Solskjær skyter seg inn på laget

Bordeaux- Manchester United 1- 2. Ole Gunnar Solskjær trengte bare 25 sekunder på banen og fire berøringer på ballen på å gi United seieren. Men får han ikke mer spilletid etter dette, så trenger han vel også en annen klubb.

Dommer Jan W. Wegereef på sin side, trengte en drøy halvtime på å gjøre forarbeidet til noen nye magiske Solskjær-sekunder.

I 84 minutter handlet det om han som helst ikke skal være noe hovedtema etter fotballkamper: dommeren.

- Fantastisk

Heldigvis ble han det heller ikke - i hvert fall ikke i norske og engelske aviser, men sikkert i franske.

For til tross for bare noen minutter på banen, handlet gårsdagen om Ole Gunnar Solskjær, om hans magiske evne til å score mål - og følgende to spørsmål om guttens status som sistevalg blant spissene i United.

  • Hvorfor benyttes han så pass lite?
  • Og hvor lenge blir han i United under slike omstendigheter?

To ganske slitte spørsmål, og vi vet at begge plager manager Alex Ferguson. Men nå må de stilles på nytt. Og Ferguson bør svare med noe mer fornuftig enn klisjeene om at Solskjær er født til å score og at United har fire gode spisser å velge mellom, og at alle får sine muligheter i en lang og tøff sesong.

Eller, som han sa umiddelbart etter kampslutt i går:

- Jeg sendte innpå Ole da vi måtte vinne. Solskjærs avslutning var i absolutt verdensklasse. Det er ingen andre måter å beskrive det på. Han er en av de beste avslutterne i dette spillet, det er ingen tvil om det.

Sistevalg

For Solskjær scorer i bøtter og spann, uansett om han kom til verden med den egenskapen eller ikke. Og i går var det bare han som var god spiss på United.

Og: Han var sistevalget til Ferguson.

Sheringham og Cole startet, men fikk nesten aldri avsluttet, selv om de skal ha sin del av æren for kombinasjonene som endte med Keane aleine med keeper - og 1- 1.

Og den tredje spissen i går, Dwight Yorke, ble byttet inn fire minutter før Solskjær.

Glapp ut

Nordmannen brukte 20 sekunder på å posisjonere seg, og fem sekunder på å gjøre maksimalt ut av keeper Raymond van der Gouws lange klarering. Gøy for van der Gouw å bli kreditert målgivende, etter kjempeflausen som ga Bordeaux ledelsen:

  • Michel Pavon skjøt et fislete langskudd, van der Gouw hadde antakelig tenkt flere trekk framover i spillet før han rutinemessig skulle fange ballen. Men den glapp ut av hendene hans og spratt over linja.

Solskjærs scoring var av den mer beregnende, kalkulerte sorten - selv om han hadde ørlite flaks som fikk tråklet ballen mellom og via to franske stoppere før han på typisk vis plasserte ballen lavt i lengste hjørnet.

Men rytmen og presisjonen i meddtaket i forkant, var ypperlig - og helt avgjørende for det forspranget han fikk i de avgjørende sekundene.

Knottene

Det vil være urettferdig overfor venner av fransk fotball å ikke bruke noen flere ord på den nederlandske dommeren. Han la tross alt premissene for kampen, og var Uniteds viktigste mann i 84 minutter:

  • Etter 22 minutter viste han ut franskmannen Laslandes. Det skulle han aldri ha gjort. David Beckham sparket foten inn under knottene på Laslandes, som på sin side bare forsøkte å blokkere pasningen framover.

Alltid teatralske Beckham kastet seg i bakken som om den høyre juvelen hans hadde ramlet av, tok seg på leggskinnet av alle steder - og provoserte fram dommerens skandaløse avgjørelse.

Offside

  • Ti minutter seinere godkjente dommeren Roy Keanes utlikning til 1- 1. Det skulle han heller aldri ha gjort. Teddy Sheringham sto i klar offsideposisjon da han spilte fram Keane, men nærmeste linjedommer sto som en statue.

oivind.monn-iversen@dagbladet.no

SUPERRESERVEN: Ole Gunnar Solskjær sørget for tre poeng til United mot franske Bordeaux.