MENTOR: Sir Alex Ferguson har gitt råd til Ole Gunnar Solskjær. Solskjær debuterer som Manchester United-trener mot Cardiff i morgen. Foto: Reuters / Carl Recine / File Photo
MENTOR: Sir Alex Ferguson har gitt råd til Ole Gunnar Solskjær. Solskjær debuterer som Manchester United-trener mot Cardiff i morgen. Foto: Reuters / Carl Recine / File PhotoVis mer

Ole Gunnar Solskjærs debut som United-manager mot Cardiff

Solskjær har fått råd av mentor Ferguson: - Vi skal sette oss ned og diskutere noen ideer

Ole Gunnar Solskjær lovpriser gamlesjefen Sir Alex Ferguson og røper at de allerede har snakket sammen om vikarjobben i Manchester United.

MANCHESTER (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær smilte bredt da han hilste på de snaut 50 fremmøte journalistene før sin aller første pressekonferanse som Manchester United-manager.

45-åringen var rolig som skjæra på tunet gjennom hele seansen på snaut 20 minutter, og det er tydelig at han føler seg hjemme i klubben han tilbrakte elleve sesonger i som spiller og seinere som trener for reservelaget.

Det er viden kjent at Ole Gunnar Solskjær har et nært forhold til Sir Alex Ferguson, og nordmannen innrømmer at han har hatt kontakt med sin tidligere sjef de siste dagene.

- Jeg har vært i kontakt med sjefen ganske mye, ja, sier Solskjær til Dagbladet og fortsetter.

- Vel, han signerte meg for 22 år siden, så han er den store årsaken selvfølgelig. Men jeg vet ikke hva slags innvirkning han hadde. Da jeg fikk telefonen så sendte jeg selvfølgelig en melding til sjefen. Jeg har vært i kontakt med ham og jeg skal nyte en kopp te i huset hans og sette meg ned og diskutere noen ideer, sier Solskjær på spørsmål om hvor stor påvirkning Ferguson har hatt i ansettelsen av ham som manager.

Solskjær omtaler Ferguson fortsatt som «The Boss». Han har allerede fått noen råd av gamlesjefen i sin nye jobb.

- Ferguson har påvirket meg i alt. Slik han behandlet folk, slik han var som manager i klubben. Hvordan han holdt 25 internasjonale spillere glade og sultne og ville forbedre seg, men også støtteapparatet rundt seg. Han har vært mentoren min. Jeg forstod ikke tidlig at han ville bli mentoren min, men helt siden skaden min i 2003 tok jeg notater av hva han gjorde i forskjellige situasjoner. Jeg har selvfølgelig allerede vært i kontakt med han, for det er ingen som er bedre å få råd av, forteller Solskjær.

Hårføner

En ting Ferguson ble særlig kjent for, er den berømte hårføneren han tok fram hvis han ikke var fornøyd med spillernes prestasjoner, at skotten kjeftet slik at hårene reiste seg som om du brukte en hårføner.

Mange har nok inntrykk av at Solskjær er en veldig rolig person som hele tiden smiler og er glad, men han forteller at han også kan hente fram den berømte hårføneren.

- Vi er alle forskjellige i hvordan vi behandler folk. Kanskje jeg skal ta fram hårføneren fra lomma, for jeg har en hårføner. Så du vet aldri når håret trenger en løft og jeg bruker den på meg selv, men jeg er heller ikke redd for å sette skapet på plass, sier han og fortsetter:

- Du vet når barn skuffer deg, så kjefter du på dem, du gir dem ikke sjokolade. Så du behandler spillere som du behandler barna egentlig. Du vil guide dem, du vil hjelpe dem, men når jeg blir skuffet ... spør Noah, Karna eller Elijah (Solskjærs to sønner og datter, journ.anm.) eller noen av spillerne i Molde. Noen ganger må du fortelle hva slags standard vi har, sier han.

