Solskjær er imponert over Italias mentale styrke

- Står sammen når det er støy.

TØFF MENTALITET: Italia kom til EM nesten uten forventninger, men har vist en vinnervilje som imponerer mange. I kveld møter de et annet lag som ikke akkurat er ukjent med det å vinne. Foto: NTB Scanpix
TØFF MENTALITET: Italia kom til EM nesten uten forventninger, men har vist en vinnervilje som imponerer mange. I kveld møter de et annet lag som ikke akkurat er ukjent med det å vinne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fotballstudio kl. 20.45: EM-finale, Spania - Italia

MOLDE/BERGEN/OSLO (Dagbladet): Tippeligalagene snek inn en runde norsk fotball dagen før selveste dagen EM i Ukraina, men i dag retter nok selv de blikket mot finalen i Kiev.

Det skal endelig avgjøres hvem som blir europamester 2012, og for en finale som venter oss. Spania, på jakt etter en historisk tredje strake mesterskapstittel, noe ingen har klart tidligere, mot Italia, ute etter sitt første EM-gull på 44 år.

Ole Gunnar Solskjær sier ikke noe om hvem han tror vinner finalen, men Molde-treneren har latt seg imponere av laget som spiller i samme farger som hans eget.

- Du ser Italia står sammen når det er noe stort og mye støy rundt dem, sier Solskjær om troppen som kom til EM med kampfiksingsskandalen i hjemlandet i kjølvannet.

- De har en utrolig tøff mentalitet og en stor profesjonalitet som virker samlende, sier han til Dagbladet.

Spanske ballvinnere
Også Brann-trener Rune Skarsfjord har sansen for italienerne.

IMPONERT: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær mener italienerne har vist stor profesjonalitet. Foto. NTB Scanpix
IMPONERT: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær mener italienerne har vist stor profesjonalitet. Foto. NTB Scanpix Vis mer

- Italia vinner. De har det mest rutinerte og beste mannskapet. Jeg tipper at de vinner 2-0 i en spennende kamp, sier Skarsfjord.

Italienerne selv nøler ikke med å dytte favorittstempelet over på motstanderne før kveldens storoppgjør. Landslagstrener Cesare Prandelli har utrettet noe få trodde på før mesterskapet, og går nok til finalen med en følelse av at laget hans har alt å vinne.

Prandelli er samtidig konkret når han skal trekke fram Spanias største styrke: Evnen til gjenvinning, ifølge ham.

- De vinner ballen tilbake langt fra eget mål. Vi må være veldig gode, og vi må velge våre øyeblikk så vi får tallmessig overtak på områder av banen. Vi regner ikke med å styre kampen hele tiden, men vi vet at vi kan spille når muligheten byr seg, sier Prandelli.

- Vi må stenge rom så vi kan vinne ballen tilbake. Hvor vi greier å vinne den, avhenger både av oss selv og av hvor gode Spania er. Vår sentrale midtbane har store kvaliteter, med evnen til å løpe mye og presse aggressivt. Så har vi en stor spiller som kan heve nivået. Vi prøver å få ballen til Andrea Pirlo og gi ham litt rom så han kan diktere, slår landslagssjefen fast.

Vil skrive historie
Hans kollega Vicente del Bosque peker også på midtbanekrigen som den avgjørende.

- Finalelagene er stilmessig like, og midtbanen er nøkkelen også til deres spill. De har Pirlo, Montolivo og vet hvordan man spiller fotball. De fortjener å være i finalen, og det er vanskelig å utpeke en favoritt. Det er ikke mye som skiller lagene, sier del Bosque.

MIDTBANEKRIG: Her er en mann som kan spille en avgjørende rolle i kveld, Spanias Xavi. Han vil skrive historie i EM-finalen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
MIDTBANEKRIG: Her er en mann som kan spille en avgjørende rolle i kveld, Spanias Xavi. Han vil skrive historie i EM-finalen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer

I likhet med sjefen prøver også Xavi å spille ned favorittstempelet noe, men legger ikke skjul på hva målet er.

- Vi har muligheten til å skrive historie, og vi skal gjøre alt for å vinne. Det er utrolig å ha tatt seg til finale for tredje gang på rad. Vi vil vise at vi fortsatt er sultne på suksess, og vi ønsker å skrive et nytt kapittel i spansk historie, sier Barcelonas midtbanesmykke.

En som tror det kommer til å gå den veien er Stabæk-trener Petter Belsvik.

- Spania har vært min favoritt under hele EM, og de kommer til å vinne finalen. Jeg er imponert over spanjolene. De spiller god og underholdende fotball, sier Belsvik til Dagbladet.