Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjær til King: - Din største utfordring er hodet ditt

- Jeg kan bli deppet og sur, innrømmer 20-åringen.

I FOKUS: Joshua King har fått mye oppmerksomhet den siste landslagsuka. Selv ser han det å holde fokus som en av sine største utfordringer som spiller.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I FOKUS: Joshua King har fått mye oppmerksomhet den siste landslagsuka. Selv ser han det å holde fokus som en av sine største utfordringer som spiller. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Fotballstudio kl. 20.45: Island - Norge

REYKJAVIK (Dagbladet): Livet smiler til Joshua King om dagen.

To dager etter at han ble kalt inn i den norske A-landslagstroppen for første gang, kom beskjeden om at han er inkludert i Manchester Uniteds tropp (den såkalte b-lista) til Champions League.

Før kveldens viktige VM-kvalifiseringskamp varsler 20-åringen at han er i sitt livs form. Lite tyder på at han får spille fra start, men et innhopp er slett ingen umulighet.

King føler i hvert fall han har fått vist fram noe av sitt store potensial på treningene denne uka.

- Det har vært veldig spennende, veldig kult og lærerikt. Jeg nyter hvert sekund av det, sier United-spissen.

For en som regelmessig trener med verdensstjerner som Wayne Rooney og Nemanja Vidic har naturlig nok ikke treningsøktene med landslaget virket avskrekkende.

MENTOR: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær har gitt King klare råd. Foto: Sigve Kvamme / Dagbladet
MENTOR: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær har gitt King klare råd. Foto: Sigve Kvamme / Dagbladet Vis mer

- Treningene takler jeg lett, for å være ærlig. Jeg er vant til å trene med United, og på A-laget der går det fortere enn her. Jeg synes jeg har greid meg veldig bra. Om jeg er nær en startellever? Det er å dra det litt langt, jeg er overrasket over å få være med her så tidlig. Vi har mange kamper i kvaliken, og om jeg får sjansen min i morgen eller på tirsdag (mot Slovenia), skal jeg prøve å gjøre et godt innhopp. Jeg vil vise at jeg ikke vil gi fra meg plassen jeg har fått, sier King.

Flere United-trenere har sagt det samme
Drillo har lenge etterlyst mer hurtighet og kreativitet i landslaget, og i Joshua King får han noen av kvalitetene han savner.

Først og fremst er Oslo-gutten ekstremt hurtig - men han er også sterk som en okse og har god teknikk. Så hva er det da som hindrer ham i å ta det siste, lille steget?

Jim Ryan, som inntil nylig var direktør for akademiet til United, har beskrevet Kings fysikk som enestående. Utfordringen har handlet om å få King til å forstå at ferdigheter og talent ikke er nok i seg selv.

20-åringen har fått lignende tilbakemeldinger fra flere United-trenere.

- Ole Gunnar (Solskjær) har sagt det, og Warren Joyce (reservelagstrener) har sagt det - at min største utfordring er hodet mitt, sier King.

20-åringen sier at det ikke går på taktiske valg på banen, men «mer utenfor banen».

- Er det holdningene de sikter til?

- Ikke holdninger. Hvordan skal jeg forklare det... hvis jeg ikke får spille, blir jeg ganske deppa, sur og sånne ting. Jeg lar for mange dumme ting gå innpå meg. Det Joyce og Ole Gunnar har nevnt, er at jeg må prøve å bare tenke fotball. Hvis noe negativt skjer må jeg komme over det dagen etter. Jeg må være glad og ha lyst til å spille hele tida, forklarer King.

- Jeg føler jeg er bra mentalt og at hodet mitt er klart. Det har vært mange opp- og nedturer: Jeg har vært skadet, lånt ut, skadet, lånt ut og ikke spilt. Mye har skjedd i min korte karriere.

Føler null press
Én ting King slipper å bekymre seg over er manglende selvtillit, og han kommer ikke til å være nervøs dersom han kastes inn i jakten på en avgjørende norsk scoring i kveld.

- Jeg ser ikke på det som noe press, men som noe gøy. Jeg elsker å spille fotball. Jeg er her for å gjøre en god jobb, og tenker jeg for mye på å score mål skjer det ikke. Spiller jeg mitt eget spill, er det ikke umulig at det kommer.

- Om du får spille kant i 4-5-1, er du innstilt på å gjøre den defensive jobben også?

- Jeg er innstilt på å gjøre det sjefen ber meg gjøre. Jeg prøver i hvert fall alt jeg kan. Jeg har slitt med 90 minutter tidligere, men føler at jeg greier å holde 90 minutter nå. Jeg vet alt om trenere som er opptatt av at kantene skal bidra defensivt, jeg har en trener i United som tenker akkurat som Drillo på det punktet (Warren Joyce, journ.anm.), sier King.

Noen har rynket på nesa over at en 20-åring med reservelaget som eneste kamparena får være med i A-landslagstroppen. King tror mange ville tenkt annerledes om de fikk se noen av kampene han spiller i - som da Uniteds U 21-lag slo Tottenhams U 21-lag 2-1 i forrige uke.

Tre overårige utespillere er tillatt, og både Darren Fletcher og Jonny Evans spilte sammen med King i den kampen.

- Det er fullt av talenter og gode spillere i reserveligaen i England. Vår kamp mot Spurs gikk i et raskere tempo enn de fleste tippeligakamper, det skal jeg love deg. TV 2 var der og så på, de bør understreke det. Jeg vet jeg hadde fikset Tippeligaen, men målet mitt er å bli United-spiller. Hvis så ikke skjer, gir jeg ikke opp og drar tilbake til Tippeligaen. Jeg mener jeg er god nok for Premier League, sier King.

- Starter noen ti meter foran, har de kanskje en sjanse
De fysiske forutsetningene er i hvert fall til stede, det er de fleste enige om. King smiler imidlertid oppgitt når Dagbladet spør om han noen gang har testet hvor hurtig han faktisk er.

- Jeg har ikke testet hurtigheten min, men jeg mener det er tull å teste. Der kunne det godt hende jeg hadde gjort det dårligere enn en del andre. Men legger du en ball foran meg, så er det noe som skjer i hodet mitt. Da skal jeg få tak i den ballen.

- Er du raskest i United, eller er det Antonio Valencia?

- Jeg tror Antonio hadde tatt meg. Han er en helt syk spiller. Men jeg har som sagt ikke testet, så jeg vet ikke. Hvorfor skal folk vite det, vi må jo la backene gruble litt? Når ballen er der får de heller se hælene mine.

- Har du opplevd at noen har løpt fra deg eller matchet farta di?

- Hvis noen starter ti meter foran meg, kanskje de har en sjanse. Men ikke hvis de starter likt. Det har ikke skjedd!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media