Bedre manager nå

Solskjær har tidligere uttalt at han følte han ikke var klar da han fikk forespørsel om å ta over Aston Villa i sin tid, at han trodde han var klar da han tok på seg managerjobben i Cardiff, men at han seinere innså at han ikke var det likevel.

Nå, snaut fire år etter det korte oppholdet i Wales, skal han lede en av verdens største fotballklubber. Solskjær mener han er en bedre manager nå.

- Definitivt. Jeg satte meg ned og tenkte at jeg begynner å bli gammel, at de grå hårene kommer. Jeg har hatt rundt 400 kamper som førstelagstrener nå, og den perioden i Cardiff var selvfølgelig et stort steg for meg og jeg har lært mye. Jeg har evaluert det, jeg har reflektert over det, jeg gjorde noen feil, men hvis du ikke gjør feil så kommer du ikke til å lære. Dessverre har jeg gjort et par av dem, men de er i Premier League igjen nå (Cardiff, journ.anm.), så jeg tror ikke de er så lei seg over det nå, sier Solskjær.

José Mourinho var en manager som ofte hengte ut enkeltspillere i pressen dersom han mente det var behov for det. Han er heller ikke redd for å benke og utelate stjerner, og framstår som en manager som ikke alltid er på lag med egne spillere - iallfall offentlig.

Ole Gunnar Solskjær kommer til å ha en annen tilnærming til egne spillere. Han har tidligere uttalt at det aldri føltes som jobb å komme på treningsfeltet Carrington, og at Ferguson alltid la vekt på at spillerne skulle uttrykke seg.

- Det handler om å få alle spillere til å gjøre det beste de kan, snakke med dem, men det er selvfølgelig på treningsfeltet, få filosofien din fram, prinsippene, hvordan du ønsker å spille. For uansett hvilket lag eller spillere du trener, vil de ha et bilde av hvordan du vil spille. Dette er kvalitetspillere, så det vil bli lettere å få disse spillerne til å uttrykke seg. De spiller med frykt, nei unnskyld, de spiller uten frykt. Gå ut og vis kvalitetene dine. For jeg har hatt den beste. Gå ut og vis deg fram, ta sjanser, sier Solskjær i skikkelig Ferguson-ånd.

I GANG: Ole Gunnar Solskjær hadde sin første pressekonferanse som Manchester United-trener på Carrington i dag. Foto: Simon Peach/PA via AP
I GANG: Ole Gunnar Solskjær hadde sin første pressekonferanse som Manchester United-trener på Carrington i dag. Foto: Simon Peach/PA via AP Vis mer

Det hører med til historien at Manchester United ikke har scoret fem mål i Premier League siden Sir Alex Ferguson ga seg i 2013. Han tok også avskjed med å lede et lag som scoret fem mål.

- Den siste kampen han ledet som manager, 5-5 mot West Bromwich, det var nesten en perfekt avslutning for ham som manager - for hvordan han spilte fotball. Jeg vil at spillerne skal være som barn som elsket å spille fotball og vise seg for de beste supporterne i verden. Gode spillere er lettere å trene enn dårlige spillere, sier Solskjær, som nok håper å kunne gjøre noe med den statistikken.

Spillermakt

Tiden vi lever i er preget av at spillere har fått mer makt gjennom sosiale medier. På spørsmål om maktbalansen i klubber har endret seg, svarer Solskjær:

- Jeg er ikke sikker på om makten har gått til garderoben, men fotballen utvikler seg selvfølgelig og sjefen ledet mer eller mindre hele klubben. Fotballen har utviklet seg. Strukturen i klubben har utviklet seg. Det er manageren som har makten. Det er han som velger laget, han velger taktikken og strategien. Filosofien er i disse veggene. Så den arven er viktigere enn noe spillermakt, fordi jeg må si at det å være en del av Manchester United, å være en Manchester United-spiller, er et privilegium. Og jeg tror alle spillerne ønsker å oppnå suksess her, sier Solskjær, som seinere fikk spørsmål om å utdype dette med at «filosofien til United er i veggene».

