FORVANDLING: Marcus Rashford er en helt annen spiller under Ole Gunnar Solskjær kontra under José Mourinho. Tallene før og etter managerskiftet er oppsiktsvekkende. Foto: REUTERS/Phil Noble
FORVANDLING: Marcus Rashford er en helt annen spiller under Ole Gunnar Solskjær kontra under José Mourinho. Tallene før og etter managerskiftet er oppsiktsvekkende. Foto: REUTERS/Phil NobleVis mer

Hyller Solskjærs påvirkning på Manchester United-vidunderet

Solskjær forbløffer med Rashford-forvandling

I sin første trenerjobb utviklet Ole Gunnar Solskjær seg sammen med Cristiano Ronaldo. Nå har han forvandlet Marcus Rashford på en oppsiktsvekkende måte - med stikk motsatt budskap og filosofi enn José Mourinho.

Ole Gunnar Solskjær har lyktes med mye i startfasen av sin karriere som Manchester United-manager, og mange har pekt på Paul Pogbas forvandling som symbolet på gigantklubbens framgang.

Like viktig og imponerende er likevel spissvidunderet Marcus Rashfords forvandling under Solskjærs ledelse. Fasiten så langt er oppsiktsvekkende. Gigantklubbens norske manager legger ikke skjul på hva han har bidratt med.

- Marcus har helt andre fysiske forutsetninger og et mye større repertoar enn meg med sin fart, styrke og skuddstyrke fra distanse. Men kanskje kan jeg gi ham litt av den nesa for mål som jeg hadde i boksen. Da tenker jeg på bevegelsene man gjør for å komme seg fri og hvordan bevare roen foran mål, sier Solskjær ifølge The Telegraph.

Rashford har både fyrt av like mange skudd og scoret like mange mål på 326 minutter under Solskjærs ledelse som under 850 minutter med Mourinho i sjefsstolen denne sesongen.

Dagbladet har også studert hele portugiserens tid som Manchester United-manager, fra 2016/17-sesongen, hvor Rashford scoret totalt 15 Premier League-mål på 4361 minutter, altså et snitt på ett mål hvert 291. minutt. Til sammenlikning har Rashford scoret hvert 109. minutt under Solskjærs ledelse.

FØRSTE TRENERJOBB: Ole Gunnar Solskjaer var spisstrener til Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez og Wayne Rooney sist gang Manchester United var best i verden. Nå bruker han spisskompetansen sin på blant annet Marcus Rashford med stor suksess. Foto: AFP PHOTO/Andy Yates
FØRSTE TRENERJOBB: Ole Gunnar Solskjaer var spisstrener til Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez og Wayne Rooney sist gang Manchester United var best i verden. Nå bruker han spisskompetansen sin på blant annet Marcus Rashford med stor suksess. Foto: AFP PHOTO/Andy Yates Vis mer

Rashfords snitt under Mourinho denne sesong var et mål hvert 283. minutt, altså en hårfin forbedring fra scoring hvert 291. minutt som han har totalt over to og en halv sesong med portugisisk manager.

Ikke tilfeldig

Under Solskjærs har det altså eksplodert, og det er ikke et resultat av en plutselig ketsjupeffekt eller at Rashford plutselig har blitt mer effektiv og hatt mer stang inn og marginer med seg.

Det er rett og slett fordi det engelske spisstalentet fyrer av nesten tre ganger så mange skudd med norsk manager som da Mourinho satt i sjefsstolen. Nærmere bestemt fyrer Rashford av et skudd hvert 18. minutt under Solskjær, mot hvert 47. minutt under Mourinho. Over halvparten av dem er på mål.

21-åringen har i tillegg gått fra å skape én sjanse per kamp til 3,4 sjanser per kamp, altså en tredobling.

Dette illustrer Solskjærs største fotballfaglige styrke som fotballtrener, ved siden av hans menneskelige og psykologiske egenskaper, altså 45-åringens evne til å utvikle spisser og deres bevegelsesmønster, ro og avslutningsferdigheter.

Ronaldo ga Solskjær en god start

Det var nettopp som spisstrener Solskjær fikk sin første rolle i Manchester Uniteds støtteapparat, da han i 2007/08 trente verdensklasses angripere som Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney og Carlos Tévez, som bidro sterkt til både seriegull i Premier League og triumf i Champions League.

NY SAMMENLIKNING: Ole Gunnar Solskjær ser liheter mellom Marcus Rashford og Cristiano Ronaldo. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS
NY SAMMENLIKNING: Ole Gunnar Solskjær ser liheter mellom Marcus Rashford og Cristiano Ronaldo. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS Vis mer

- Min første jobb her etter spillerkarrieren var som spisstrener, da jeg jobbet med Cristiano, Wayne, Danny Welbeck og Tevez. Det var en god start for meg, sier Solskjær.

Nå lærer han opp Rashford til å bli en verdensklassespiss av samme format.

- Marcus er 21 år gammel og lærer fortsatt. Det viktigste er, slik jeg ser det, å sette ham i gode scoringsposisjoner foran kassa. Jeg har sett ham bli for stresset i en del avslutninger. Han tenker at han må avslutte tidlig en del ganger hvor du i stedet bør vente ut keeperen. Jeg har alltid sagt at målet aldri beveger seg.

Tidligere Manchester United-manager José Mourinho hadde en helt annen tilnærming enn Solskjær og forfektet at scoringsevnen er medfødt.

- Det handler ikke om treningen, men om naturlige kvaliteter, svarte Mourinho da han for en måned siden ble spurt om Rashfords måltørke.

Solskjærs stikk til Mourinho

Mourinhos budskap er nordmøringen helt uenig i, med referanse til seg selv og eget talent og trening.

- Jeg var ikke født med målinstinktet. Jeg studerte skudd og avslutninger. Jeg studerte hvordan mål ble scoret. Jeg studerte bevegelsene til de beste spissene, sier Solskjær ifølge Sky Sports.

ROS: Ole Gunnar Solskjær og Marcus Rashford roser hverandre. Foto: REUTERS/Phil Noble
ROS: Ole Gunnar Solskjær og Marcus Rashford roser hverandre. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

- Gjennom livet mitt, siden jeg spilte for Clausenengen hjemme, skrev jeg alle sjansene jeg bommet på i ei bok i stedet for å lytte til læreren på skolen. Jeg tenkte hva jeg i stedet burde ha gjort for å score. Å score mål var alt jeg tenkte på, har Manchester United-manageren tidligere sagt til Dagbladet.

Solskjærs suksessoppskrift

Den engelske fotballprofilen og BBC-eksperten Garth Crooks anklaget Mourinho for å «drepe» Rashfords talent og mente at 21-åringen burde forlate Manchester United for å få fart på utviklingen igjen.

Nå har Solskjærs snudd trenden og spredd kunnskapen som selv gjorde nordmøringen til en av Premier Leagues mestscorende spisser, selv om det fysiske talentet ikke var like stort som eksempelvis Rashfords.

- Jeg jobbet med mentaliteten og fotballhjernen, fordi det er det viktigste. Du vil alltid bomme på noen målsjanser, men du kan ikke gjøre noe med det etter at sjansen er misbrukt. Da må du alltid fokusere på neste sjanse. Som spiss må du alltid være et steg foran for å skape plassen du trenger. Bortsett fra ballen er rommet spissens beste venn, sier Solskjær.

- For å vinne kamper, må du score mål. For å score mål, trenger du spisser av topp klasse. Det har vi, men det handler også om selvtillit og det mentale.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

Rashfords Solskjær-hyllest

I stedet for å bli knekt av Mourinho, som Garth Crooks fryktet, kom altså Ole Gunnar Solskjærs inn som ny manager på Old Trafford og ny spissmentor for Rashford.

Resten er foreløpig historie. Rashford skyter mye mer, er mer rettvendt, er mer i gode posisjoner, utfordrer betydelig mer og scorer mye mer.

Det engelske spisstalentet gikk selv ut på Twitter og hyllet Solskjær denne uka.

- Sekunder igjen. Beckham slår en perfekt corner. Sheringham flikker den videre. Resten er historie, skriver Rashford sammen med et bilde av Solskjær med referanse til da nordmannen ble matchvinner mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999.

Nordmøringen har på sin sammenliknet Rashford med selveste Cristiano Ronaldo, først og fremst på grunn av frisparkteknikken og duppen han skaper, men også rent fysisk har de en del likheter, selv om Ronaldo-målestokken i utgangspunktet er uoppnåelig uansett hva du heter.

Å sammenlikne egne spillere med enda større spillere, er noe Solskjær har vært glad i lenge. Fra tiden i Molde sammenliknet han en rekke av spillerne med Manchester United-legender. Nå bygger han opp Rashford og co. på tilsvarende vis.

  • Søndag kl. 17.30 møter Manchester United Tottenham på Wembley til Solskjærs første toppkamp og virkelig store test som Manchester United-manager.