Storklubbenes sommer:

Solskjær har en stor jobb å gjøre med Manchester United

De røde djevlenes fall i fotball-hierarkiet har vært oppsiktsvekkende. Nå skal Ole Gunnar Solskjær gjenreise Manchester United, men det blir alt annet enn enkelt.

MØRKE FREMTIDSUTSIKTER? Ole Gunnar Solskjær går en viktig sommer og en tøff sesong i møte. Foto: NTB Scanpix.
MØRKE FREMTIDSUTSIKTER? Ole Gunnar Solskjær går en viktig sommer og en tøff sesong i møte. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

- Akkurat nå sitter man med flere spørsmål enn svar. Det er helt åpenbart. Det er veldig mye å ta tak i.

Det sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet. Han har kommentert den engelske toppdivisjonen i en årrekke, og har blant annet fulgt Manchester United og Ole Gunnar Solskjær tett i 2018/19-sesongen.

Det var en begredelig sesong for Manchester United. En sesong som hadde det meste: En skrekkelig periode, en fantastisk periode, sjokkerende resultater, sparking av managere og interne problemer.

- Det var en brutal sesong som åpenbarte hvor langt bak United har havnet i årene etter Sir Alex Ferguson. På ett år gikk de fra akseptable 81 poeng og 2. plass til 66 og 6. plass. Og inne i der var det også en seiersrekke som nesten var ufattelig. Det er en klubb som egentlig er veldig vanskelig å analysere, sier Alsaker, som likevel gir det et forsøk:

- Spranget har vært så enormt stort mellom topp- og bunnivået i en periode, og det som ellers har vært det jevne nivået. De var langt unna de to beste i England (Manchester City og Liverpool). Og de beste i Europa. PSG-triumfen var et «freak result», mot spillets gang. Hele sesongen har vært en eneste stor realitetssjekk, som nå har ført til at klubben innser at veien tilbake er lang og at det kreves tålmodighet, infrastruktur og knallhard jobbing. Det er ingen «quick fix».

Veien tilbake til storhet begynner nå i sommer.

Må forsterke

For faktum etter 2018/19-sesongen er at byrival Manchester City ble seriemester, erkerival Liverpool en god nummer to, samt Champions League-vinner. De andre konkurrentene, Arsenal, Chelsea og Tottenham, var alle i europeiske finaler. De to førstnevnte i Europa League, hvor Chelsea vant. Tottenham var Liverpools motstander i Champions League.

Manchester United var milevis unna.

6. plass i ligaen, slått ut av Barcelona i kvartfinalen i Champions League, slått ut i kvartfinalen i FA cupen av Wolverhampton, og ut i tredje runde av ligacupen mot Derby.

Det er ventet store utskiftninger på Old Trafford denne sommeren.

Ole Gunnar Solskjær får nå en full pre-season og et sommervindu inn mot sesongen, etter at han kom inn som midlertidig manager i desember 2018. Alsaker er klar på at de må forsterkes og ryddes i troppen.

NEDTURER: Ole Gunnar Solskjærs menn fikk mange slag i trynet i løpet av sesongen som var. Her representert ved Marcus Rashford (t.v.), Jesse Lingard, Mason Greenwood og Angel Gomes. Foto: Reuters.
NEDTURER: Ole Gunnar Solskjærs menn fikk mange slag i trynet i løpet av sesongen som var. Her representert ved Marcus Rashford (t.v.), Jesse Lingard, Mason Greenwood og Angel Gomes. Foto: Reuters. Vis mer

Her er spillerne Manchester United koples mest til:

 • Kalidou Koulibaly, Napoli
 • Harry Maguire, Leicester
 • Max Aarons, Norwich
 • Youri Tielemans, Monaco
 • Sean Longstaff, Newcastle
 • Bruno Fernandes, Sporting
 • James Maddison, Leicester

Kommentatoren mener United må ha inn en stoppersjef. Det burde være førsteprioritet. Han mener også at at det også må en ny mann inn på midtbanen, samt en i angrep - dersom Romelu Lukaku forlater klubben.

- Han vil skape et lag som har den «vi er United»-retorikken, hvor kollektivet er det sterkeste. Det er for mange i det laget i dag som ikke opptrer som om det er tilfellet. Og det er der Solskjær har sin største oppgave. Evnen til å foredle spillermateriell har vært helt fraværende i managerne etter Ferguson. Det er mange gode fotballspillere i det laget, og vi så i Liverpools tilfelle hvordan noen brikker kan styrke kollektivet.

EKSPERT: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: TV 2.
EKSPERT: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: TV 2. Vis mer

Så hvem er disse brikkene? Det florerer av overgangsrykter, og Alsaker trekker frem noen av spillerne han kunne tenke seg å se i Manchester United neste sesong.

Førsteprioritet var som Alsaker sa en stoppersjef. Bergenseren trekker frem Kalidou Koulibaly.

- Han er en spiller som har en voldsom fysisk tilstedeværelse, kapasitet og rutine. Han er en ledertype, og det skriker de etter. Det, og en ballspillende midtstopper, sier han, og trekker også frem Harry Maguire som et godt alternativ.

- Alle disse ville utvilsomt vært en oppgradering, konstaterer han.

BAUTA: Kalidou Koulibaly kan være mannen som får skikk på Manchester United-forsvaret. Foto: Reuters.
BAUTA: Kalidou Koulibaly kan være mannen som får skikk på Manchester United-forsvaret. Foto: Reuters. Vis mer

Stille før stormen?

