OVER ÅTTE ÅR SIDEN: Her leder Ole Gunnar Solskjær Manchester United-reservene i play off-finalen mot Aston Villa i mai 2010. Dagbladet presenterer i denne saken hvor det gikk med Solskjærs den gang unge og talentfulle gutter. Foto:Reuters/Jason Cairnduff / File Photo
OVER ÅTTE ÅR SIDEN: Her leder Ole Gunnar Solskjær Manchester United-reservene i play off-finalen mot Aston Villa i mai 2010. Dagbladet presenterer i denne saken hvor det gikk med Solskjærs den gang unge og talentfulle gutter. Foto:Reuters/Jason Cairnduff / File PhotoVis mer

For ti år siden ledet Solskjær United-juniorene. Slik gikk det med dem

Solskjær ga Pogba (16) sjansen. Verre gikk det med resten av elevene

Paul Pogba var bare 16 år gammel da han møtte Ole Gunnar Solskjær for første gang. Purunge Pogba spilte seks ganger under nordmøringens første periode i Manchester United. De øvrige Solskjær-elevene fikk en helt annen skjebne.

I september 2007 ble Ole Gunnar Solskjær ansatt som spisstrener i Manchester United, før han fikk hovedansvaret som sjef for reservelaget til storklubben, en jobb han hadde fra 2008 og ut 2010.

Her trente han Manchester Uniteds største talenter på den tiden, med Paul Pogba som den mest unike, men hvordan gikk det egentlig med resten av de daværende ungguttene? Dagbladet skal i denne saken presentere Solskjær-elevenes skjebne.

Først et tilbakeblikk fra de siste ordene han fikk fra Sir Alex Ferguson da jobben med Manchester United-talentene var over i desember 2010, før han overtok Molde og vant seriegull på første forsøk:

- Ole har gjort en veldig god jobb med Manchester Uniteds reservelag, noe som har gitt ham et grunnlag til å fortsette trenerkarrieren sin på et annet nivå. Ole har vært en fantastisk ressurs for oss, og jeg er sikker på at han vil lykkes.

- Han har jobbet med veldig talentfulle unggutter på reservelaget vårt og har bidratt til deres utvikling. Hvem vet hvor langt han kan nå som manager når han får erfaring som hovedtrener? spurte han overfor The Guardian den gang.

Eventyret som manager for Manchester United de siste ukene begynner å bli svar nok på det spørsmålet, etter fem strake seirer på fem forsøk, selv om riktignok managerkarrieren på Old Trafford fortsatt er veldig fersk.

VISTE TIDLIG KLASSE: Paul Pogba markerte seg tidlig for yngre Manchester United-lag og etter hvert Ole Gunnar Solskjærs reservelag, tross sin unge alder. Foto: NTB Scanpix
VISTE TIDLIG KLASSE: Paul Pogba markerte seg tidlig for yngre Manchester United-lag og etter hvert Ole Gunnar Solskjærs reservelag, tross sin unge alder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En viktig del av Solskjærs suksessoppskrift, i hvert fall foreløpig, er hvordan han har gjeninnført nettopp Fergusons filosofi om å forene klubben som en familie, samle klubb og fans, spille offensiv og underholde fotball og ha et evig ønske om å alltid angripe.

Solskjærs grep

Viktig har det også vært å få i gang superstjernene som har underprestert, ikke minst Paul Pogba som eks-manager José Mourinho kalte et virus, men som under Solskjær har vært et levende fyrverkeri på midtbanen som har levert åtte målpoeng på fire seriekamper.

Også Marcus Rashford og Jesse Lingard, som også har gått gradene i Manchester United-systemet med Solskjær involvert for rundt ti år siden, har blomstret under nordmøringens ledelse.

Men hvordan har det egentlig gått med de andre talentene som Solskjær ledet og utviklet for ti-tolv år siden? Hva skjedde med dem som en periode holdt den da 16 år gamle Paul Pogba på benken og som Solskjær fikk skryt av Ferguson for å utvikle?

