Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

U21-guttas fysiske forvandling

Solskjær slo alarm. Plutselig er «smågutta» forsvunnet

Kunstgressgenerasjonen har blitt kritisert for manglende fysikk. De nye norske U21-gutta er imidlertid både høye og duellesterke. I tillegg er de en gjeng med ledere, ifølge dem selv. Fotball-Norge har fått svar på sine rop.

HØYE OG STERKE: Det norske U21-landslaget filleristet Kosovo og vant 5-0 på mandag. I tillegg til gode tekniske kombinasjoner, var de også overlegne i duellspillet og på dødballer. Her ser vi at eksempelvis Morten Thorsby (nr. 6) og Martin Samuelsen (nr. 11), som begge er rundt 190 cm høye, ikke skiller seg ut hva angår høyde på dette lagbildet. Gjennomsnittshøyden er økt med mange centimeter. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
HØYE OG STERKE: Det norske U21-landslaget filleristet Kosovo og vant 5-0 på mandag. I tillegg til gode tekniske kombinasjoner, var de også overlegne i duellspillet og på dødballer. Her ser vi at eksempelvis Morten Thorsby (nr. 6) og Martin Samuelsen (nr. 11), som begge er rundt 190 cm høye, ikke skiller seg ut hva angår høyde på dette lagbildet. Gjennomsnittshøyden er økt med mange centimeter. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Den nye norske generasjonen - ofte kalt kunstgressgenerasjonen - har gitt en overvekt av små, lettbeinte, smidige og teknisk begavede spillere.

De fysisk sterke spillerne som Norge tidligere har vært kjent for, har derimot uteblitt de siste årene. Det er noe blant annet Ole Gunnar Solskjær synes er kritisk for norsk fotball, noe han har gitt uttrykk for overfor Dagbladet i forbindelse med kunstgressdebatten som han selv initierte.

Den forrige U21-landslagsgenerasjonen gjorde mange meget gode forestillinger i fjor, men mangelen på fysikk og kynisme gjorde at enkelte resultater bikket feil vei og at sluttspillplassen til slutt glapp i playoffen, til tross for tekniske ferdigheter i europatoppen i sitt kull.

Nå er en ny generasjon klar for å skyte Norge til U21-EM i Italia i 2019. Kvalifiseringen ble innledet med en overbevisende 5-0-seier over Kosovo på mandag. Selv om seieren kan bli strøket grunnet den mye omtalte administrative tabben, var kampen en solid opptur og kan ha innledet et nytt kapittel i norsk fotballhistorie.

- Mer fysikk enn før

Den nye U21-generasjonen er nemlig en ung gjeng med etterlengtet fysikk og duellkraft. Gruppa har også - ifølge spillerne selv - de ledertypene som det norske A-landslaget i mange år har manglet.

DØDBALL: Før var dødballer Norges store styrke. Det har det ikke vært de siste årene, men på mandag dominerte Norge U21 fullstendig i luftrommet. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
DØDBALL: Før var dødballer Norges store styrke. Det har det ikke vært de siste årene, men på mandag dominerte Norge U21 fullstendig i luftrommet. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ledertyper var det som kjennetegnet det norske landslaget under storhetsperioden på 90-tallet, hvor profiler som Kjetil Rekdal, Henning Berg, Ståle Solbakken og Ole Gunnar Solskjær har markert seg som noen av Norges mest meritterte trenere i ettertid.

-Jeg tror vi har mer fysikk enn den forrige U21-generasjonen. Jeg er 189 centimeter selv, og det er mange rundt min høyde her, som Martin Samuelsen, Kristoffer Ajer, Andreas Hanche-Olsen og Ulrik Yttergård Jenssen, sier Heerenveen-talentet Morten Thorsby til Dagbladet.

- Vi er mange høye spillere, og vi ser jo at det gir resultater gjennom dødballscoringer. Jeg tror det kan bli veldig viktig å ha denne fysikken internasjonalt. Det betyr likevel ikke at denne generasjonen skal slå mye langt. Vi skal fortsatt kombinere langs bakken, men nå har vi flere strenger å spille på, påpeker midtbanetalentet.

Bedre balanse

At over halvparten av Norges mål kom etter dødballer og at fire forsvarsspillere noterte seg på scoringslista mot Kosovo - selv om Birk Risa riktignok ble flyttet opp fra venstreback til spissplass da hans scoring kom - vitner om en liten kursendring og illustrerer de nye fysiske styrkene på det norske U21-landslaget.

- Jeg føler vi har en god blanding og balanse i laget. Vi trenger det for å kunne ha ulike kamptilnærminger. Dette laget kan både angripe og forsvare seg. Vi har de lettbeinte teknikkerne, og vi har samtidig de fysiske spillerne som kan ta duellene og score på dødballer, sier Kristoffer Ajer til Dagbladet.

BALANSE: Martin Ødegaard er med sine kvaliteter det mange forbinder med en typisk kunstgresspiller, men på det nye norske U21-landslaget ser vi også andre typer, som Kristoffer Ajer i bakgrunnen. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
BALANSE: Martin Ødegaard er med sine kvaliteter det mange forbinder med en typisk kunstgresspiller, men på det nye norske U21-landslaget ser vi også andre typer, som Kristoffer Ajer i bakgrunnen. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Der utviklingen i moderne fotball går mot færre fyrtårn og flere hurtigere og lavere spillere - ikke minst i Norge i kjølvannet av kunstgressrevolusjonen - var gjennomsnittshøyden mot Kosovo langt høyere igjen på det norske U21-landslaget.

- Mange ledertyper

Som lagbildet øverst i saken viser, ser eksempelvis ikke karer som Morten Thorsby og Martin Samuelsen spesielt høye ut sammenlignet med de øvrige, men faktum er at begge er målt til rundt 190 centimeter over bakken.

Høyest på laget er Kristoffer Ajer med sine 196 centimeter. FC København-spissen Julian Kristoffersen - som satt på benken mot Kosovo - er for øvrig like lang som Ajer.

- Vi har fysikk i massevis og mange som er dyktige i duellspillet. Vi har også mange ledertyper i laget. De to faktorene kombinert i gruppa, vil gi fyrverkeri, varsler Martin Samuelsen overfor Dagbladet.

Han får støtte av teknikeren Martin Ødegaard, som av flere har blitt kritisert for å ikke være voksen nok fysisk ennå.

- Jeg har mer kraft i spillet enn før og har blitt både sterkere og raskere. Hvis vi ser på resten av U21-landslaget - som mot Kosovo - er det veldig mange sterke og godt trente gutter som tar ansvar. Det lover bra, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Jeg tror denne generasjonen er veldig god. Jeg tror vi har enda flere forskjellige spillertyper enn vi hadde i den forrige gjengen. Mot Kosovo så det bra ut, og jeg tror vi kan bli enda bedre, forteller den Real Madrid-utlånte 18-åringen.

- Kan slå Tyskland

Martin Samuelsen vet at det blir tøffere om Kosovo-seieren strykes etter at Ajer ikke var spilleberettiget, men tror likevel at de norske U21-gutta er så sterke at de også kan sette Tyskland på plass.

- Toppnivået vårt er så høyt at det er sannsynlig at vi kan slå Tyskland og komme oss til U21-EM. Det er mulig de verdens beste lag, men vi er gode vi også, sier kantspilleren, som var spiss mot Kosovo og vant samtlige hodedueller.

- Vi har mange gode spillere i bakhånd også, bare se på Rafik Zekhnini som kommer inn og gjør det bra, sier Samuelsen - og vet at også fysisk sterke Sander Berge holder U21-landslagsalder med god margin.

Mohamed Elyounoussi og Mats Møller Dæhli var viktige brikker i det forrige U21-landslaget, som bare var en playoff unna å ta seg til U21-EM denne sommeren. Nå har de tatt steget opp på A-landslaget og gjorde solide prestasjoner på hver sin kamp mot Sverige på tirsdag.

Moi og Dæhli: - Bra noen har det

De er symboler på spillertypene i den nye kunstgressgenerasjonen i norsk fotball med strålende ferdigheter med ball. Men for at kollektivet i det norske A-landslaget skal bli velfungerende og komplett i framtiden, må det også suppleres med andre spillertyper med mer duellstyrke, fysikk og lederegenskaper.

- Det har vært mye snakk om mangelen på fysikk blant de norske ungguttene som kommer opp for tiden, så det er bra at noen har det. Det lover bra med disse unggutta på vei opp, sier Moi Elyounoussi til Dagbladet.

- Det er mange spennende spillere her, og jeg tror flere av dem kan ta steget opp på A-landslaget i løpet av ganske kort tid, supplerer Møller Dæhli.

Svensk suksessoppskrift

Sveriges store fremgang det siste året baserer seg mye på de gode U21-årgangene de har hatt. Der ser vi kombinasjonen av teknikk og fysikk i et velfungerende kollektiv som på A-landslagsnivå topper sin VM-kvalifiseringsgruppe foran Frankrike og Nederland for øyeblikket.

- Det er veldig viktig med fysikk i internasjonal fotball. Man trenger hurtighet og muskler i duellene. Det lover bra for Norge hvis disse U21-gutta utvikler seg videre, sier tidligere Stabæk- og landslagsspiss Daniel Nannskog til Dagbladet.

- I Sverige har vi fått opp mange av disse gode spillerne som har gjort det så bra i U21-mesterskapene. Det har tatt steg videre og forsterket A-landslaget. Sverige er virkelig på rett spor for tiden. Det er en harmoni, glede og guts i laget hvor alle kjemper for hverandre.

Nannskog var selv en leder på banen og er klar på viktigheten av nettopp det.

- Det gjelder å stille høye krav til hverandre, at man ikke jukser på trening, men gjør de rette sakene og er godt forberedt til hver trening og hver kamp. I tillegg er det viktig å ha mye humor, lette og glede i garderoben. Det gir en god energi. Det forsøkte jeg å få til. Da presterer man gjerne bedre, forklarer han.

Hele Norges coronakart