Manchester Uniteds sesongoppkjøring

Solskjær har gitt spillerne sommerlekser

Ole Gunnar Solskjær krever at spillerne møter opp til ny sesongoppkjøring i topp fysisk tilstand. Da Erik Thorstvedt spilte i Premier League, veddet spillergruppa om hvem som la på seg flest kilo.

KLARE KRAV: Ole Gunnar Solskjær krever at spillerne i Manchester United møter opp i meget god fysisk form når sesongoppkjøringen starter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KLARE KRAV: Ole Gunnar Solskjær krever at spillerne i Manchester United møter opp i meget god fysisk form når sesongoppkjøringen starter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Etter en uvirkelig god start og lang seiersrekke som Manchester United-manager, ble avslutningen på denne sesongen et tilsvarende stort mareritt for Ole Gunnar Solskjær.

Større kontraster kan det knapt nok bli i fotballverden. Etter den faste ansettelsen har den nærmest unisone hyllesten av Solskjær snudd, og skeptikerne er igjen i flertall i spørsmålet om nordmannen er rett mann for en av fotballens mektigste jobber.

En svært variabel sesong fikk et bekmørkt punktum i sesongavslutningen hjemme mot Solskjærs gamleklubb Cardiff i helga. Det marerittet fortrenges. Nå starter Solskjær og spillerne med blanke ark inn mot 46-åringens første sesong hvor nordmøringen selv står for sesongoppkjøringen og spillerkjøpene.

Solskjærs advarsel

Hvem som skal handles inn og ut, er og vil være hete temaer i ukene som kommer, men vel så viktig er det hva Solskjær gjør med de spillerne som er der. Den norske Manchester United-manageren varsler et fysisk hardkjør for å få en bedre trent spillerstall på Old Trafford.

FARVEL: Moldes stjernespiller overrasker sin tidligere sjef, og håper han blir værende i Manchester i lang tid fremover. Reporter: Fredrik N: Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Vi har gitt spillerne tydelige programmer for hva de skal gjøre gjennom sommeren. Vi forventer at de er klare den 1. juli når vi starter vår felles sesongoppkjøring. Vi kommer ikke til å bruke de ti første dagene til å bygge dem opp. De må være klare fra dag én, advarte Solskjær på søndag.

- Alle har individuelle program. Noen må trene styrke, mens andre må trene kondisjon. Spillerne må ta vare på seg selv og gripe sjansen til å imponere manageren, slik jeg prøvde på da jeg var spiller. Tidligere har jeg sett yngre spillere som hadde sjansen til å dra med førstelaget, men som kom tilbake fra ferie i dårlig form. De vet hvem de er. De spiller ikke fotball lengre på det nivået de burde

Thorstvedt: - Vi veddet om hvem som la på seg mest

Et betimelig spørsmål i så måte er hvor mye spillerne kan forbedre seg rent fysisk i løpet av den korte perioden før en ny sesong starter. Handlingsrommet mellom forrige og neste sesong er langt kortere enn i de fleste andre idretter, som i eksempelvis friidrett, sykling og vintersport - eller norsk fotball.

Sesongen i England er svært lang, og tiden mellom kampene er kort. Erik Thorstvedt har selv spilt mange sesonger for Tottenham i Premier League. Til Dagbladet forteller den tidligere norske landslagskeeperen hvordan perioden mellom to sesonger var på hans tid.

FORANDRING: Erik Thorstvedt forteller om store endringer i spillernes tilnærming til sesongoppkjøringen i Premier League.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORANDRING: Erik Thorstvedt forteller om store endringer i spillernes tilnærming til sesongoppkjøringen i Premier League. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det har endret seg enormt siden da jeg var der. Da veddet vi om hvem som la på seg mest i ferien. Vi hadde fri i to måneder uten at vi fikk med oss et treningsprogram. Nå har alle et individuelt program som de får med seg. Mange spillere har personlige trenere som de bruker utenom klubben i ferier. Jeg tror de fleste er flinke til å ta vare på seg selv i større grad enn på 90-tallet, forteller Erik Thorstvedt til Dagbladet.

- På din tid var det mer individuelt hvor seriøst spillerne tok denne perioden?

- Ja, noen «dreit» i det. Andre tok det seriøst. Men alle trente hardt da vi kom tilbake. Den store variasjonen var hva folk gjorde før laget samles igjen - altså i ferieperioden.

- Mange av spillerne hatet «pre season». Dette har blitt ekstremt mye mer profesjonelt nå. Et G16-lag i disse storklubbene i dag har for eksempel bedre medisinsk støtteapparat i dag enn vi hadde på A-laget før. Det har skjedd veldig mye i løpet av disse åra.

- Tror du Solskjær vil lykkes i å få spillerne i Manchester United til å ta vesentlige steg fysisk i løpet av denne perioden?

GAL: Nigel er både kjent og gal. Dagbladet TV ble med da taxisjåføren sjekket temperaturen på Solskjær-feberen som herjer i Manchester. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Ja, det kan tenkes. Det er i hvert fall fullt mulig å ta fysiske steg, selv om det perioden mellom to sesonger er kortere enn i mange andre idretter, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Forvandlingen

Den tidligere Tottenham-keeperen er fascinert av hvordan fotballen også har fått helt andre ledertyper enn da han spilte i Premier League i form av sukessmanagerne med Pep Guardiola, Jürgen Klopp og Mauricio Pochettino i spissen.

- Det er interessant å se hvordan de kombinerer taktisk briljans med enorm vilje, kraft og følelser. Det har aldri vært så mye grining noen gang. Før kunne ikke en manager grine på TV. Nå gjør de det – og spillerne presterer helt syke ting, sier Thorstvedt til Dagbladet.

- Fra managerne har det aldri vært så mye klemming, som fra Klopp og Pochettino. Det er veldig mye klapping og klemming. Spillerne bryr seg virkelig. Det er ikke nok å bare samle gode spillere, men du må ha trenerne til å få dem til å prestere maksimalt, sier rogalendingen.

Han ser en tydelig tendens i hvordan den moderne lederrollen er i endring, fra den typiske autoritære treneren til den mer inkluderende og lidenskapelige, som for øvrig også Solskjær er et eksempel på, i likhet med sine rivaler i Premier League-toppen.

- Trenerne bruker mer moderne ledelsesprinsipper enn tidligere, der det før var mer distanse mellom trener og spiller. Men det viktigste er å ha en god plan som spillerne lytter til. Å ha en som «connecter» med deg som menneske og bryr seg om deg, er viktig, som da David Silva fikk dra hjem til sin sønn som ble født for tidlig, sier Thorstvedt.

- Da får du mange emosjonelle bonuspoeng og spillerne vil betale tilbake til Guardiola. De beste trenerne er nådeløse når de behøves, men skaper samtidig et forhold til spillerne på et grunnleggende menneskelig plan. Solskjær er også den typen.