Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjær-grep hylles

Ole Gunnar Solskjær får ros for formasjonsskifte.

UVANT FORMASJON: Ole Gunnar Solskjær tok grep inn mot Liverpool-kampen og startet med fem forsvarsspillere. Foto: Andrew Yates / Sportimage via PA Images / NTB Scanpix
UVANT FORMASJON: Ole Gunnar Solskjær tok grep inn mot Liverpool-kampen og startet med fem forsvarsspillere. Foto: Andrew Yates / Sportimage via PA Images / NTB Scanpix Vis mer

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United så lenge ut til å stikke av med alle tre poengene i storkampen mot Liverpool på Old Trafford.

Til tross for at det ble nok en kamp uten seier for Solskjær og United, spilte de en god kamp mot serieleder Liverpool, og det var først mot slutten av kampen at Liverpool tok ordentlig kontroll på kampen.

Endret formasjon

Solskjær gjorde formasjonsgrep mot Liverpool, i kraft av ny formasjon og taktikk, der han brukte fem forsvarsspillere i formasjonen 5-3-2.

KAMPDAG: Utenfor Old Trafford venter fansen spent på å se storoppgjøret mellom Manchester United og Liverpool. Video: Christian Monge / Dagbladet Vis mer

Dermed var det tre stoppere og to vingbacker som skulle forsvare United-målet. I forsvarslinja var det Harry Maguire, Victor Lindelöf og Marcos Rojo som var de tre stopperne, mens Ashley Young og Aaron Wan-Bissaka var vingbackene.

- Det var selvfølgelig en risiko å spille med tre bak mot deres fronttrio (Sadio Mané, Roberto Firmino og Divock Origi). Men vi gjorde det for å skape sjanser for oss selv, og jeg synes målet var et perfekt eksempel på hvordan vi ønsket at kampen skulle foregå, sa Solskjær etter kampen mot Liverpool.

Darren Fletcher, som spilte i United sammen med Solskjær i noen år, var imponert over det de røde djevlene viste på søndag. Han skriver i en kommentar for BBC at Solskjær traff bra med taktikken.

- Taktisk traff Solskjær spikeren, og å komme ut å spille slik som de gjorde mot et topplag som Liverpool, bør gi laget hans masse selvtillit, skriver Fletcher.

Avventer en konklusjon

Det å bruke fem forsvarsspillere tror TV 2s fotballekspert Petter Myhre var for å demme opp for Liverpools angrepstrio og deres offensive backer. Også han er imponert over hva Solskjærs mannskap leverte på søndag.

Han mener at blant annet de lynraske angriperne i Rashford og James fikk god nytte av kontringsrommet som de fikk.

- De fikk et kampbilde som passet de spillerne Solskjær har tilgjengelig. Jeg tror ikke det er tilfeldig at de har sett ok ut mot motstandere som Chelsea, Leicester og Liverpool, fordi de lagene liker å spille offensiv fotball. Kontringsspillet til United holder høy klasse, men de har mye å gå på i pasningsspillet mot etablert forsvar, sier Myhre til Dagbladet.

United har altså slitt en del med skader denne sesongen, og spillere som Anthony Martial, Marcus Rashford, Paul Pogba, Jesse Lingard og Luke Shaw har alle stått over kamper på grunn av skader.

Men Myhre ser ikke noen grunn til at oppsettet kan fortsette når flere offensive spillere er skadefrie.

- Pereira spilte en offensiv rolle på midtbanen, men det er en plass som Rashford også kan brukes på med James og Martial foran ham. Så jeg mener systemet kan fungere uavhengig av hvilke spillere som er tilgjengelig, sier TV 2-eksperten.

- Hvor god taktiker oppfatter du Solskjær som?

- Som alle andre på dette nivået, så kan han også fotball. Det er ingen som får den typen jobber uten at de er egnet til det. Noen ganger ser taktiske grep tydelig ut, men så handler det om å gjenta dette gang etter gang, presiserer Myhre, og fortsetter:

- Søndag traff de på taktikken, men spillerne må kunne utføre jobben når de får instrukser. Kampplanen må treffe flere ganger, men vi får håpe dette var starten på noe positivt for Uniteds del.

De hurtige kontringene vi så søndag sier Fletcher at ikke er noe nytt historisk sett i United, og det var vanlig at de kjørte samme åpning på kamper da han var aktiv fotballspiller.

- United gjorde nettopp det strålende i første omgang på søndag, og Liverpool slet med å håndtere det, skriver Fletcher.

Allerede på torsdag får nordmannen en ny sjanse til å overbevise når United møter Partizan borte i Europa League.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media