I TRØBBEL: Ole Gunnar Solskjær er inne i sin verste periode som Molde-trener. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I TRØBBEL: Ole Gunnar Solskjær er inne i sin verste periode som Molde-trener. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Solskjær-tallene fikk Skullerud sparket. Dette sier han nå: - En gåte

Hvis ledelsen i Molde var konsekvente, hadde Ole Gunnar Solskjær beseglet samme skjebne som Tor Ole Skullerud gjorde i fjor.

(Dagbladet): Ett enslig poeng på de siste seks kampene, som kom hjemme mot tabelljumbo Start, er Moldes dystre fasit. Det er ikke til å tro for gullkandidaten, hvor hjemvendte Ole Gunnar Solskjær ble tatt imot som en helt i høst.

Tor Ole Skullerud ledet Molde til både serie- og cupgull i 2014. Skullerud satte til og med poengrekord og definerte begrepet suksess i sin debutsesong som Molde-trener.

Likevel fikk han sparken et halvt år senere.

- Jeg står for det jeg sa da: at det er en gåte og at jeg opplevde det som en håpløs beslutning. Året før vant vi alt. Den sesongen jeg fikk sparken, spilte vi meget god fotball, men var veldig uheldige. Om man ser bak resultatene, var det mye positivt. Man må se det helhetlige bildet, sier Skullerud til Dagbladet.

Da Skullerud fikk beskjeden som Solskjær foreløpig ikke har fått, var begrunnelsen følgende:

- Bakgrunnen for sparkingen av Skullerud er manglende sportslige resultater ut ifra våre målsettinger, sa direktør i Molde Fotballklubb Øystein Neerland.

FIKK SPARKEN: Tor Ole Skullerud fikk ikke fortsette i Molde-jobben selv om han gjorde det bedre enn det Ole Gunnar Solskjær gjør. Foto: EPA/DANIEL KASAP
FIKK SPARKEN: Tor Ole Skullerud fikk ikke fortsette i Molde-jobben selv om han gjorde det bedre enn det Ole Gunnar Solskjær gjør. Foto: EPA/DANIEL KASAP Vis mer

Tallene som vekker oppsikt

Det skjedde 6. august i fjor. Molde lå på 7. plass i Tippeligaen med 25 poeng på 17 kamper. Temmelig nøyaktig ett år senere har Ole Gunnar Solskjær ledet Molde til 25 poeng på 18 kamper og 9. plass på tabellen.

Det er altså hakket dårligere enn det som fikk Skullerud sparket for et år siden. Molde-leder Øystein Neerland har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men Skullerud sier følgende:

- Jeg er ikke rett mann til å mene noe om dagens Molde-lag eller komme med kritikk. Ole Gunnar er en meget kompetent fotballtrener, men jeg registrerer at de har det tøft og at jeg fikk sparken med bedre resultater. Det er litt spesielt, men mer vil jeg ikke si, forteller Skullerud i et ønske om å være lojal mot sin tidligere arbeidsgiver.

Skulleruds 2014-sesong med Molde var historisk god. I vårsesongen 2015 spilte romsdalingene også god fotball, men hadde marginer imot og fikk dårlig betalt.

For Solskjær er det imidlertid ikke like mye positivt å finne om man ser bak resultatet. Det er ikke uflaks som har ødelagt for Molde den siste tiden.

Manglende ambisjoner?

Skullerud mener han burde ha fått sjansen videre i lys av eventyrsesongen året før. Solskjær lever også på tidligere resultater i klubben. Det har kanskje blitt en sovepute.

I 43-åringes første periode som Molde-trener jobbet Solskjær knallhardt for å gjøre det så bra at han fikk sjansen i en større klubb i utlandet. Den fikk han. Først takket han nei til Aston Villa. Så prøvde nordmøringen seg i Cardiff og Premier League.

Der fikk han til slutt sparken etter et komplett kaos i den walisiske klubben. Da Solskjær returnerte til Molde i høst, avslørte han følgende overfor Dagbladet:

MOTGANG: Ole Gunnar Solskjær må snu en vond trend i Molde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTGANG: Ole Gunnar Solskjær må snu en vond trend i Molde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har forandret meg siden sist jeg var Molde-trener. Sist gang var jeg en ung og ambisiøs Molde-trener som hadde en drøm å komme meg videre til Premier League. Nå har jeg kanskje endret litt livssyn, sa Solskjær.

- Nå går jeg ikke og drømmer om Premier League lenger. Nå vil jeg gjøre det best mulig i Molde, samtidig som jeg fortsetter det flotte livet jeg har sammen med min familie i Kristiansund, fortalte Manchester United-legenden.

Deilas ambisjonskrav

Ronny Deila, som i likhet med Solskjær har prøvd managerlykken i utlandet i Celtic, tar over Vålerenga fra og med 1. januar. Han er klar på at han vil ta steget ut igjen. Slike ambisjoner må trenerne ha, mener han.

- Vi må ha ambisjoner, både trenere og spillere. Jeg er fortsatt veldig ung som trener og vil trene en stor klubb i utlandet igjen en dag. Ingen klubber vil ha en trener uten ambisjoner. Sånn er det med spillerne også, sa Deila til Dagbladet i juli.

Etter ubetinget suksess i begynnelsen av Molde-karrieren, da Solskjær brøt barrierer og omskapte de evige toerne til å bli vinnere som omsider satte Rosenborg på plass, er situasjonen nå en helt annen.

SUKSESS: Mark Dempsey lagde gull av gråstein før han forlot trenerjobben i Haugesund. Ole Gunnar Solskjær savner sin tidligere assistent. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SUKSESS: Mark Dempsey lagde gull av gråstein før han forlot trenerjobben i Haugesund. Ole Gunnar Solskjær savner sin tidligere assistent. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Savner Mark Dempsey

Da Brann ble slått 2-0 den 21. mai, gikk Molde inn til toppkamp mot Rosenborg på Lerkendal med et håp om seier og gullstrid. Der ble det tap. Siden har det ikke blitt en eneste seier.

1-3 mot Rosenborg ble fulgt av 1-5 mot Sarpsborg 08 i en treningskamp. Dernest tapte Molde 0-1 mot Viking, 3-4 mot Sogndal, 2-2 mot Start, 0-1 mot Sarpborg 08 og spilte 1-1 i en treningskamp mot Kristiansund.

Mandag tapte moldenserne 0-3 på Ullevaal og ligger på 9. plass i Tippeligaen, hele 15 poeng bak ledende Rosenborg.

Solskjær savner nok sin tidligere assistenttrener Mark Dempsey, som med nedrykkstippede Haugesund har oppnådd bedre resultater enn hva Solskjær har klart med Molde. Nå er imidlertid Dempsey ferdig i Haugesund og ledig på markedet igjen.

- Mark er en veldig dyktig fotballtrener, men Ole Gunnar har mange andre dyktige folk rundt seg som Erling Moe og Trond Strande. Det skal være nok kompetanse der, mener Skullerud.

Molde møter Bodø/Glimt hjemme lørdag kl. 15.30.