Solskjær er Norges beste fotballspiller

- Personlig mener jeg at jeg har gjort mer for United i år enn da jeg ble toppscorer i min første sesong, sier Ole Gunnar Solskjær (29). Og der har du forklaringa på hvorfor han for første gang topper Dagbladets ranking over Norges beste fotballspillere.

MANCHESTER (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær scoret 18 ligamål og en gang i Champions League da han debuterte for United sesongen 1996/1997. For inneværende sesong står han per dato bokført med 13/5. Men det er ikke scoringene som betyr mest på Dagbladets liste - det er alt det andre.

Alt det andre som har gjort kristiansunderen til en enda bedre fotballspiller.

Fordi:

Da Ole Gunnar Solskjær kom fra ferie til Uniteds treningsfelt Carrington utenfor Manchester sist juli, var han Alex Fergusons femtevalg som spiss. Foran seg på lista hadde han Ruud van Nistelrooy, Paul Scholes (!), Dwight Yorke og Andy Cole. Og han visste det - og veldig klart også - at veien fram var lenger enn noen gang. Så lang at han to dager før seriestart - da vi også satt på Carrington - sa at den spilletida han fikk i løpet av sesongen, ville være veldig avgjørende for resten av karrieren.

Lar seg ikke knekke

- Ja, jeg husker det, sier Ole Gunnar. - Jeg husker vi snakket om et eventuelt klubbskifte hvis jeg ble hengende bak der som fjerde- eller femtevalg. Men jeg husker også at jeg sa at det var min plikt å trene best mulig og være ett hundre prosent forberedt enten jeg spilte fra start eller kom inn i det 70. minutt. Sjøl om jeg der og da var bakerst i køen.

- Hvordan klarer man det når tilbudene hagler og man har vunnet alt som kan vinnes med et engelsk klubblag?

- For det første er det ikke sikkert at graset er grønnere på den andre sida. For det andre vet jeg hvor godt jeg har det i Manchester United. Og jeg er ikke typen som klager - jeg går heller på treninga og tar i litt ekstra. For det er personligheten min det. Jeg lar meg ikke knekke så lett.

Og:

- Beviset på at jeg har gjort en bra sesong må jo være at det ikke har vært en eneste spekulasjon om klubbskifte.

Jobber med hodet

Ole Gunnar Solskjærs eventyrlige suksess sitter derfor kanskje mer i hodet enn i beina. Gang etter gang har han nemlig kommet tilbake på rein og skjær vilje. Og han liker forslaget - om at han er sterk i hodet mener jeg. Han sier i hvert fall at det er hyggelig å høre om denne typen egenskap.

- Jeg håper det er sånn. Jeg liker utfordringer, liker å reise meg og liker å komme tilbake. Og jeg går ikke på trening for å bli trent - jeg går dit med det utgangspunktet at jeg i dag skal øve på det og det.

- For det handler mye om å bli kjent med seg sjøl, og å være ydmyk og sjølbevisst. Skal du lykkes i denne bransjen, er du nødt til å jobbe hardt for å bli sterkere mentalt.

Samtidig må du lære. Av dem du spiller sammen med. Og på Old Trafford er det mange.

- Se på Laurent Blanc - verdensmester og europamester. Klart jeg har mye å lære av ham. Og Ruud van Nistelrooy og Juan Veron, du er glad for at slike spillere er på laget ditt. Og det er det mye handler om, hva jeg kan lære av den og den og hva jeg kan ta med meg videre. Og i Manchester United kan du lære mye av alle fra keeper til ytre venstre.

United ned - Solskjær opp

- Hva med Roy Keane?

- For ikke å glemme han ja - en fantastisk leder jeg virkelig ser opp til.

- Og veldig sint?

- Roy er en annen type enn det folk flest tror. Han snakker mye, er mentalt sterk og den perfekte kaptein fordi han alltid får folk med seg. Og er det en jeg virkelig er glad for å spille på lag med, så er det Roy Keane. Før var det Cantona - nå er det Roy.

Lønn for den nitide jobbinga, den konstante læreprosessen og ikke minst den strenge sjøldisiplinen fikk Ole Gunnar Solskjær da spissgutta foran ham feilet i tur og orden og United begynte å rase på tabellen i fjor høst. Lagets motgang ble Ole Gunnars framgang.

- Jeg fikk spille fra start da vi tapte 0- 1 for West Ham i den perioden vi falt ned til niendeplass på tabellen. Deretter fikk jeg prøve meg igjen mot Derby, vi vant 5- 0, og jeg scoret to. Og siden det har jeg spilt stort sett alle kampene. Det gjelder å stå på, vet du.

- Men det må da ha vært veldig tungt der bak i køen?

- Jeg bryr meg ikke så mye om det som har vært. Jeg er involvert nå - det er det som teller. Og sånn har det alltid vært sjøl om jeg kan innrømme at det er tungt å føle at du er helt på utsida. Men heldigvis har ikke det skjedd meg ofte. Sjøl i de periodene hvor jeg ikke har spilt så mye, har jeg alltid følt at jeg har hatt en rolle. Og det er det som betyr noe, at du føler at du er med. Alex Ferguson er veldig flink til å spre den følelsen.

Det gode forholdet

Men Sir Alex Ferguson er ikke bare det. For Ole Gunnar Solskjær er han nærmest en guru.

- For meg personlig var det veldig viktig at han bestemte seg for å bli. Jeg har alltid hatt et godt forhold til Ferguson.

- Så du ble glad da nyheten kom?

- Ja, veldig. Det finnes nemlig ingen som kan styre denne gjengen bedre enn Ferguson. Og du vet hvor du har ham - det er nemlig ingen som tviler på at sjefen kvitter seg med dem som ikke er gode nok uansett hva de har gjort og hvor lenge de har vært i klubben. På det området er han veldig flink.

Solskjær har fire år igjen av kontrakten på Old Trafford. Med Alex Ferguson som fortsatt sjef de neste tre sesongene er målet å bli i United tida ut.

- Det er opp til meg sjøl, sier han. - Jeg vet i hvert fall hva Alex Ferguson synes om meg.

- Og det er?

- He-he - det ser jo ganske bra ut da. Jeg har jo spilt mye i det siste. Så noe bra må jeg jo gjøre. Og målet er hele tida å gjøre det enda bedre.

Det verste Ole Gunnar Solskjær vet er tidligere fotballspillere som sitter på puben og forteller om hvor gode de kunne vært om de bare hadde giddet.

- Det holder ikke for meg, sier han. - Den dagen jeg gir meg, skal jeg kunne si at jeg spilte for Manchester United der og der sammen med den og den fordi jeg var god nok. Om fire år vil jeg si at jeg gjorde alt jeg kunne for å bli så god som mulig.

- Betyr det at du gir deg som 33-åring?

- Nei da, jeg ser en kontrakt til ut over den jeg har nå. Men bank i bordet - det er helsa som bestemmer. Men jeg gir meg uansett den dagen jeg ikke lenger kan si at jeg er god nok. Jeg blir aldri en av dem - og de er det nok av - som tar en kontrakt til for pengenes skyld, sier Ole Gunnar Solskjær.

<B>ALT FOR UNITED:</B> - Beviset på en god sesong må jo være at det ikke har vært en eneste spekulasjon om klubbskifte, sier Ole Gunnar Solskjær til Dagbladet.