Ta for eksempel Pogbas debut i Manchester Senior Cup i desember 2009, da Pogba spilte på den sentrale midtbanen sammen med romsdalingen Magnus Wolff Eikrem og scoret ett av Uniteds to mål.

Den gang var dette elleveren:

Ben Amos, Scott Wootton, Oliver Gill, Ryan Tunnicliffe, Sean McGinty, Nick Ajose, Magnus Eikrem, Sam Hewson, Paul Pogba, Oliver Norwood og Cameron Stewart.

TALENT: Magnus Wolff Eikrem varmer her opp sammen med med Nani og Javier Hernandez før en Champions League-kamp mot Bursaspor, men fikk aldri sjansen på førstelaget. Det var det svært få fra Ole Gunnar Solskjærs junior/reservelag som fikk. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta
TALENT: Magnus Wolff Eikrem varmer her opp sammen med med Nani og Javier Hernandez før en Champions League-kamp mot Bursaspor, men fikk aldri sjansen på førstelaget. Det var det svært få fra Ole Gunnar Solskjærs junior/reservelag som fikk. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta Vis mer

Da Solskjær avsluttet jobben som reservelagstrener mot Manchester City i desember 2010, var det mange av de samme guttene i startelleveren:

Sam Johnstone, Reese Brown, Oliver Gill, Scott Wootton, Joe Dudgeon, Marnick Vermijl, Paul Pogba, Magnus Wolff Eikrem, Ryan Tunnicliffe, Cameron Stewart og Will Keane.

Så hvordan har det gått med disse tidligere Solskjær-elevene fra forrige periode i Manchester United?

Dagbladets oversikt viser at flere av dem har lagt opp, flere er klubbløse og majoriteten av dem har hatt nedadgående karriereutvikling.

Spesielle skjebner

Paul Pogba (25), nybakt verdensmester, har som kjent blitt en av verdens beste midtbanespillere, etter mange år med storspill i Juventus før den rekorddyre returen til Old Trafford, men de øvrige er et godt stykke unna det.

Magnus Wolff Eikrem (28) kjenner de fleste som en av Solskjærs viktigste brikker i sin første periode i Molde, før han returnerte til Aker Stadion i høst etter å ha vært innom Heerenveen, Cardiff, Malmö og Seattle Sounders. Det var Solskjær som hentet ham til Cardiff. Eikrem har 17 A-landskamper for Norge og storspilte dessuten for Norge U21 under EM i Israel i 2013.

Keeper Sam Johnstone (25) ble på sin side blitt lånt ut hele ti ganger fra Manchester United i perioden 2011-2018, seinest Aston Villa, før han i fjor signerte for West Bromwich, hvor han har spilt fast i Championship.

Reese Brown (27) ble lånt ut fem ganger fra Manchester United før han signerte permanent for Watford i 2013. Der ble han en flopp. Brown måtte videre ned i divisjonssystemet, via Barnsley og Bury, før han sist spilte Rochdale i 2018. Brown står oppført uten klubb nå.

Sønnen til direktøren la opp 21 år gammel

Oliver Gill (28) er sønn av tidligere Manchester United-sportsdirektør David Gill, men har nå lagt opp. Han ble utlånt fra pappa Gills favorittklubb til Barnsley i 2010, men valgte å gi seg med fotballen allerede 21 år gammel for å prioritere studier.

VALGTE STUDIER: Oliver Gill var med i Manchester Uniteds Champions League-tropp før møtet mot Wolfsburg her i 2009, men la opp 21 år gammel for å prioritere studier. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
VALGTE STUDIER: Oliver Gill var med i Manchester Uniteds Champions League-tropp før møtet mot Wolfsburg her i 2009, men la opp 21 år gammel for å prioritere studier. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer

Scott Wootton (27) gikk fra guttefotball i Liverpool til junior- og reservelagsfotball i Manchester United under Solskjærs ledelse. Men der stoppet det. Wootton ble lånt ut fire ganger fra Manchester United, før han signerte for Leeds. Der fikk forsvarsspilleren 66 kamper. Turen gikk videre til Milton Keynes. I dag spiller han i Plymouth.

