Solskjær kan miste sin viktigste brikke: - Siste de trenger

Det kommer mange motstridende meldinger rundt David De Geas kontraktssituasjon. Det eneste som er sikkert, er at klokka ikke er på Ole Gunnar Solskjærs side.

USIKKERHET: Det er ikke godt å si hvor David de Geas framtid ligger. Ole Gunnar Solskjær vil garantert beholde den spanske sisteskansen. Foto: PA Photos.
USIKKERHET: Det er ikke godt å si hvor David de Geas framtid ligger. Ole Gunnar Solskjær vil garantert beholde den spanske sisteskansen. Foto: PA Photos.Vis mer

David de Gea kan nemlig forlate Manchester United gratis neste sommer. Den spanske sisteskansens kontrakt går ut 30. juni 2020, hvilket betyr at han fra januar av - seks måneder før kontraktsslutt - kan snakke med andre klubber.

Det er 141 dager til 30. januar.

Og selv om spanjolen har levert hakket svakere prestasjoner det siste året, er det liten tvil om at Manchester United ønsker å beholde De Gea, og at storklubber ønsker ham.

- De siste de trenger

De Gea forlot Atlético Madrid til fordel for Manchester United i 2011, og etter en vablete start, ble det ligagull i Sir Alex Fergusons siste sesong. Hos de røde djevlene har han etablert seg som en av verdens desidert beste målvakter, noe han også har blitt hedret som, med plass på årets lag i verden én gang, i 2018.

Han var i tillegg fast inventar på sesongens lag i Premier League fra 2012/13-sesongen og hele veien til og med 2017/18-sesongen. Den sesongen vant han også Golden Glove-prisen. Forrige sesong leverte De Gea en dårligere sesong enn vi har blitt vant til, og Manchester City-keeper Ederson tok keeperplassen på sesongens lag.

Etter en god start på inneværende sesong, kom en svak involvering som førte til tap mot Crystal Palace hjemme på Old Trafford.

TROR HAN DRAR: Erik Thorstvedt, Premier League-ekspert. Foto: TV 2.
TROR HAN DRAR: Erik Thorstvedt, Premier League-ekspert. Foto: TV 2. Vis mer

Erik Thorstvedt, Premier League-ekspert i TV 2 og tidligere Tottenham-målvakt, sier til Dagbladet at dette er det siste Ole Gunnar Solskjær og Manchester United trenger nå.

- Å ha problemer på den plassen, det er de siste de trenger. De fleste managere har mer enn nok med at de andre ute på banen spiller bra. Keeperplassen burde være på stell. David de Gea har vært ekstremt bra lenge, og så har han ikke vært like god i det siste. En som tidligere var verdens beste, som har hatt to kraftige formdupper det siste halvannet året.

Tror han drar

De Gea har blitt en skikkelig favoritt hos Manchester United-fansen, og har vunnet Matt Busby Player of the Year-trofeet ved fire anledninger. Han har også vært med på å vinne Europa League, ligacupen, FA cupen og Community Shield (tre ganger).

UNITED-STJERNE: David de Gea. Foto: PA Photos.
UNITED-STJERNE: David de Gea. Foto: PA Photos. Vis mer

Men nå kan det gå mot slutten. Real Madrid har lenge vært interessert i De Gea, men interessen derfra har kjølnet siden Thibaut Courtois' ankomst. Nå skal imidlertid Juventus være interesserte, ifølge flere ulike medier.

Den gamle dame fra Torino har gjort god business på å hente spillere på utløpende kontrakter, som Dani Alves (Barcelona), Andrea Pirlo (AC Milan), Adrien Rabiot (PSG), Aaron Ramsey (Arsenal) og Paul Pogba (Manchester United). For å nevne noen.

- Jeg tenker at når det har gått så langt som dette … Skulle jeg satt penger på dette, setter jeg dem på at han går til Juventus, sier Thorstvedt, og beskriver Juve som «spesialister» på akkurat dette.

Det ville være smått utrolig om David de Gea, en spiller som kunne tatt tittelen som verdens dyreste keeper (en rekord Kepa Arrizabalaga, rundt 750 millioner kroner fra Athletic Bilbao til Chelsea, innehar), forlot Manchester United gratis

De Gea, som fremdeles bare er 28 (fyller 29 i november) og har mange gode år igjen, har ifølge Transfermarkt en markedsverdi på 65 millioner euro, som tilsvarer drøye 645 millioner kroner. Slik markedet fungerer, kunne Manchester United sannsynligvis fått i hvert fall 800 millioner for spanjolen.

Men ifølge Thorstvedt er dette bare starten på en ny trend hvor spillerne tar tilbake makten.

- Og for Ole Gunnar er dette et problem. Også når det kommer til kapteinsbindet, som De Gea selv har uttalt at han ønsker. Skal han gi bindet til en som kanskje ikke er dedikert til klubben, eller gi ham det som et hjelpemiddel for å overbevise han om å bli?

- Dette er noe Ole Gunnar ikke hadde trengt nå, og det er noe han sannsynligvis godt kunne tenke seg å være foruten, mener Thorstvedt.

TING Å TENKE PÅ: Ole Gunnar Solskjær, Manchester Uniteds manager. Foto: PA Photos.
TING Å TENKE PÅ: Ole Gunnar Solskjær, Manchester Uniteds manager. Foto: PA Photos. Vis mer

Kontraktsforhandlingene skal ha pågått i lang tid, og De Geas kontraktssituasjon har fått mye spalteplass. Gjentatte ganger har det blitt skrevet at «De Gea nekter å skrive ny kontrakt», og minst like mange ganger har det blitt meldt om enighet mellom klubb og spiller.

Siste nytt kommer fra The Guardian, som hevder at partene nærmer seg enighet, og at De Gea vil få en lønningspose på størrelse med Paul Pogba sin, på drøye 290 000 pund i uka. Det vil si drøye 3.2 millioner kroner i uka.

Metro, som har omtalt denne nyheten, skriver at De Gea ikke var villig til å vie framtida sin til Manchester United under José Mourinhos ledelse, men at han skal ha endret mening etter å ha sett retningsforandringen klubben tar under Solskjærs ledelse.

Det gjenstår å se om dette stemmer, men en naturlig konsekvens av at situasjonen har tatt lang tid, er at stadig flere keepere nevnes som mulige arvtakere dersom De Gea skulle forlate Old Trafford.

Wilcard i egne rekker

Atletico Madrids Jan Oblak nevnes ofte som den som skal være øverst på Uniteds ønskeliste. Andre målvakter som nevnes, er Alban Lafont (Fiorentina), Gianluigi Donnarumma (AC Milan), samt mer ukjente Dominik Livakovic, som voktet buret for Dinamo Zagreb da de knuste Rosenborgs Champions League-drøm.

Thorstvedt beskriver Oblak som en «dritgod» keeper, men nevner også at han spiller for et lag som står for en helt annen fotball enn Manchester United under Solskjær.

Han trekker også fram et mulig wildcard, i Sheffield Uniteds leiesoldat Dean Henderson, som er Manchester United-eiendom.

- De har et veldig bra potensial i Henderson. Han skal følges nøye med utover i sesongen. Det er mange ting ved keeperspillet hans jeg liker, men det er jo ingen garanti for at han lykkes på Old Trafford av den grunn. Presset i United er enormt.

- Manchester United er tøffe i trynet om de satser på en egen unggutt, men det finnes nok av eksempler på dem som har gjort det og lykkes, sier Thorstvedt, og trekker fram Iker Casillas i Real Madrid.

Og skulle Henderson makte å nærme seg det nivået, vil i hvert fall ingen på Old Trafford klage.