- Solskjær var naiv og uforberedt

Slakter Solskjærs Cardiff-kjøp.

BOMMET PÅ OVERGANGSMARKEDET: Ole Gunnar Solskjær lykkes ikke med kjøpene og var for naiv, mener den norske rådgiveren Tor-Kristian Karlsen.
Foto: David Rawcliffe/Propaganda / NTB scanpix
BOMMET PÅ OVERGANGSMARKEDET: Ole Gunnar Solskjær lykkes ikke med kjøpene og var for naiv, mener den norske rådgiveren Tor-Kristian Karlsen. Foto: David Rawcliffe/Propaganda / NTB scanpixVis mer

CARDIFF (Dagbladet): - Jeg synes Solskjær gikk inn i jobben veldig uforberedt. Solskjær beviste at han ikke hadde forutsetninger for å forstå overgangsmarkedet. Det ble på en måte hans bane, sier tidligere Monaco-direktør Tor-Kristian Karlsen til Dagbladet.

Karlsen jobber nå som rådgiver for flere internasjonale toppklubber, fra sin base i England. Han er ikke i tvil om hvorfor Solskjærs Cardiff-opphold endte i en sportslig katastrofe - bare åtte og en halv måned etter at han ble ansatt.

- Det som ble avgjørende, var kjøpene Solskjær gjorde i januar. De tidlige disposisjonene. Resten ble en direkte konsekvens av dét. Han tok over et lag som var på vei mot nedrykksstriden i Premier League. Da burde han hatt en klar plan for hvordan de skulle redde plassen. I stedet startet han å prate om et treårsperspektiv. Det var feil.

Mislykket kjøpefest Med den malaysiske milliardæren Vincent Tan i ryggen, hadde Solskjær mulighet til å forsterke laget gjennom kloke signeringer. I januar-vinduet hentet Solskjær sju nye spillere til Wales. Kun én av de, Mats Møller Dæhli, slo til. Fabio, Wilfried Zaha, Juan Cala, Kenwyne Jones, Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget floppet mer eller mindre alle sammen.

- Det virket som Solskjær tilnærmet seg overgangsmarkedet på en veldig tilfeldig måte. Å hente inn tre nordmenn var ikke løsningen på situasjonen Cardiff var i. For alt er situasjonsbetinget, sier Karlsen, som samtidig understreker at Møller Dæhli er et kjøp Cardiff skal være stolte av, men at supertalentet ikke kunne redde klubben alene.

- Hva burde Solskjær gjort annerledes?

- Jeg mener han burde forberedt seg bedre. Det må man kunne forvente. Når du ikke klarer å behandle spillerlogistikken på en bedre måte, så gikk det som det måtte gå. Norske trenere har vært naive som har trodd at de kunne hente spillere fra eget land. Det kan du gjøre hvis du har trent et lag i Frankrike eller Spania, for da holder de Premier League-nivå. Det gjør ikke spillere fra Norge, sier Karlsen.

Ventetiden Det var lite Solskjær kunne gjøre med feilgrepene i går. Selv om kristiansunderen startet dagen som Cardiff-manager, var nyheten om hans nært forestående avskjed en dårlig skjult sannhet. Da Møller Dæhli, Eikrem og de andre spillerne startet treningen på det nydelige anlegget like utenfor byen, ble mistankene ytterligere forsterket: For Solskjær var ikke å se noe sted.

Arbeidsløs Da formiddag ble til ettermiddag, begynte Cardiff-gutta å rulle ut porten i digre luksusbiler - en etter en. Men den viktigste skikkelsen manglet - da også. Sjefen på treningsfeltet i Vale of Glamorgan manglet. Norges levende fotballegende manglet. Klokken 13.00 kom det derfor ikke som noen overraskelse da avgangen hans ble annonsert. Etter 259 dager i Wales, er Solskjær arbeidsløs for første gang i sitt liv.

- Vi hadde forskjellig filosofi om hvordan klubben skulle ledes. Det fikk meg til å tre til side, slik at klubben kan fortsette i den retning Vincent ønsker, uttalte Solskjær i en pressemelding fra Cardiff.

I dag møter han pressen i den walisiske hovedstaden. Der vil han måtte svare på tre sentrale spørsmål: Er det hold i ryktene som sier at Solskjær var frustrert og ønsket å si opp jobben sin allerede i sommer? Gikk han egentlig av fri vilje, eller fikk han sparken? Og hva gjør han, kona Silje og de tre barna nå? Det er jo bare et par uker siden de begynte på den nye skolen i Cardiff.