Joe Dudgeon (26) har også lagt opp og jobber i dag i stedet som fotballspeider og -trener. Han er ansatt i både Manchester City-systemet og det nordirske U17-landslaget. Dudgeon dro til Hull City etter tiden i Manchester United, før han etter et utlån til Barnsley valgte å legge opp.

Marnick Vermijl (26) var en lovende høyreback i Belgias gylne årgang sammen med blant andre Romelu Lukaku, Eden Hazard og Kevin De Bruyne, men Vermijl klarte aldri å ta steget opp fra Solskjærs reservelag i Manchester United. Etter et utlån til nederlandske NEC ble han hentet av Sheffield Wednesday, før ferden gikk videre til Preston. I dag er han utlånt til MVV Maastricht.

Bor og spiller på Island

Sam Hewson (30) ble lånt ut til Hereford United og Bury, før tiden som Manchester United-eiendom var over da Hewson signerte for Altrincham. Dernest ble det et Island-eventyr på Hewson, først tre sesonger i Fram, så tre nye sesonger i FH, mens han nå spiller i Grindavik.

Ryan Tunnicliffe (26) har på sin side fått noe mer ut av karrieren. Midtbanespilleren fikk mye spilletid i lavere divisjoner gjennom sine utlån fra Manchester United og ble spådd en stor karriere. I 2014 ble han hentet av Fulham, hvor Tunnicliffe fikk mye Premier League-erfaring og spilte 59 kamper på tre sesonger. I dag spiller han i Millwall.

DRØMMEDSTART: Federico Macheda herjet for Manchester United som 17-åring, men så stoppet utviklingen opp. Foto: NTB Scanpix
DRØMMEDSTART: Federico Macheda herjet for Manchester United som 17-åring, men så stoppet utviklingen opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Oliver Norwood (27) kan vise til hele 57 landskamper for Nord-Irland og en fin karriere, selv om heller han ikke slo til i Manchester United. Etter tre utlånsavtaler spilte han seg imidlertid til fast plass i Huddersfield fra 2012-2014 med hele 80 kamper under beltet. Også i Reading spilte Norwood fast, før han ble hentet til Brighton og så til Sheffield United, hvor han i dag spiller.

Cameron Stewart (27) var en lovende ving i Manchester United-systemet, som først ble utlånt til Hull og dernest kjøpt av samme klubb. Stewart fikk bra med spilletid der fra 2011-2014, men etter det har karrieren gått nedover, gjennom seks utlånsavtaler, en periode i Ipswich, før overgangen til Lincoln. I dag er han uten klubb.

Nick Ajose (27) har blitt utlånt til ni ulike klubber etter tiden med Solskjærs som sjef. Den permante overgangen fra Manchester United var til Peterborough, før ferden gikk videre til Leeds, Swindon og Charlton, hvor han tjener sine penger i dag. Ajose hadde en stor 2017/18-sesong i Swindon, hvor det ble hele 24 mål på 38 kamper for spissen.

Will Keane (25) er tvillingbroren til Everton-stopper Michael Keane. Will er på sin side spiss og er den eneste i tillegg til Pogba av disse nevnte spillerne som fikk prøve seg på Manchester Uniteds førstelag. To kamper ble det for gigantklubben, ispedd fire utlånsperioder, før Keane ble kjøpt av Hull også han. Ett mål på 22 opptredener er imidlertid ikke noe å juble for. Nå er spissen utlånt til Ipswich.

Hva skjedde med Macheda og co.?

I andre kamper, som i reservelagets play off-finale i mai 2010 mot Aston Villa, fikk Solskjær forsterke elleveren med flere etablerte førstelagsspillere. Den gang var dette elleveren:

Ben Foster, Rafael da Silva, Ritchie De Laet, Oliver Gill, Joe Dudgeon, Cameron Stewart, Corry Evans, Rodrigo Possebon, Oliver Norwood (Pogba, 87), Mame Biram Diouf, Federico Macheda og Will Keane.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

Her finner vi igjen Keane, Norwood, Pogba, Stewart, Gill og Dudgeon fra de overnevnte elleverne, samt et par innslag fra A-stallen for å forsterke laget i play off-finalen. Men heller ikke disse Solskjær-guttene har blomstret voldsomt i ettertid.

