Solskjær etter Cardiff-fiasko: - Dette skal jeg endre i min neste klubb

Solskjær trosser sønnens ønske ved å bli Mourinhos erstatter

Ole Gunnar Solskjær vet hva han gjorde feil da han fikk sparken som Cardiff-manager i forrige periode i Premier League. Solskjær har også endret livssyn de siste årene.

SKAL ENDRE FILOSOFI: Ole Gunnar Solskjær vet hva han gjorde feil i Cardiff sist gang han fikk sjansen som Premier League-manager. Foto: Bildbyrån
SKAL ENDRE FILOSOFI: Ole Gunnar Solskjær vet hva han gjorde feil i Cardiff sist gang han fikk sjansen som Premier League-manager. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg vil aldri flytte fra Kristiansund, pappa.»

Det sa Ole Gunnar Solskjærs yngste sønn, Elijah, til sin far etter at den tidligere Manchester United-spissen var ferdig som Cardiff-manager i 2014.

- Når minstemann ytrer det, betyr det mye for meg. Nå ser jeg for meg at jeg kan bo i Kristiansund resten av livet, konkluderte Solskjær overfor Dagbladet høsten 2015.

- Jeg har forandret meg siden sist jeg var Molde-trener. Sist gang var jeg en ung og ambisiøs Molde-trener som hadde en drøm å komme meg videre til Premier League. Nå har jeg kanskje endret litt livssyn, fortalte Solskjær til Dagbladet den gang.

- Nå går jeg ikke og drømmer om Premier League lenger. Nå vil jeg gjøre det best mulig i Molde, samtidig som jeg fortsetter det flotte livet jeg har sammen med min familie i Kristiansund, uttalte Manchester United-legenden.

Men nå er situasjonen snudd helt på hodet: Ole Gunnar Solskjær ble onsdag morgen bekreftet som Manchester Uniteds nye manager.

TILBAKE: Ole Gunnar Solskjær kom tilbake til Old Trafford som Cardiff-manager i 2014 i en trenerduell mot Ferguson-erstatter David Moyes. Nå blir Solskjær nestemann inn i Manchester Uniteds managerrekke. Foto: Bildbyrån
TILBAKE: Ole Gunnar Solskjær kom tilbake til Old Trafford som Cardiff-manager i 2014 i en trenerduell mot Ferguson-erstatter David Moyes. Nå blir Solskjær nestemann inn i Manchester Uniteds managerrekke. Foto: Bildbyrån Vis mer

Da Solskjær fikk sparken og ytret det ovennevnte budskapet overfor Dagbladet, hadde han aldri sett for seg å få en av fotballverdens aller mektigste og gjeveste jobber.

Ville vente til barna ble voksne

Likevel har det skjedd: Solskjær overtar Mourinhos jobb som Manchester United-manager - til manges store overraskelse.

Det betyr samtidig at 45-åringen fra Kristiansund må gå på akkord med seg selv og tidligere uttalelser.

I fjor modererte han riktignok seg litt overfor Dagbladet, men presiserte at han ikke vil dra utenlands igjen før barna ble voksne.

- Jeg er lysten på å prøve meg igjen i en utenlandsk klubb, men ikke før om 5-10 år. Ungene må vokse opp først, presiserte Solskjær overfor Dagbladet.

Noah er 18 år gammel og er i ferd med å bli voksen, mens Karna er tre år yngre. Elijah er imidlertid ikke mer enn 10 år.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

Men når Manchester United kommer på banen og tilbyr deg managerjobben - med mentor Sir Alex Ferguson inne i bildet - kan så klart ikke Solskjær la denne sjansen gå fra seg.

Solskjærs erkjennelse: Vil rotere mindre

Nå tar han med seg erfaringene fra tiden som Cardiff-manager i Premier League. Solskjær har tidligere vært klar på hva han vil gjøre annerledes om han får en ny sjanse i Premier League.

Det får han altså nå.

- Jeg lærte mye i Cardiff og ville ikke vært foruten den tiden. Jeg har reflektert mye over det som skjedde og innser at jeg kanskje ikke var så god og moden trener som jeg trodde. Tre år i Molde var ikke nok likevel, har Solskjær tidligere sagt til Dagbladet.

- Er det noe du angrer på?

- Ja, det er én ting: Det med rotering kontra å sette et lag. Det var mange veldig jevne spillere i Cardiff-stallen. Det var hipp som happ hvem som spilte. Hvis vi tapte en kamp, ble det litt sånn at jeg da ga sjansen til noen andre, sa 45-åringen til Dagbladet i fjor.

- Sett i ettertid ser jeg at jeg kanskje burde ha latt spillerne få prøve seg over flere kamper om gangen, slik vi kunne fått kontinuitet og mer selvtillit. Jeg har tenkt mye på det i ettertid, erkjenner den tidligere Cardiff-manageren.

Må finne en tydelig stamme

Solskjær hadde en legendarisk karriere som fotballspiller, ikke minst under sir Alex Fergusons vinger i Manchester United. Den lærdommen har han forsøkt å ta med seg inn i trenerkarrieren.

Et av momentene har vært tilnærmingene til bruk av spillerstallen og omfattende rotering.

I likhet med Ferguson oppnådde Solskjær suksess med dette i sin første periode som Molde-trener med to strake seriegull i sine to første sesonger, før han fulgte opp med cupgull i sesong nr. 3.

Der videreførte Solskjær strategien om flittig rotering i laget. Det ble imidlertid ingen suksess der, og nordmøringen fikk sparken.

Også Mourinho roterte svært mye og klarte aldri å finne en stamme i laget. Det er noe Solskjær vil forsøke å gjøre raskt - og bygge laget rundt Paul Pogba - som Manchester Uniteds nye manager.

Tidenes mulighet for drømmestart

Debuten kommer - talende nok - mot nettopp gamleklubben Cardiff - og det 20 år etter at han ble matchvinner i Champions League-finalen mot Bayern München for Manchester United.

Ole Gunnar Solskjær har videre tidenes sjanse for å få en god start poengmessig, for kampprogrammet kunne knapt vært bedre på papiret. Manchester Uniteds kommende kamper er mot Cardiff, Huddersfield, Bournemouth, Newcastle, Tottenham, Brighton, Burnley, Leicester, Fulham, Liverpool, Crystal Palace og Southampton.

Med andre ord er bare to av de neste tolv kampene mot topplag. Solskjærs menneskelige egenskaper og lystige sinn er i sterk kontrast til Mourinhos personlighet. Lykkes nordmøringen også sportslig, i dette lettere kampprogrammet som venter, kan veien være kort til forhøyet legendestatus.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer