Solskjær er toppscorer i bokhylla

Ole Gunnar Solskjær er ettertraktet blant engelske fotballmanagere. Og blant norske bokkjøpere. Siden biografien «Æ» kom i salg i mai, har forlaget blitt kvitt hele 35øø000 eksemplarer. Det betyr millionbeløp inn på Solskjærs allerede velfylte bankkonto.

Selv om Ole Gunnar Solskjær for tiden sliter benken i Manchester United, er han fortsatt et hett navn blant norske fotballtilhengere. Det viser salgstallene på boka «Æ», der Solskjær forteller om sitt korte, men eventyrlige fotball-liv.

Og ennå har ikke boka nådd butikkhyllene.

«Æ», som gis ut av Familievennen forlag, har foreløpig bare vært tilgjengelig via telefonsalg. Først i høst kommer et ekstraopplag 50 000 eksemplarer beregnet på de ordinære bokhandlene.

Det betyr at salget av Solskjær-boka temmelig sikkert vil runde 40 000 i løpet av kort tid.

- Det er veldig, veldig bra, sier en fornøyd Erling Kagge, sjef i Familievennen forlag.

Og spår en Solskjær-tilværelse helt i toppen av den norske bok-ligaen.

- Jeg tipper «Æ» kommer inn blant de fem best solgte bøkene i Norge i 1998, sier Kagge.

På den lista har han konkurrenter som Gro Harlem Brundtland, kronprins Haakon og Anne Holt. For eksempel.

Million-inntekt

Det høye salget betyr også klingende mynt for Ole Gunnar Solskjær. Erling Kagge vil ikke si noe om hvor stor andel av salget United-stjernen får. Men han legger ikke skjul på at «Æ» gir Ole Gunnar en fin ekstrainntekt.

- Det er en god avtale. Både sett fra hans side, og fra vår, sier Kagge.

Vanligvis har forfattere en provisjon på mellom 13 og 15 prosent, regnet ut fra 80 prosent av bokas salgspris.

Men det er slett ikke usannsynlig at Kagge og Familievennen har gitt Solskjær en enda bedre provisjonsavtale. Og med en utsalgspris på 248 kroner gir det Ole Gunnar en inntekt på mellom én og 1,5 millioner kroner.

- Han får som fortjent, mener Kagge.

«Æ» har til nå kommet i to opplag på tilsammen 35 000 eksemplarer. Familievennen forlag har videresolgt disse bøkene til et firma som styrer telefonsalget.

«Æ» er skrevet av journalisten Kjetil Siem.