Paul Pogba roser mennesket Ole Gunnar Solskjær

Solskjær rettet opp Fergusons og Mourinhos tabbe

Paul Pogba var bare 16 år gammel da han møtte Ole Gunnar Solskjær for første gang. En spesiell relasjon oppsto. Så kom Alex Ferguson imellom. Og seinere José Mourinho. Nå er alt snudd på hodet.

SPESIELL RELASJON: Paul Pogba har levert 13 målpoeng på ni kamper med Ole Gunnar Solskjær som sjef. Nå takker han nordmannen. Foto: NTB Scanpix
SPESIELL RELASJON: Paul Pogba har levert 13 målpoeng på ni kamper med Ole Gunnar Solskjær som sjef. Nå takker han nordmannen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Du er som en person med et virus i et lukket rom, og du sprer det viruset til de andre, skal José Mourinho ha uttalt til Paul Pogba etter 2-2 mot Southampton i desember, ifølge The Telegraph.

- Du spiller ikke. Du respekterer ikke spillerne og supporterne. Og du ødelegger mentaliteten til de gode, ærlige folkene rundt deg, freste portugiseren.

«Viruset Paul Pogba» har de siste ukene i stedet blitt legemiddelet Manchester United trenger.

Paul Pogba med Ole Gunnar Solskjær som trener framstår som en av verdens desidert beste fotballspillere. 13 målpoeng på ni seriekamper under nordmøringens ledelse er sensasjonelt bra for en sentral midtbanespiller. Selv for en spiss er det helt eventyrlige tall.

Selv roser franskmannen sin norske sjef.

- Jeg tror Ole bare er seg selv. Det er ikke skuespill, og han gir alle glede og selvtillit, sier Paul Pogba til BBC.

FULHAM: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United går for ny seier i London. «Månedens manager» ble jublet fram av fansen da han ankom Fulhams hjemmebane .Video: Christian Monge Hugsted Vis mer

- Den gode atmosfæren hjelper hele laget, og for meg personlig øker sjansen for å sccore nå som jeg får større frihet til å bli med inn i boksen, sier Manchester United-profilen om sin formidable fremgang.

Forvandlingen

Til sammenlikning var Pogbas fangst sju målpoeng på de 14 seriekampene som Mourinho ledet tidligere denne sesongen.

Franskmannens totale målpoengsnitt på drøye to sesonger med Mourinho som sjef var 0,38 målpoeng per Premier League-kamp - mot 1,44 målpoeng per seriekamp under Solskjær.

Den ekstreme forvandlingen korresponderer godt med uttalelsene som den tidligere Molde-treneren leverte fra seg i sommer, da Solskjær uttalte at - hvis han hadde vært Manchester United-manager - ville han bygd laget rundt Pogba og slippet franskmannen i en fri rolle.

Det første møtet

SOLSKJÆR: Dagbladets sportsjournalist Øyvind Godø mener det er fire grunner til at Ole Gunnar Solskjær har lykkes som manager i Manchester United. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Det har vist seg å være mye mer enn bare ord. Ni år etter deres første møte, blomstrer den franske verdensmesteren endelig på Old Trafford.

Pogba var bare 16 år da han møtte Solskjær for første gang. Tenåringen ble raskt plukket ut av Solskjær på U18-laget i Manchester Senior Cup mot Bolton, hvor han kom inn som innbytter og scoret i 2-2-kampen mot Bolton.

Eventyret var i gang.

17 år gammel fikk han sjansen av Solskjær på nivået over i reservelagets play off-finale mot Aston Villa i mai 2010. Pogba kom inn på stillingen 2-3 til Villa før Mame Biram Diouf utliknet. Ben Foster ble helt i straffesparkkonkurransen.

Pogba spilte riktignok ikke mer enn seks kamper under Solskjær på reservelaget og ble først fast i den elleveren etter at nordmannen dro til Molde. Halvannet år seinere dro Pogba til Juventus, etter at han ikke fikk den tilliten han ønsket på førstelaget av sir Alex Ferguson.

Fergusons versjon

Tapet av Pogba den gang blir omtalt som sir Alex' største tabbe som Manchester United-manager.

Den legendariske manageren har i ettertid gitt Pogbas agent Mino Raiola skylden for at Manchester United mistet et av verdens mest spennende talenter den gang. Det skriver Ferguson i sin egen bok «Leading».

- Det er en eller to fotballagenter jeg virkelig ikke liker, og Mino Raiola, Paul Pogbas agent, er én av dem. Fra første gang jeg møtte ham, skjønte jeg at jeg ikke kunne stole på ham, skriver skotten.

Raiola ble agenten til Zlatan Ibrahimovic da svensken gikk til Ajax og viste sin interessene for Pogba allerede da franskmannen ble 18 år.

- Vi hadde Paul på en treårskontrakt, med opsjon på ytterligere ett år som vi ville benytte oss av. Så dukket plutselig Raiola opp. Vårt første møte ble en fiasko. Vi var som olje og vann. Derfor var det kjørt for oss. Raiola klarte å snike og integrere seg inn i familien til Paul, beskriver sir Alex.

Også Solskjær har klart å komme tett innpå og under huden på Pogba, med oppstart da stjernespilleren var 16 år, men da Ferguson og Raiolas feide startet med Pogba i sentrum, var nordmøringen manager i Molde.

Fransk stjerneduell

Den franske midtbanestjerna forlot Old Trafford og signerte for Juventus. Der utviklet han seg til å bli en verdensstjerne, før han i 2016 ble kjøpt tilbake av Manchester United som verdens dyreste fotballspiller på det tidspunktet.

Resten er historie.

Etter en tung høst under Mourinho, er Pogba tilbake som en av verdens beste fotballspillere og symbolet på Ole Gunnar Solskjærs foreløpige suksess som Manchester United-manager, en av få unggutter fra Solskjærs reserve- og juniorlag som virkelig har tatt steget.

I kveld møter han flere av sine landsmenn i Frankrikes største klubb PSG, deriblant superstjerna og vidunderbarnet Kylian Mbappé (20), som sammen med Atletico Madrids Antoine Griezmann utfordrer Pogba i kampen om å være Frankrikes beste fotballspiller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer