GAMLE KJENTE: Åge Hareide og Ole Gunnar Solskjær kjenner hverandre godt fra tida de tilbrakte sammen i Molde på 90-tallet. Nå kan sistnevnte få gamlesjefen ut av trøbbel etter 0-0-kampen på Aker Stadion sist fredag. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
GAMLE KJENTE: Åge Hareide og Ole Gunnar Solskjær kjenner hverandre godt fra tida de tilbrakte sammen i Molde på 90-tallet. Nå kan sistnevnte få gamlesjefen ut av trøbbel etter 0-0-kampen på Aker Stadion sist fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

Solskjær kan redde Hareide fra karantene

- Jeg bare spøkte, sier Viking-treneren om uttalelsene NFF nå gransker.

(Dagbladet): Viking-trener Åge Hareide har fått frist til mandag med å forklare seg etter totalslakten av dommer Kristoffer Helgerud sist fredag.

Erik André Berglund, som er leder av påtalenemda i NFF, sier de er i ferd med å kartlegge hva som egentlig ble sagt etter 0-0-kampen på Aker Stadion. 

- Vi har bedt forbundet om å innhente en forklaring fra Hareide av hva som er blitt sagt, og finne ut om noen andre har hørt hva som er blitt sagt, sier han til Dagbladet.

- Hvem sikter du til da?

- Journalister og andre som var til stede, som kan si hva som ble sagt og konteksten.

- Vil Solskjær bli kontaktet?

- Ja, det kan være aktuelt, sier Berglund.

- Det var en spøk
I Dagbladet ble nemlig Hareide sitert på å ha sagt følgende til Ole Gunnar Solskjær, som ble intervjuet et par meter bortenfor:

«Ole, han (Kristoffer Helgerud) kan bare sende deg kontonummeret sitt med en gang».

Nå sier Hareide at gjengivelsen av sitatet er en misforståelse, og at det hele var sagt i en spøkefull setting.

- Jeg sto og snakket med Stavanger Aftenblad, da Ole Gunnar sa jeg måtte være forsiktig så jeg ikke fikk bot av forbundet. Da svarte jeg at jeg skulle ta imot den boten, men at jeg skulle sende den til Ole Gunnar så han kunne betale den for meg. Det var en spøk i forhold til situasjonen, og hadde ikke noe med dommeren å gjøre. Jeg har vitner på den, så det er veldig greit. Hvis det er utgangspunktet for at jeg må forklare meg for NFF, så er det Dagbladet som har framstilt det feil, sier Hareide.

Han var rasende over å ikke få straffe da Christian Landu Landu ble felt av Vegard Forren inne i 16-meteren, og gikk til frontalangrep på dommer Helgerud etter kampen.

- Dette er en skandale. Da jeg spurte Helgerud om hvorfor han ikke dømte straffe, ville han ikke engang svare meg. Han er en elendig dommer.

Og:

- Han må settes i trening, han kan ikke få dømme Tippeliga mer i år.

Frykter ikke karantene
Om påtalenemda mener Hareides uttalelser var over streken kan han vente seg én eller flere kamper på tribunen. Vanligvis er det tillatt å si at dommeren er dårlig, så lenge man ikke sår tvil om integriteten hans.

I fjor fikk Rune Almenning Jarstein to kampers karantene for å si at «dommeren hadde på seg hvit drakt», og tidligere har Jan Derek Sørensen fikk én kamp for å si at «Brann hadde 12 mann på laget».

Hareide avviser kategorisk at han har antydet at dommeren var partisk.

- Ikke i det hele tatt. Jeg ga uttrykk for at dommeren er dårlig, og det synes jeg dommerne bør tåle. Så kan man selvfølgelig være uenig i det, sier han til Dagbladet.

- Poenget er uansett at jeg har lov til å gi uttrykk for at dommeren ikke er bra. Og i intervjuet jeg gjorde på TV, sa jeg at han gjorde rett i å annullere scoringen vår. Det viser bare at jeg ikke ensidig mente han holdt med Molde, langt ifra. Det var straffesituasjonen som gjorde meg forbanna, det syntes jeg var elendig dømt, og det ga jeg klart uttrykk for. Jeg snakket også direkte med ham, sier Hareide.

- Du angrer ikke på at du mente han burde få karantene?

- Hvis spillerne gjør en dårlig kamp, blir de satt på benken. Dommeren er en såpass viktig person at han må finne seg i å bli kritisert hvis han gjør opplagte feil. Det må jeg få lov til å si, men nå er jeg ferdig med den saken. Helgerud dømte en god kamp for øvrig, sier Viking-treneren.

Om påtalenemda likevel finner grunn til å gå videre med saken, sender de sin innstilling om straff til Doms-og Sanksjonsutvalget.

Hareide har imidlertid ikke sett snurten av noe brev.

- Hvis de har fortalt deg at de har sendt brev, vet jeg lite om det. Jeg har ikke mottatt noe, sier han.

HAREIDE VAR FORBANNET: Ole Gunnar Solskjær måtte be Hareide passe på uttalelsene sine så han ikke fikk trøbbel med NFF etter kampen. 
Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
HAREIDE VAR FORBANNET: Ole Gunnar Solskjær måtte be Hareide passe på uttalelsene sine så han ikke fikk trøbbel med NFF etter kampen. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer