Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjær scorer uansett

Nils Johan Semb koser seg over sitt vanskeligste valg foran EM-kvalifiseringskampen i Georgia. Skal han velge Ole Gunnar Solskjærs målappetitt eller Tore André Flos allround-egenskaper når han tar ut spissen sin? Men kanskje får han plass til begge to...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistikken viser at Solskjær i landslagstrøye har vært like effektiv når han er flankespiller som i kampene hvor han har favorittrollen som en av to spisser. Som enslig spiss er han et godt alternativ til Flo, men neppe hans overmann.

Flo har eid plassen i flere år, og henvist sine rivaler til flankeroller. Men Solskjærs tomålsshow mot Hellas har gitt treneren hodebry.

Spisskompetanse

- Ole Gunnars spisskompetanse er å komme til sjanser og omsette dem. Han er også i bra form og har stor arbeidskapasitet. Det er et stort pluss, sier sjefen.

- Tore André har annerledes kroppsbygning, og det gir andre forutsetninger. Han er også mer en allround-type.

Han vil ikke helt være med på at Flo er flinkere til å gjøre medspillerne gode. - Begge er gode spillere, og gode spillere gjør seg bra sammen med andre.

Landslagsmålene til Solskjær har kommet hyppig uansett hvor han har spilt. Hans effektivitet i landslagsdrakt har klart oversteget Flos. Solskjær har spilt 1375 minutter fordelt på 21 kamper, og scoret 10 mål. Det gir ett mål pr. 137,5 spilte minutter. Flo har spilt 2773 minutter fordelt på 31 kamper, og hans 15 scoringer gir ett mål pr. 184,9 spilte minutter.

Allsidighet

Begge har spilt på fire plasser: Som enslig spiss, som en av to spisser, som høyre flanke og som venstre flanke. Men Flo har scoret alle unntatt ett av sine mål som enslig spiss, det siste som en av to spisser.

Solskjær har scoret fire ganger som en av to spisser, to som enslig spiss (mot Hellas), tre som venstre flanke og en som høyre flanke. Faktisk er effektiviteten hans større i venstre flankerolle (ett mål pr. 127,3 minutter) enn som en av to spisser (ett mål pr. 131,75 minutter).

Flo og Solskjær har spilt sammen på topp i to kamper, første gang faktisk mot onsdagens motstander Georgia i 1996. Da skaffet Solskjær straffe rett før slutt, og Ståle Solbakken ordnet norsk 1-0-seier. Andre gang var 2. omgang mot Forente arabiske emirater året etter. Flo scoret det tredje målet sitt i en norsk 4-1-seier. Onsdag vil Semb bruke bare en av de to på topp, og han sier at den andre sannsynligvis havner på benken.

Nytteverdi

Det er imidlertid to formsterke spillere med offensive kvaliteter som Norge vil ha god nytte av på Boris Pajtsjadze nasjonalstadion i Tbilisi. Og begge har vist at de kan gjøre stor nytte også i andre roller enn som spiss. Kanskje mest Solskjær, faktisk.

Under kveldens trening på kamparenaen ble begge brukt i flankeroller under drilling av forskjellige alternativer på midtbanen.

I morgen gir Semb svaret på hvordan han vil disponere sine to mest målfarlige spillere.

Flos statistikk:

Totalt 2773 minutter, 15 mål.

Enslig spiss: 2135 minutter, 14 mål.

En av to spisser: 124 minutter, 1 mål.

Høyre flanke: 434 minutter.

Venstre flanke: 135 minutter.

Solskjærs statistikk:

Totalt 1375 minutter, 10 mål.

Enslig spiss: 178 minutter, 2 mål.

En av to spisser: 527 minutter, 4 mål.

Høyre flanke: 288 minutter, 1 mål.

Venstre flanke: 382 minutter, 3 mål.

(NTB)

MÅLMASKIN: Ole Gunnar Solskjær har målstatistikken på sin side.