Ben Foster (35) nærmer seg riktignok 200 Premier League-kamper, først for West Bromwich og i dag som førstevalget i Watford. Rafael da Silva (28) ble hentet som et av Brasils største talenter og spiller i dag i Lyon, mens Mame Biram Diouf (31), som ble hentet fra Molde, fortsatt er Stoke-spiller i dag.

Federico Macheda (27) kom inn på Manchester Uniteds førstelag som et stjerneskudd av den helt sjeldne sorten og ble matchvinner i debuten, bare 17 år gammel. Det ble imidlertid høydepunktet for italieneren på Old Trafford, som endte opp med fire mål på 19 kamper, før han ble utlånt hele seks ganger. Cardiff kjøpte Macheda i 2014, hvor Macheda scoret seks ganger på 27 opptredener. Dernest dro Macheda hjem til Novara i Italia. Den siste sesongen har han spilt for greske Panathinaikos, med fem mål på elleve kamper som fasit.

Corry Evans (28) dro som så mange andre Manchester United-unggutter til Hull, før han ble hentet videre til Blackburn. Med 155 kamper der, er han i ferd med å bli en klubblegende. 52 landskamper for Nord-Irland er også sterkt nok. Belgiske Ritchie De Laet (30) har fått to A-landskamper for Belgia, men endte opp med tre A-kamper for Manchester United. I dag er han utlånt fra Aston Villa til Melbourne City i Australia.

FØR SESONGSTART 2018: 29. februar 2018 møtte Dagbladet Ole Gunnar Solskjær for å snakke om hvordan han ønsket at Molde skulle spille i 2018. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Og hva så med Ferguson-kjøpet Rodrigo Possebon (20)? Han debuterte da han - i likhet med Martin Ødegaard noen år seinere - ble byttet inn for Cristiano Ronaldo i februar 2009, men stoppet opp med tre førstelagskamper for Manchester United. Possebon har etter det spilt i Santos, Vicenza, Criciuma, Mirassol, Juventude, Nautico, URT, Passo Fundo og nå Hoi Chi Mihn City i en svært fallende karrierekurve.

Også Joshua King (26), Jesse Lingard (26), Michael Keane (25), Ravel Morrison (25), var i systemet på den tiden. Urokråka Morrison var et av Englands største talenter og herjet i sine beste stunder for West Ham i Premier League før han ble hentet til Lazio. Nå er han imidlertid utlånt til Atlas i Mexico.

Pogba og Solskjærs første møte

De tre øvrige, King, Lingard og Keane, er imidlertid tre etablerte og profilerte Premier League-spillere for henholdsvis Bournemouth, Manchester United og Everton.

Adnan Januzaj (23) og Mats Møller Dæhli (23) kom for øvrig etter Solskjærs tid som reservetrener på Old Trafford, mens Marcus Rashford (21) bare var guttespiller på den tiden da Solskjær dro videre til Molde.

Pogba var på sin side bare 16 år da han ble valgt av Solskjær på U18-laget i Manchester Senior Cup mot Bolton, hvor han kom inn som innbytter og scoret i 2-2-kampen mot Bolton.

17 år gammel fikk han sjansen på nivået over i reservelagets play off-finale mot Aston Villa i mai 2010. Pogba kom inn på stillingen 2-3 til Villa før Mame Biram Diouf utliknet. Ben Foster ble helt i straffesparkkonkurransen.

Pogba spilte seks kamper under Solskjær på reservelaget i løpet og ble først fast i den elleveren etter at nordmannen dro til Molde. Halvannet år seinere dro Pogba til Juventus, etter at han ikke fikk den tilliten han ønsket på førstelaget av Ferguson.

Resten er historie.

Nå er Pogba tilbake på Old Trafford som en av verdens beste fotballspillere og symbolet på Ole Gunnar Solskjærs foreløpige suksess som Manchester United-manager, en av få unggutter fra Solskjærs reserve- og juniorlag som virkelig har tatt steget.