Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjær er den største forskjellen

ULLEVAAL (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær (25) blir den mest synlige forskjellen på Drillo og Nils Johan Semb. Under Drillo var Solskjær tydelig utilpass som flankespiller - av åpenbare årsaker. Semb gir ham alle forutsetninger for å lykkes på landslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye landslagssjefen gjør et oppriktig forsøk på å løse det største problemet Norge hadde under Drillo: Tafattheten offensivt.

Semb har brukt sine første treningsdager på å gi landslaget et bredere offensivt register. Og virkemidlene er kraftige nok:

  • Oppspillsvarianter langs bakken, med Ole Gunnar Solskjær som det mest sentrale leddet.
  • En midtstopper med stor kreativitet og frihet til å gå framover på banen: Erik Hoftun.
  • En høyreback som er bedre offensivt enn defensivt: Vegard Heggem.

Nils Johan Semb er blitt omtalt som en blåkopi av Drillo. Lykkes han som planlagt mot Romania i kveld, så er sammenlikningen allerede gjort for siste gang. Selv om Semb og Drillo har samme grunnfilosofi, skal det være mulig å registrere forskjellen på den nye og den tidligere landslagssjefen. Og det vil synes best på Ole Gunnar Solskjær.

Det er lov

Han har aldri fungert i en flankeposisjon der mye av jobben har handlet om å utfordre rommet bak forsvarsrekka med stor fart og ganske tilfeldig ballkontakt. Mot Romania får Solskjær større frihet til å trekke seg inn på banen, og gjøre seg til et naturlig oppspillspunkt.

Og viktigst: Det er lov å bruke ham.

  • Det gir Solskjær flere involveringer i spillet - en forutsetning for at han skal lykkes. Og det gir ham forhåpentligvis flere skuddmuligheter fra gunstigere posisjoner.

Ny dimensjon

Erik Hoftun har vokst til en europeisk midtstoppergigant gjennom mesterligakampene med Rosenborg. Semb har ikke lagt skjul på sin begeistring for Hoftuns flotte blanding av tradisjonelle stopperegenskaper og kreative initiativ med ballen framover på banen. Drillo prioriterte mer reindyrkede stoppertyper, og overlot overleveringene fra backrekka til Stig Inge Bjørnebyes venstrebein.

Semb gir Erik Hoftun tryggheten og friheten til å gjøre som i Rosenborg - og landslaget vil garantert få en ny dimensjon.

Unik backtype

Vegard Heggem hadde sannsynligvis spilt i kveld uansett landslagssjef. Bare et kjedelig skadeopphold ødela et sannsynlig internasjonalt gjennombrudd i VM. Etter den tid har Heggem spilt seg inn i førsteelveren til Liverpool. Men Drillo hadde neppe brukt både ham og Hoftun samtidig - og dyttet ut to etablerte forsvarsspillere som Dan Eggen og Henning Berg.

Semb kjenner Heggems kvaliteter fra U-landslaget - og er følgelig mest spent på hvordan han takler den defensive jobben mot Romania i kveld. Heggem er sannsynligvis snusfornuftig nok til å prioritere forsvarsarbeidet i en slags eksamen som dette.

Men byr sjansen seg, så setter han garantert fart langs høyresida - og vi får oppleve en offensiv backtype som er unik i landslagssammenheng.

Inntrykk

Forsøket på å gi landslaget flere bein å spille på offensivt virker meget lovende - både på papiret og i Nils Johan Sembs muntlige framstilling. Semb er en nøktern fyr, og omtaler endringene som nyanser. Mange av spillerne bruker langt sterkere ord - med god grunn.

For visst gjør det inntrykk når en landslagssjef for første gang på nesten åtte år stadig stopper treninga for å gi veiledning om oppspill langs bakken og i beina.

Drillo terpet stort sett defensiv organisering av midtbanefemmer og forsvarsfirer, og overlot den offensive biten til Flo-pasningen eller spillere med en litt for lei tendens til å løpe i stykker ballkontrollen.

Bastant

Norge ble verdens kanskje mest velutviklede mannskap defensivt på den måten. Men to VM-sluttspill har avslørt at det kreves mer enn å provosere fram feil hos motstanderen. Det kreves også en større bevissthet og flere nyanser i forhold til det å skape noe selv.

Den jobben har Nils Johan Semb startet på.

  • Tida vil vise om han klarer det uten å gi avkall på den tradisjonelle styrken defensivt. Semb er meget bastant i oppfatningen om at offensive gevinster er et resultat av defensiv styrke. Derfor vil den defensive jobbingen alltid prioriteres også under den nye landslagssjefen.
  • Og kvelden vil vise om han disponerer spillere som er i stand til å innfri kravene hans midt i august. For husk: Utenlandsproffene er tradisjonelt godt unna toppformen på denne tida av året. Og flere av dem som spiller mot Romania var dessuten reserver i ligaåpningen.

Men tanken er god. Og da kan vi tåle enkelte mangler i utførelsen.

«Og viktigst: Det er lov å bruke ham»

<B>STOR FORSKJELL: Solskjær blir den mest synlige forskjellen på det nye Semb-landslaget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!