- Sir Alex, og helt tilbake til Sir Matt (Busby som ledet United i 14 sesonger fra 1945, journ.anm.) også, har innført den måten å spille fotball på, sier Solskjær og fortsetter:

- De har hatt tre fantastiske managere siden, det må jeg si, jeg har stor respekt for alle tre og de ledet klubben på deres måte. Jeg tror at du ikke kan kritisere Mourinho, David Moyes, van Gaal, for de har hatt langt flere kamper enn meg, mer erfaring enn meg, på hvordan du skal takle spillere og klubber. Så det er ikke min oppgave å snakke om de siste fem årene, det handler om å snakke om de neste fem månedene, sier han.

- Og jobben de neste seks månedene med å få fram glede, få fram smilet, vinne kamper, for vi er for langt bak i ligaen. Vi er ikke vant til å bli nummer seks, vi er vant til å kjempe om ligatittelen. Det er kanskje for langt opp nå, vi er kanskje for mange poeng bak, men det er målet og vi må se framover, legger han til.

Solskjær er tydelig på at alle spillerne vil få muligheten til å imponere ham. Det som er i fortiden er i fortiden.

- Alle starter med blanke ark. Alle er en del av Manchester United med meg som manager. Jeg føler alltid at spillere spiller bedre når de er glade og det er slik jeg ønsker å lede dem, sier Solskjær.

I dagens moderne fotball er det mange fotballspillere som poster kontroversielle ting på sosiale medier. Solskjær har allerede snakket med spillerne om temaet.

- Vi har snakket om hva vi forventer, både på og utenfor banen. Selvfølgelig forbereder du deg til alle kamper, jeg stoler på at guttene vet hva de gjør, at de hjelper laget. At alt de gjør hjelper laget. Verden har endrer seg. Jeg er ikke inne i sosiale medier, mine barn er det. Jeg er så gammel at jeg ikke er på Twitter og Facebook, kanskje Facebook er gammelt nå, men uansett, det er bare sunn fornuft for meg at jeg har snakket med dem om det. Vi har et mål og det er å oppnå suksess, og det gjør vi som et lag, sier Solskjær.

Pogba-oppgaven

En av Solskjærs aller største oppgaver som manager vil være å få orden på Paul Pogba, som ikke kom inn fra benken mot Liverpool i José Mourinhos siste kamp som United-manager.

Solskjær har fordelen av at han jobbet litt med Pogba da 45-åringen ledet klubbens reservelag.

- Paul er en verdensmester. Han er en fantastisk fyr. Jeg hadde ham som liten gutt også. Han var alltid der. Han er ikke en type som bekymrer seg. Når det gjelder personligheten hans, så har han ikke endret seg. Han er en bedre spiller, og han er selvfølgelig en av dem jeg ønske å få det beste ut av. Det er så mange kvalitetsspillere jeg vil prøve å få det beste ut av, og han er ikke annerledes enn noen andre, sier Solskjær.

Solskjær er altså midlertidig manager, men han har tenkt tanken på at kontrakten kan bli forlenget, dersom han skulle levere varene i vikarrollen.

- Ja selvfølgelig, hvis ikke ville jeg ikke vært rettferdig overfor meg selv. Jeg er ambisiøs, men jeg skjønner at klubben er i en prosesss. Men jeg har det perfekte livet hjemme nå, det må jeg si, og plutselig får jeg denne telefonsamtalen. Hvis vi kommer til mai, og jeg har gjort en god jobb og de har funnet en ny manager, er det fantastisk. Målet mitt nå er bare å gjøre en god jobb de neste fem-seks månedene, sier han på ydmykt vis.

Ole Gunnar Solskjærs første kamp som manager er mot gamleklubben Cardiff i Wales lørdag. Det blir hans første sjanse til å overbevise om at han kan lede klubben lenger enn seks måneder.