<strong>TØFF START:</strong> Fred (t.h.) får instruksjoner av Manchester United-trener Mike Phelan. Brasilianeren har slitt i starten av sin karriere i engelsk fotball. Foto: Oli SCARFF / AFP / NTB Scanpix
TØFF START: Fred (t.h.) får instruksjoner av Manchester United-trener Mike Phelan. Brasilianeren har slitt i starten av sin karriere i engelsk fotball. Foto: Oli SCARFF / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Solskjær om United-fiaskoen: - Skal ikke bekymre seg

Ole Gunnar Solskjær sammenlikner storkjøpet Fred med to andre Manchester United-stjerner som sleit i starten av karrieren på Old Trafford.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MANCHESTER (Dagbladet): Frederico Rodrigues de Paula Santos, eller Fred som han kalles, er Manchester Uniteds fjerde dyreste spiller gjennom tidene. Brasilianeren koster klubben mer enn 500 millioner kroner da han ble hentet fra ukrainske Sjakhtar Donetsk juni fjor.

Manchester United hadde jaktet Fred lenge, og skal etter rapportene ha vunnet dragkampen mot byrival Manchester City om underskriften hans. Det var derfor knyttet store forventninger til storsigneringen.

Da overgangen var i boks, meldte Sjakhtar-manager Paulo Fonseca at Fred kunne bli en av de beste i verden. Paul Pogba og Alexis Sánchez var blant dem som skrøt av midtbanespilleren offentlig, mens fansen var i ekstase over kjøpet, særlig etter at 25-åringen imponerte under sesongoppkjøringen.

Det var særlig pasningene til brasilianeren som ble trukket fram, og håpet var at energiske Fred ville gi spillere som Paul Pogba offensiv frihet, samtidig som han også kunne bidra offensivt på bakgrunn av hans store arbeidskapasitet.

Manchester Uniteds dyreste spillere:

Paul Pogba (Fra Juventus):
Rundt 89 millioner pund

Romelu Lukaku (Fra Everton):
Rundt 75 millioner pund

Angel Di Maria (Fra Real Madrid):
Rund 60 millioner pund

Fred (Fra Sjakhtar Donetsk):
Rundt 53 millioner pund

Nemanja Matic (Fra Chelsea):
Rundt 40 millioner pund

Summene vil variere. Det er også klausuler som gjør at spillere ofte ender opp med å koste mer, som tilfellet var med Anthony Martial f.eks.

Ute i kulda

Spol fram sju måneder og statistikken viser at Fred bare har spilt 563 minutter i ligaen. Han har startet totalt fem kamper i Premier League, hvorav tre av dem helt i starten av sesongen.

Fred var José Mourinhos eneste dyre kjøp i sommer. Noe av det siste portugiseren sa om Fred før han måtte forlate klubben, var at laget måtte vise mer defensiv trygghet før brasilianeren ville få en skikkelig sjanse. Dermed var han helt ute i kulden mens de røde sleit på banen.

Ole Gunnar Solskjær (45) sa derimot på sin første pressekonferanse at alle spillerne ville starte med blanke ark under hans ledelse. Det samme gjaldt for Fred, som fikk sjansen fra start mot Huddersfield i ligaen i Solskjærs andre kamp, og deretter mot Reading i FA-cupen - uten å imponere i noen av dem. I den første kampen ble han tatt av etter 53 minutter.

- Jeg syns vi sleit i starten av andre omgang, så jeg ville roe ned hele situasjonen, sa Solskjær etter å ha byttet innpå mer rutinerte Ander Herrera.

Når det gjelder cupkampen mot Reading, gjorde Solskjær hele ni bytter i startelleveren. Derfor tar han på seg noe av ansvaret for at Fred sleit.

- Det er lettere å komme inn i et lag som gjør det bra. Jeg gjorde ikke Andreas (Pereira), Scott (McTominay) eller Fred noen tjenester da jeg satte de innpå mot Reading med ni endringer. Neste gang de får sjansen, vil det kanskje være én eller to endringer, og da får vi se hva de er kapable til, sa Solskjær på pressekonferansen før kampen mot Burnley.

EN FAVORITT: I forkant av Manchester Uniteds kamp mot Leicester var United-supporterne Dagbladet snakket med enig om én ting: At Ole Gunnar Solskjær bør få beholde jobben som manager. Video: Christian Monge Hugsted / Dagbladet Vis mer

- Alltid vanskelig

På samme pressekonferanse fikk United-manageren spørsmål om det er en utfordring å få plass til Fred i elleveren. Da svarte Solskjær:

- Jeg mener spørsmålet er feil, for jeg mener at det ikke er min utfordring å innarbeide spillere. Det handler om at spillerne er klare når de får sjansen og Fred har jobbet bra på trening, han er en fin gutt.

Nordmannen sammenliknet situasjonen til Fred med situasjonen til duoen Andreas Pereira og Scott McTominay, som også vil få flere sjanser til å vise seg fram utover i sesongen.

- Vi vet at det er en veldig, veldig god spiller i Fred, så han vil forhåpentligvis venne seg til det engelske spillet, for det er ikke noen tvil om talentet hans, mener Solskjær.

- Det er alltid vanskelig å komme her. For det første, det er Manchester United, det er forventet at du vil levere fra starten av. For det andre, det er den engelske ligaen, som han ikke er vant til, men han er en brasiliansk landslagsspiller, sa Solskjær videre.

Mest spilletid under Solskjær:

Dette er antall minutter midtbanespillerne har fått under Ole Gunnar Solskjærs ledelse i ligaen (ni kamper totalt):

Nemanja Matic:
806 minutter.

Paul Pogba:
794 minutter.

Ander Herrera:
562 minutter.

Andreas Pereira:
79 minutter.

Fred:
64 minutter.

Scott McTominay:
17 minutter.

Angel Gomes:
9 minutter.

Marouane Fellaini:
3 minutter.

Kilde: Premier League

Dro paralleller

Til slutt sammenliknet Solskjær Fred med to andre store navn som har slitt i Manchester United tidligere - den uruguayanske spissen Diego Forlán og den argentinske midtbanespilleren Juan Sebastian Veron.

- To av de beste spillerne jeg har spilt med som sleit mest, var Diego Forlán og Juan Sebastian Veron, du kjenner til de to fantastiske spillerne, men da de fant seg til rette, leverte de. Så jeg mener han ikke skal bekymre seg for mye. Han vil få sjanser, mener Solskjær.

Samtidig er det ikke noen tvil om at 45-åringen har funnet sin beste midtbane. Ander Herrera, Nemanja Matic og Paul Pogba har startet åtte av elleve kamper under Solskjær sammen.

I ligaen er det bare mot Huddersfield (Fred inn for Herrera) og mot Burnley (Pereira inn for Herrera) at Solskjær har brutt det mønsteret. I 2-2-kampen mot Burnley skal også Herrera hatt kjenning med en liten skade.

- Fred er som alle andre. Du vet at han vil være klar for å bidra, han vil bidra, det trenger du ikke være redd for, sier Solskjær etter 3-0-seieren over Fulham.

Matic og Pogba har så å si spilt alt i ligaen, så det er en siste plass å kjempe om for de øvrige spillerne, en plass som Herrera har imponert i etter at Solskjær tok over skuta.

Dermed virker veien lang for en fast plass for Fred.

  • Manchester United-PSG spilles kl. 21.00 i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer