Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjær hentet 18 spillere til Cardiff, nå har nesten halvparten forsvunnet

- Var ikke i nærheten.

FLOPP: Magnus Wolff Eikrem fikk flere sjanser innledningsvis av Ole Gunnar Solskjær da han kom til Cardiff for et år siden, men denne sesongen havnet han fullstendig ute i kulda før kontrakten hans ble terminert før jul. Nå har midtbanemannen skrevet under for Åge Hareides Malmö. Foto: Pete Thomas / Cardiff City FC / NTB Scanpix
FLOPP: Magnus Wolff Eikrem fikk flere sjanser innledningsvis av Ole Gunnar Solskjær da han kom til Cardiff for et år siden, men denne sesongen havnet han fullstendig ute i kulda før kontrakten hans ble terminert før jul. Nå har midtbanemannen skrevet under for Åge Hareides Malmö. Foto: Pete Thomas / Cardiff City FC / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær er forlengst historie i Cardiff City, men nordmannens drøyt åtte måneder i klubben preger fortsatt Championship-laget.

Spesielt de mange spillersigneringene Solskjær gjorde, har bydd på mer hodebry enn moro for manager Russell Slade og Cardiff. Kjøpene har rett og slett ikke slått til.

Og nesten halvparten av Solskjærs kjøp har nemlig allerede forlatt den walisiske klubben.

Ulik filosofi Noe av grunnen er at Slade og Solskjær har fundamentalt forskjellige fotballfilosofier, tror TV 2-ekspert Kasper Wikestad.

- Mye handler om at Solskjær bomma på mange forsterkninger, men den andre grunnen til at så mange av Solskjær-kjøpene ikke får det til nå, er at Russell Slade spiller en totalt annen fotball enn Solskjær. Mats Møller Dæhli ville gjort det bra i de fleste klubber på nest høyeste nivå i England, men Slade hadde ikke bruk for den typen spiller. Nå handler det meste om en gammeldags 4-4-2-formasjon med lange baller over midtbanen, sier Wikestad til Dagbladet.

Ole Gunnar Solskjær hentet hele 18 spillere som Cardiff-sjef. Om ikke annet, kan den klubbløse norske treneren notere seg at en tredjedel av dem er mer eller mindre faste på laget i dag:

Kenwyne Jones, Fabio, Federico Macheda, Tom Adeyemi, Bruno Ecuele Mange og Sean Morrison.

Åtte har forsvunnet I andre enden er det imidlertid langt verre med Solskjær-øyne. Hele åtte av de 18 spillerne nordmøringen hentet til Cardiff, har allerede forsvunnet fra «The Bluebirds»:

Mats Møller Dæhli, Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget, Adam Le Fondre, Juan Cala, Guido Burgstaller, Javi Guerra og Wilfried Zaha.

Se faktaboksen for mer info!

- Tok Solskjær litt for lett på spillerkjøpene, Wikestad?

- Ja, jeg synes det. Laget var i en nedadgående spiral, men lå over streken i Premier League da han tok over. Sånn sett synes jeg januar-kjøpene hans i fjor var merkelige. Når det viktigste er å ikke rykke ned, må man hente tre-fire spillere som kan forsterke laget umiddelbart. Isteden hentet han sju mann, og flere av dem - som Eikrem og Berget - var jo ikke i nærheten. På den andre siden virket Jones, Zaha og Fabio som mer fornuftige kjøp, sier han.

- For dårlig oversikt
Allerede etter tre måneder i jobben fikk Solskjær kritikk på balløya for å ha bommet på overgangsmarkedet.

FLOPP: Juan Cala (t.v.) var ikke akkurat en suksess i Wales. Foto: AP / Scott Heppell / NTB Scanpix
FLOPP: Juan Cala (t.v.) var ikke akkurat en suksess i Wales. Foto: AP / Scott Heppell / NTB Scanpix Vis mer

Wikestad er ikke i tvil om at den norske legenden burde hatt bedre oversikt over det britiske spillermarkedet da han takket ja til jobben som manager i Premier League.

- Jeg hadde trodd på forhånd at Solskjær hadde mye mer oversikt, så det overrasket meg veldig at han hentet de han hentet. Sett fra utsiden virket det som om han stolte mer på kompisen sin (Jim Solbakken, journ.anm.) enn andre, sier kommentatoren.

Tidligere i januar ga Cardiffs eksentriske eier Vincent Tan og klubbens direktører Russell Slade beskjed om å kutte lønnsbudsjettet fra 30 millioner pund (ca. 354 millioner kroner) til 18 millioner pund (vel 212 millioner kroner).

Manageren måtte med andre ord kvitte seg med flere spillere.

Den verste - avhengig av hvordan du ser det - skjebnen har Eikrem, Berget, Cala og Burgstaller hatt, ettersom alle fire er blitt enige med klubben om å terminere kontraktene sine. Burgstaller var sist i rekka, og hans kontrakt ble terminert så sent som i går.

- Ikke gjennomtenkt Kritikk rundt Solskjærs spillerkjøp som Cardiff-sjef er imidlertid ikke noe nytt. Etter bare få måneder i jobben fikk nordmannen kritikk for sine investeringer, og spesielt nordmennene Berget og Eikrem fikk mye kritikk.

FLOPP: Jo Inge Berget fikk aldri sjansen av Ole Gunnar Solskjær i Cardiff. Nå er han i Malmö etter et låneopphold i Celtic. Foto: Pete Thomas / Cardiff City FC / NTB Scanpix
FLOPP: Jo Inge Berget fikk aldri sjansen av Ole Gunnar Solskjær i Cardiff. Nå er han i Malmö etter et låneopphold i Celtic. Foto: Pete Thomas / Cardiff City FC / NTB Scanpix Vis mer

I ettertid har den nye manageren, Russell Slade, stilt spørsmål ved hva Solskjærs plan med alle kjøpene var.

- Troppen er ikke gjennomtenkt nok. Når du bygger hvilket som helst fotballag så må du forsøke å skape forståelse mellom spillerne. Det er ikke nok forståelse mellom spillerne og troppen er ikke tilstrekkelig gjennomtenkt. Ikke i det hele tatt, sa Slade til Wales Online etter å ha tatt over Cardiff.

Sliter i serien I skrivende stund ligger Cardiff på 13. plass i The Championship, hele 13 poeng bak den siste playoff-plassen. Kasper Wikestad er ikke spesielt overrasket.

- Det er ikke overraskende i det hele tatt. En stor del av grunnen er at det har vært så store utskiftninger og manglende stabilitet i spillerstallen. Laget mangler en ryggrad, sier Wikestad, og fortsetter:

- En annen grunn er at det er vondt å snu spiralen for et lag som rykker ned. Plutselig skal man styre kamper og vinne igjen. Cardiff er riktignok ikke det første laget som sliter med det. De siste fire sesongene har bare to lag som har rykket ned fra Premier League gått rett opp igjen - og det selv om de har hatt den økonomiske fallskjermen fra Premier League i ryggen, sier Wikestad.

HAR LYKTES: Kenwyne Jones (t.v.) hadde en treg start i Cardiff, men har scoret 12 mål så langt denne sesongen. Foto: AP / Scott Heppell / NTB Scanpix
HAR LYKTES: Kenwyne Jones (t.v.) hadde en treg start i Cardiff, men har scoret 12 mål så langt denne sesongen. Foto: AP / Scott Heppell / NTB Scanpix Vis mer
KRITISK: TV2-kommentator Kasper Wikestad er ikke veldig imponert over kjøpene Ole Gunnar Solskjær gjorde som Cardiff-sjef. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
KRITISK: TV2-kommentator Kasper Wikestad er ikke veldig imponert over kjøpene Ole Gunnar Solskjær gjorde som Cardiff-sjef. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer