VIL HA NATURGRESS: Ole Gunnar Solskjær er stor fan av naturgress og frykter at det økende antall kunstgressbaner er i ferd med å bli et problem for norsk toppfotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA NATURGRESS: Ole Gunnar Solskjær er stor fan av naturgress og frykter at det økende antall kunstgressbaner er i ferd med å bli et problem for norsk toppfotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Solskjær slår alarm og tar et oppgjør med «nye» Norge og kunstgress: - Norske barn må tilbake til naturgresset

Ole Gunnar Solskjær mener kunstgress gjør norsk fotball mindre konkurransedyktig internasjonalt. Nils Arne Eggen, Arild Stavrum og Kjetil Rekdal er enige. Nå slår de grønn alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For norsk fotball har gresset konstant vært grønnere på den andre siden de siste årene. Mange trodde Norge hadde funnet løsningen med kunstgress som underlag og fotball utendørs hele året. Kunstgressgenerasjonen ble hyllet etter U21-bronsen i Israel i 2013.

De representerte framtiden: Tekniske, lettbeinte spillere som forflyttet seg raskt og som var bedre med enn uten ball. Men foreløpig har ikke bronsegutta fra U21-EM i Israel klart å følge opp prestasjonene på seniornivå.

Den defensive organiseringen, kvalitetene uten ball og effektiviteten i spillet som Norge var kjent for før, synes å være borte. Den norske fotballrevolusjonen har ikke gjort oss noe bedre. FIFA-rankingen og fraværet av mesterskap er bevis nok i seg selv. Ett steg fram og to tilbake virker å være realiteten i norsk fotball.

Det er tid for nytenkning.

Solskjærs kunstgressoppgjør

Ole Gunnar Solskjær regnes som en av tidenes beste norske fotballspillere. Han er en legende i Manchester United og er den eneste nordmannen som har avgjort en Champions League-finale. Med en ekstrem dedikasjon til idretten skapte han en eventyrlig karriere. Det var hardt arbeid og et godt fotballhode - mer enn talentet - som skapte fotballeventyret om Solskjær.

ELSKER LUKTEN AV GRESS: Moldes manager Ole Gunnar Solskjær trives klart best på naturgress, selv om hans eget Molde-lag spiller på kunstgress. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ELSKER LUKTEN AV GRESS: Moldes manager Ole Gunnar Solskjær trives klart best på naturgress, selv om hans eget Molde-lag spiller på kunstgress. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Nå trer Molde-manageren omsider inn i debatten om hva som er problemet i norsk fotball. Til Dagbladet peker den tidligere Premier League-spilleren og -manageren på kunstgress som et problem.

- Da jeg vokste opp, trente vi på gress. De som vokser opp i dag, trener på kunstgress. Jeg tror ikke det er en fordel. Ballen går så fort at man ikke rekker å komme tett opp i motspilleren. Duellspillerne forsvinner i Norge, forteller Solskjær til Dagbladet.

Manchester United-legenden forfektet dette budskapet til Dagbladet allerede før landslagets marerittuke. Gårdagens U21-ydmykelse mot England gir Solskjærs argumenter ytterligere troverdighet.

- Det er mye enklere å slå en god pasning på kunstgress. En slurvepasning kan komme fram. Man blir på en måte mer bortskjemt. Slik er det ikke på gress. Da må man være mer konsentrert, analyserer Solskjær.

- Å vokse opp på kunstgress, kan gi utfordringer når man kommer på gress. Unge norske gutter og jenter bør trene mer på gress, oppfordrer nordmøringen - som savner flere duellspiller og ledertyper i norsk fotball.

Eggens støtte og stikk til Solskjær

Solskjær får delvis støtte av trenerlegenden Nils Arne Eggen.

- Jeg er helt enig i at fotball bør spilles på gress. Kunstgress har kommet for å bli, men på konkurransenivå bør det være naturgress. Vi kan gjøre et unntak med Tromsø i nord, men at det er kunstgress i Molde, blir jo helt feil. Du kan jo spørre Ole Gunnar hvorfor de har det, sier Eggen til Dagbladet.

ENIG MED SOLSKJÆR: Nils Arne Eggen vil også ha naturgressbaner på toppnivå i Norge og lurer på hvorfor Ole Gunnar Solskjærs Molde ikke har det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENIG MED SOLSKJÆR: Nils Arne Eggen vil også ha naturgressbaner på toppnivå i Norge og lurer på hvorfor Ole Gunnar Solskjærs Molde ikke har det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Molde anla kunstgress på Aker Stadion til 2014-sesongen. Solskjær svarer følgende på Eggens stikk:

- Det handler om økonomi. Det er også bra for hele klubben, siden flere kan trene der. Det er fordeler og ulemper med kunstgress. Vi kan ikke gjøre som Ole Brumm og si «ja, takk, begge deler», sier Solskjær.

Elsker lukten av gress

Manchester United-legenden påpeker:

- Jeg forstår at vi trenger kunstgressbaner i et land som Norge. Om sommeren er gressmattene fine, men ellers i året er kunstgressmatter gode å ha. Det er nødvendig, men ikke på toppnivå. Jeg må være ærlig og si at å komme til Lerkendal, Stavanger, Åråsen og Ullevaal, er noe ekstra. Det gjør noe med deg, med lukt av gress i garderoben. Den følelsen liker jeg. Det er sånn det skal være, mener Molde-manageren.

- Etter å ha spilt så mange år i England på så gode gressmatter, er det ingen tvil om at jeg foretrekker naturgress, tydeliggjør Solskjær.

Eggen håper også naturgressbanene ivaretas.

KUNSTGRESSMOTSTANDER: Arild Stavrum synes det er paradoks at man i Norge trener på et annet underlag enn man skal konkurrere på i utlandet. Foto: NTB Scanpix
KUNSTGRESSMOTSTANDER: Arild Stavrum synes det er paradoks at man i Norge trener på et annet underlag enn man skal konkurrere på i utlandet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- For å si det sånn: Det kommer aldri til å bli kuntsgress på Lerkendal!

- Økt antall kunstgressbaner handler om idrettspolitiske årsaker og økonomi, men at det bare blir kunstgress overalt, er feil vei å gå. Det er selvfølgelig en spesiell situasjon i Norge, men det er ikke så bra vær i Skottland heller, sier Eggen.

Stavrum støtter Solskjær

Arild Stavrum, som selv har utgitt en bok om tematikken, støtter Solskjær.

- Jeg er 100 prosent enig med Ole Gunnar. Jeg er ekstremt kritisk til kunstgress. Fotball er den eneste idretten hvor vi tror at vi blir gode av å trene på et annet underlag enn der hvor kampene spilles, sier Stavrum til Dagbladet.

Hele ni av 16 klubber i Tippeligaen spiller hjemmekampene sine på kunstgress. På lavere nivå er kunstgressdominansen enda større.

- I alle andre ligaer, hvor spillerne i Norge etter hvert søker seg mot, har de naturgress. Med klimaet i Norge er det selvfølgelig nødvendig med noen kunstgressbaner, men vi kan ikke radere vekk alt av gressmatter. Det er tid for en ny diskusjon, mener Stavrum.

Rekdals forslag for å bevare naturgress i Norge

Også Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er imot kunstgress i Tippeligaen.

IMOT: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal synes Tippeligaen bør være forbeholdt naturgressbaner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
IMOT: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal synes Tippeligaen bør være forbeholdt naturgressbaner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Kunstgress handler om flerbruk og bredde, ikke toppfotball i mitt hode. Fotball på elitenivå bør spilles på naturgress. Det er det vi møter på den internasjonale arenaen, og da må vi trene på det, sier Rekdal til Dagbladet.

- Det burde være sånn at lagene som har naturgress, burde få tilskudd. Ellers blir det for dyrt for mange å holde gressmatta ved like.

Svensk motstand mot kunstgress

Ingen norske eller svenske lag tok seg videre til høstens Champions League eller Europa League.

Også i Sverige spiller ni av 16 lag lag i den øverste divisjonen på kunstig underlag. Malmö gir kunstgresset mye av skylden og ønsker å forby kunstgress i Allsvenskan.

- Vår utvikling går i feil retning, og vi taper terreng til resten av Europa. Det er på tide vi gjør noe for å stoppe utviklingen. Vi synes det er feil å spille på plast eller kunstgress, sier Malmös styreformann Håkan Jeppsson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer