Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Gunnar Solskjær om norsk fotballs utfordringer:

Solskjær synes kollegenes resultatsvikt er trist. Frykter ond sirkel i norsk fotball: - Et varsko

Ole Gunnar Solskjær mener spillere som klager over for høye treningsmengder, bør ta en tur til Tyskland. Selv ønsker han ikke å dele ut råd til konkurrentene.

FOKUSERT: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær er lidenskapelig opptatt av fotball, men er klar på at det ikke er hans jobb å endre trenden i norsk fotball. Solskjærs rolle er å gjøre Molde til et så bra lag som mulig - noe som kan hjelpe norsk fotball på sikt. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FOKUSERT: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær er lidenskapelig opptatt av fotball, men er klar på at det ikke er hans jobb å endre trenden i norsk fotball. Solskjærs rolle er å gjøre Molde til et så bra lag som mulig - noe som kan hjelpe norsk fotball på sikt. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): En rekke norske fotballprofiler, som Nils Arne Eggen og Kjetil Rekdal, har slaktet norsk toppfotball og mener nivået i Tippeligaen er rekordlavt. Molde-trener Ole Gunnar Solskjær, som selv startet kunstgressdebatten i et intervju med Dagbladet, er imidlertid ikke like kategorisk i den nådeløse slakten av norsk fotball.

- Det er lett å kritisere etter svake landskamper og ingen norske lag i gruppespillene i Europa. Selv er jeg usikker på om nivået er så lavt som mange skal ha det til. Vi i Molde har i hvert fall ikke fått det lett i år, sier Solskjær til Dagbladet.

Samtidig forstår han hvorfor flere profiler har slått alarm rundt norsk fotballs utvikling. Norge raser nedover på både FIFA- og UEFA-rankingen. Kontrastene til i fjor er enorme da Norge var i Europa-toppen hva angår koeffesientpoeng, mye takket være Moldes eventyr i Europa League.

- Det var vi som kapret flesteparten av koeffisientpoengene i fjor. Norsk fotball trenger Molde i Europa, og Molde trenger spill i Europa. Det er ekstremt viktig for oss. I dag har jeg en stor og bred tropp, men ikke alle får spille så mye som de trenger, fordi vi ikke spiller europacup og har færre kamper, sier Solskjær.

VIL BIDRA: Ole Gunnar Solskjærs bidrag til det norske landslaget er å utvikle så gode fotballspillere som mulig i Molde. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VIL BIDRA: Ole Gunnar Solskjærs bidrag til det norske landslaget er å utvikle så gode fotballspillere som mulig i Molde. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det er trist

Forrige sesong kapret Norge et drøss av koeffisientpoeng, og norsk klubbfotball var faktisk rangert som nr. 11 på UEFA-rankingen i 2015/16-sesongen. Dermed oppnådde de norske klubblagene bedre resultater enn store ligaer som Nederland, Tyrkia og Hellas.

I år sviktet alle de norske lagene i Europa. UEFA-rankingen forteller at Norge har vært Europas 35. beste lag hittil i år. Selv Gibraltar har vært bedre.

- Statistikken du nevner, er et varsko. Det er trist at norsk fotball ikke har noen lag i Europa som spiller kamper på tirsdager, onsdager og torsdager, sier Solskjær og frykter at det kan skape en ond sirkel.

- Det skaper en lei trend. Det gjør at Tippeliga-spillerne ikke blir gode nok for landslaget, siden de ikke får internasjonalt matching. Da må vi bruke enda flere av de som spiller ute i Europa, som sjelden spiller 90 minutter. Det er ikke ideelt.

Solskjærs krav

Den tidligere Manchester United-spissen mener mange norske spillere bør trene mer med høyere kvalitet.

- Det er ikke sikkert man trener bra, selv om man trener mye. De som klager over treningsmengden i Norge – med en fysisk økt før en halvannen time på gresset – bør ta turen til Tyskland og bli med på tretimersøktene der. Det er mange som trener bedre enn oss. Vi må stille høyere krav og trene med mer kvalitet.

- Bør Fotball-Norge gjøre endringer?

- Jeg stiller kun krav til det som skjer i Molde. Og kanskje Clausenengen og Kristiansund, da. Men jeg trenger ikke å gjøre det til andre klubber i Norge.

- Fordi du ikke vil gi konkurrentene råd?

- Riktig. Min jobb er å gjøre Molde til et best mulig lag, ikke å hjelpe de andre lagene, svarer Molde-treneren.

Samtidig ønsker Solskjær å bidra til at det norske landslaget blir bedre. Det skal han gjøre på følgende måte:

FÅR SKRYT: Ole Gunnar Solskjær hylles av spillerne i Molde, selv om han fikk mye kritikk eksternt etter en tøff periode i sommer. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FÅR SKRYT: Ole Gunnar Solskjær hylles av spillerne i Molde, selv om han fikk mye kritikk eksternt etter en tøff periode i sommer. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vår beste måte å bidra på, er å kvalifisere Molde for spill i Europa og utvikle gode spillere til Per-Mathias som får internasjonal matching. Vi har Vegard Forren, Per Egi Flo, Ruben Gabrielsen og flere midtbanespillere som kan ta steget opp på A-landslaget, sier Solskjær og spør Flo sist gang han var med i landslagstroppen.

Flo svarer i 2014, før Molde-treneren spør ertende hva stryingen har gjort de siste to årene.

Islands hyllest av Solskjær

Moldes islandske spiss Björn Bergmann Sigurdarson håper Solskjær kan få Molde ut i Europa igjen. Han tror dessuten både at Solskjær og hans gamletrener Ståle Solbakken kunne gjort det bra som norsk landslagssjef.

- Ja, de er dyktige begge to, men jeg håper Ole Gunnar blir i Molde, sier den tidligere Lillestrøm-, København- og Wolverhampton-spissen til Dagbladet.

- En viktig årsak til at jeg kom til Molde, var Ole Gunnar. Vi har hatt et ønske om å jobbe sammen igjen, og jeg er glad for at jeg får lov til det. Han er en veldig dyktig trener. Det samme er Ståle Solbakken. De er vanskelige å sammenligne de to.

Bergmann Sigurdarson er usikker på hva Norge kan lære av Island.

- Jeg vet ikke hva Island gjør bedre enn Norge. Det er så lenge siden jeg har vært der, forteller Molde-spissen.

Midtstopper Ruben Gabrielsen tror at Molde kan redde noe av Norges ære om de kvalifiserer seg for Europa.

- Jeg regner med Fotball-Norge savner Molde i Europa, når vi tenker på hva vi fikk til i fjor. Vi slo storlag etter storlag og vet vi har nivået inne. Det vil være bra for både oss og norsk fotball om vi kommer dit igjen. Det er det som er målet, tydeliggjør Gabrielsen til Dagbladet.

- Jeg håpte RBK skulle komme til gruppespillet i Europa League i år. Norsk fotball må stå samlet, mener Molde-profilen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!