Petter Rudi analyserer våre kamper, hans bidrag betyr mye for arbeidet som skal gjøres på treningsfeltet. Det fotballhodet han besitter er helt unikt, forteller han.

Det er liten tvil om at med Solskjær kom med et klubbregime Norge ikke har sett før. Men Dempsey er klar på at klubben regjeres med respekt, kunnskap og tillit, ikke frykt. Og selv viser han sin respekt overfor sjefen ved å bare tiltale ham som «the gaffer».

- For meg er Ole Gunnar «the gaffer». Det er den engelske betegnelsen på lederen og beslutningstakeren.

Molde ligger på toppen av tabellen og stadig flere i klubben lukter gull, Dempsey leter etter en annen lukt, lukten av råskap.

THE KIT MAN: Hver dag legger materialforvalter Tore Monsen og hans assistent Toralf Tungehaug ut shorts, strømper og trøye sirlig rullet inn i håndduker. Disse finner Molde-spillerne foran skapet sitt i garderoben. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet
THE KIT MAN: Hver dag legger materialforvalter Tore Monsen og hans assistent Toralf Tungehaug ut shorts, strømper og trøye sirlig rullet inn i håndduker. Disse finner Molde-spillerne foran skapet sitt i garderoben. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- Er det én ting vi skal bli bedre til i Molde, er det å få spillerne til å skjønne begrepet «close down». Det beskriver tøffhet og styrke til å ta ut motspiller. Fotball er en kontaktsport og man kan være råtøff uten å komme i konflikt med reglene, sier han og smiler diabolsk.

- En helt ny klubb I kjelleren under Solskjærs kontor sitter Tore Monsen. Han er sammen assistenten Toralf Tungehaug, klubbens materialforvalter. Også de har et eget detaljert Solskjær-direktiv å forholde seg til.

- Jeg har med Solskjærs inntreden blitt tildelt en egen assistent, hans jobb er å rulle nyvaskede shortser, strømper og trøyer inn i håndduker og legge dem på spillerens garderobeplass. Dette gjør vi foran hver eneste trening. Dette er vårt bidrag til at alt ligger til rette for mest mulig kvalitet rundt jobben spillerne skal gjøre, sier Monsen.

I fjør høst var Knut Olav Rindarøy en landslagsaktuell høyreback som forlot Molde til fordel for spansk fotball.

Han reiste to kamper før Kjell Jonevret fikk sparken fra klubben som var så langt nede i den sportslige sumpen man kan komme. I våres tok leiekontrakten med Deportivo La Coruña slutt og Rindarøy returnerte til Molde.

THE JANITOR:  Solskjær forbereder neste øvelse på treningen samtidig som Mark Dempsey har et helt lags fulle konsentrasjon et stykke unna.FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
THE JANITOR: Solskjær forbereder neste øvelse på treningen samtidig som Mark Dempsey har et helt lags fulle konsentrasjon et stykke unna.FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- Alt er nå mer profesjonelt. Før så var det ikke så mye konsekvenser om det ble gjort noe galt. Nå handler alt om å gjøre jobben som skal til. Det er innprentet en sinnssykt sterk moral og mentaliteten er at alt kan gjøres bedre, sier han.

Også han trekker fram hvor viktig Mark Dempsey har vært for å skape både kvalitet og vinnerevne.

- Mark er jævlig viktig for oss. Han er absolutt den beste treneren jeg har hatt. Han forlanger at vi skal bli bedre fotballspillere. Under det forrige regimet, var det nok at vi møtte opp og fullførte treningene, sier Rindarøy.

Han mener at Solskjær har truffet en viktig blink ved å være særdeles inkluderende og raus med å dele klubbens suksess med hele organisasjonen.

- Jeg tenker faktisk ikke noe særlig på det, men Ole Gunnar leder an treningene på engelsk. Bare det beviser at han satser på å inkludere de som ikke snakker stødig norsk, avslutter Rindarøy.

THE CLOSE DOWN MAN:  Mark Dempsey leder ann arbeidet med å lære Molde begrepet: Close Down. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
THE CLOSE DOWN MAN: Mark Dempsey leder ann arbeidet med å lære Molde begrepet: Close Down. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer
THE LOCAL LAD: Knut Olav Rindarøy reiste fra en klubb på vei ned og returnerte til en helt ny klubb som kjemper om gullet. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet
THE LOCAL LAD: Knut Olav Rindarøy reiste fra en klubb på vei ned og returnerte til en helt ny klubb som kjemper om gullet. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer