Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjærs finalemål har fått plass i kampprogrammet

- Jeg ødela sjansen til å spille ekstraomganger ved å score.

SUPERINNBYTTERE: Ole Gunnar Solskjær avgjorde finalen i 1999 som innbytter. Han er en av fem superinnbyttere i finalehistorien som forteller sin historie i det offisielle kampprogrammet til morgendagens Champions League-finale på Wembley. Foto: Michael Kappeler, Reuters/Scanpix
SUPERINNBYTTERE: Ole Gunnar Solskjær avgjorde finalen i 1999 som innbytter. Han er en av fem superinnbyttere i finalehistorien som forteller sin historie i det offisielle kampprogrammet til morgendagens Champions League-finale på Wembley. Foto: Michael Kappeler, Reuters/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I en sesong uten internasjonale mesterskap, ligger alt til rette for at morgendagens Champions League-finale mellom Barcelona og Manchester United blir årets største fotballbegivenhet.

Den norske deltakelsen på Wembley er relativt beskjeden, men vi har i det minste fått med vår mann i det offisielle kampprogrammet. Riktignok bare i en artikkel om berømte innbyttere på sidene 48 til 50, men likevel. Det handler selvsagt om Ole Gunnar Solskjær og målet som avgjorde finalen mellom United og Bayern München i 1999.

Teddy Sheringham og Solskjær kom inn som innbyttere, scoret hvert sitt mål, og snudde kampen fra 0-1 til 2-1 for United på overtid.

- Da Teddy Sheringham utliknet på overtid, tenkte jeg: «Fantastisk, jeg får spille 30 minutter ekstraomganger og det blir en fantastisk opplevelse.» Så gikk jeg hen og ødela det ved å score, sier Solskjær.

- Husker ikke scoringen Målet har brent seg inn på netthinnen hos både United-supportere og norske fotballfans. Ole Gunnar Solskjær husker også godt TV-bildene, men ikke selve scoringen slik han opplevde den der og da.

- Jeg har sett målet mitt så mange ganger, men jeg husker ikke å ha gjort det. Jeg husker stort sett målene mine, siden de fleste var innøvd, men dette var bare instinkt. Jeg stakk fram tåa mi og styrte den inn. 99 av 100 ganger ville jeg antakelig ha satt den himmelhøyt over, sier Molde-treneren.

Ti dager før Champions League-finalen i 1999 spilte United seriekamp mot Tottenham, og trengte en seier for å vinne serien.

- Det var 1-1 til pause, og manageren sa til oss: «Hvis vi ikke har scoret og det er 15 minutter igjen, setter jeg bare på Ole så scorer han vinnermålet». (Andy) Cole scoret, så jeg forble en ubenyttet reserve, men det manageren sa den dagen hadde en stor effekt på meg da han satte meg inn i finalen, sier Solskjær.

Andre superinnbyttere Det er fire andre spillerne som også forteller sin historie i artikkelen «The legend of the supersub» i morgendagens kampprogram.

Liverpools tyske midtbanespiller Dietmar Hamann var overrasket da Rafa Benitez benket ham foran 2005-finalen mot Milan, men kom inn i andre omgang og var med på en av fotballens mest berømte snuoperasjoner. Milan ledet 3-0 til pause, men Liverpool vant til slutt på straffekonk.

SUPERSVENSKE: Henke Larsson la begge de målgivende pasningene etter å ha kommet inn som innbytter for Barcelona mot Arsenal i 2006. Her feirer han vinnermålet til Juliano Belletti (t.h.) sammen med Samuel Eto'o som utliknet for Barcelona. Foto: Philippe Wojazer, Reuters/Scanpix
SUPERSVENSKE: Henke Larsson la begge de målgivende pasningene etter å ha kommet inn som innbytter for Barcelona mot Arsenal i 2006. Her feirer han vinnermålet til Juliano Belletti (t.h.) sammen med Samuel Eto'o som utliknet for Barcelona. Foto: Philippe Wojazer, Reuters/Scanpix Vis mer

Hamann scoret på Liverpools første straffe til tross for en skade rett før sluttsignalet.

- Jeg fant seinere ut at det var et tretthetsbrudd, men ingenting kunne stoppet meg fra å ta det straffesparket, sier Hamann.

Straffehelt PSVs Anton Janssen kom inn før andre ekstraomgang i finalen mot Benfica i 1988. Det endte 0-0, og først etter fire straffer spurte Ronald Koeman om Janssen var klar for å ta den sjette om det ble nødvendig.

Janssen scoret, og PSV-keeperen reddet straffesparket til Benfica.

- Jeg huskes fortsatt for det øyeblikket, sier Janssen.

Henke Larsson kom inn som innbytter den siste halvtimen mot Arsenal i 2006-finalen, og la begge de målgivende pasningene da Eto'o og Belletti scoret målene som ga 2-1-seier.

Rickens raskeste mål Borussia Dortmunds Lars Ricken hadde scoret mot Auxerre i kvartfinalen og Manchester United i semifinalen i 1997, men Ottmar Hitzfeld satte ham likevel på benken i finalen mot Juventus.

Dortmund ledet 2-0, men Juventus hadde redusert og det lå an til en nervepirrende avslutning.

- Det som skjedde var det raskeste målet i karrieren min - det kom 10 eller 11 sekunder etter at jeg kom inn på banen, forteller Ricken.

SUPERLOBB: Lars Ricken hadde vært på banen i 10-11 sekunder da han sikret Borussia Dortmund 3-1-seier mot Juventus i 1997 med dette sparket. Foto: Achim Scheidemann, EPA/Scanpix
SUPERLOBB: Lars Ricken hadde vært på banen i 10-11 sekunder da han sikret Borussia Dortmund 3-1-seier mot Juventus i 1997 med dette sparket. Foto: Achim Scheidemann, EPA/Scanpix Vis mer

Han hadde snakket med de andre på benken om at Juve-keeper Angelo Peruzzi sto for langt ute fra streken, og da Ricken ble spilt fri av Andy Möller løftet han ballen elegant over Peruzzi og avgjorde finalen.

• Det offisielle kampprogrammet til morgendagens finale kan kjøpes her for fem pund (cirka 45 norske kroner).

SCORET MED BRUDD: Dietmar Hamann kom inn i andre omgang og var med på Liverpools snuoperasjon fra 0-3 til 3-3 mot Milan i 2005. Tyskeren scoret på det første straffesparket til Liverpool til tross for tretthetsbrudd i foten. Helt til venstre skimtes John Arne Riise som misset på sitt straffespark. Foto: Kerim Otken, EPA/Scanpix
SCORET MED BRUDD: Dietmar Hamann kom inn i andre omgang og var med på Liverpools snuoperasjon fra 0-3 til 3-3 mot Milan i 2005. Tyskeren scoret på det første straffesparket til Liverpool til tross for tretthetsbrudd i foten. Helt til venstre skimtes John Arne Riise som misset på sitt straffespark. Foto: Kerim Otken, EPA/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media