Det er ingen hemmelighet at Manchester United må gjenoppbygges, men det har - til de røde djevlene å være - vært bemerkelsesverdig stille på overgangsfronten. Daniel James har blitt hentet inn fra Swansea. Også Aaron Wan-Bissaka har sluttet seg til de røde djevlene.

En god signering i Alsakers øyne.

- Det virker veldig fornuftig. Han har storspilt for et lag som har måttet forsvare seg mye, og er et av de store talentene i engelsk fotball. Og Solskjær må gå for den ungdommeligheten. Det må ikke bare være ungt og lovende, men ungt og godt nok. Wan-Bissaka er en god kandidat i mine øyne.

For det blir ikke noe Champions League-spill neste sesong. Manchester United må belage seg på Europa League, og er dermed ikke like attraktive for spillere fra øverste hylle.

Likevel mener Alsaker at Manchester United fremdeles er et stort trekkplaster for mange.

- De er jo United. De er store. Men nå vet folk at de gir vanvittige lønninger, og det er farlig. Det er kanskje deres største trekkplaster akkurat nå, de økonomiske musklene. De som forhandler med United vil først og fremst tenke penger, og deretter merkevare. Og så har du de som tenker at de kan være med på å løfte verdens største klubb tilbake til toppen, sier Alsaker.

UNITED-KLAR: Aaron Wan-Bissaka hadde en strålende sesong i Crystal Palace. Nå er han klar for Manchester United. Foto: Rex Shutterstock.
UNITED-KLAR: Aaron Wan-Bissaka hadde en strålende sesong i Crystal Palace. Nå er han klar for Manchester United. Foto: Rex Shutterstock. Vis mer

Men det er ikke bare i forsvar det må forsterkes. Alsaker mener også at man må forsterke både midtbanen og angrepet - spesielt dersom Romelu Lukaku drar, noe som ser svært sannsynlig ut.

- Det er mye fysikk som forsvinner om Lukaku drar, og om han går, må de få inn en annen spiss. Og de må ha nye folk på midten. Nemanja Matic ser ut til å være over middagshøyden, Pogba trenger løpskraft rundt seg, Ander Herrera har dratt og jeg er usikker på om Fred holder nivået.

Det er ikke bare spørsmål om hvem som burde signeres, det er også knyttet en del spørsmål til hvem som burde forlate Old Trafford. Alexis Sanchez hadde en elendig 2018/19-sesong. Paul Pogba virker interessert i å skifte beite. David de Gea nøler med å skrive under på en ny kontrakt, og som nevnt er Lukaku aktuell for et klubbytte.

Her er spillerne Manchester United kan selge i sommer:

 • David de Gea
 • Matteo Darmian
 • Marcos Rojo
 • Eric Bailly
 • Paul Pogba
 • Alexis Sanchez
 • Romelu Lukaku

Pogba-spørsmålet

- Hvem skal være med videre, og hvem vil Solskjær ha med seg? Paul Pogba? Mye tyder på at Solskjær vil ha ham, men mye tyder på at Pogba ikke vil være der. De Gea og lønn er et problem, og skal de bare fortsette å betale spillere det de vil ha? Vi har sett at det skaper uro. Anthony Martial er også et spørsmål, sier Alsaker, og fortsetter:

- Et annet problem er hvordan de skal bli kvitt overflødige spillere som tjener vanvittig bra i United. Alt fra Matteo Darmian til Marcos Rojo, og listen fortsetter. De har mange spillere som hever god ukelønn uten å bidra.

Alsaker trekker frem viktige ting som lagfølelse, samhold, et sterkt kollektiv. Nettopp derfor mener han at det må skiftes ut en del, for å få inn unge, sultne spillere.

Da dukker et annet navn opp.

- James Maddison fra Leicester virker fornuftig. Han er ung og uredd, koster ikke all verden og er en kreativ type. Men Solskjær må være fornøyd med det. De må ha riktig personlighet og et genuint ønske om å spille for klubben.

- Kollektivet er alltid sterkest, understreker han.

Nettopp derfor mener Alsaker at det er skummelt å bygge laget rundt Pogba, noe han har uttalt tidligere at han ønsker.

- Det er en risikabel vei å gå. Det er en spiller som setter seg selv over klubben. Han kom for å bygge laget rundt Pogba, og det er mulig han fortsatt står for det. Men dersom Pogba blir, må han se noen nye fjes rundt seg, og de må være bra. Hvis ikke kan de få nye problemer med ham.

Pogba var for øvrig Manchester Uniteds toppscorer og assistkonge i Premier League forrige sesong, med henholdsvis 13 nettkjenninger og ni målgivende pasninger.

UROKRÅKE: Øyvind Alsaker mener det er risikabelt å bygge Manchester United rundt Pogba. Foto: Action Images.
UROKRÅKE: Øyvind Alsaker mener det er risikabelt å bygge Manchester United rundt Pogba. Foto: Action Images. Vis mer

Tror ikke på stor oppsving

Akkurat nå ser ikke Alsaker for seg et kjempeløft for United neste sesong. Det hele avhenger av sommervinduet.

- Jeg vil vente med å se hva de får tak i før jeg uttaler meg altfor mye om det, men hvis klubben demonstrerer styrke i sommer, kan man tro at det blir et bra lag. Men akkurat nå sitter man med flere spørsmål enn svar. Det er veldig mye å ta tak i. De har ingen sportsdirektør på plass heller, og det er veldig lite som tyder på et kjempeløft neste sesong. Det blir spennende å se.

Et til nå forholdsvis stille overgangsvindu for Manchester United betyr bare én ting:

Solskjær har forhåpentligvis - for Manchester Uniteds del - en travel sommer i vente.